Marta Trancu – Rainer (1875-1950) a fost prima femeie chirurg din Romania, medic obstetrician de seama din prima jumatate a secolului XX.
Aceasta a trait printre personalitati de seama ale culturii romanesti: Dimitrie Gusti, Garabet Ibraileanu etc. Martha Trancu in perioada primului razboi mondial a condus trei spitale de campanie.
Bunica ei era cunoscuta ca o mare mestera in lecuirea bolilor, din acest considerent apelativul ei in epoca era Cona Martha Doftoroaia. A urmat Facultatea de Medicina din Iasi, obtinand in 1889 titlul de doctor in medicina si chirughie.
C.I. Parhon spunea: „este nu numai o profesionista de o rara valoare si constiinciozitate, dar si o lucratoare de elita pe terenul publicisticii medicale si in special pe acela al biologiei”.
S-a luptat toata viata pentru recunoasterea statutului profesional al femeilor in interiorul breslei medicale. Si-a castigat respectul Familiei Regale, devenind medicul curant al reginelor Romaniei.
Marta Trancu provine dintr-o familie respectabila de armeni
Marta Trancu s-a nascut intr-o familie de negustori armeni, fratele sau mai mare Grigore Trancu-Iasi devenind un cunoscut om politic, profesor universitar, scriitor si memorialist.
Marta Trancu a urmat studiile Institutului Liceal de Domnisoare din Iasi, in calitatea de bursiera externa. Ulterior s-a inscris apoi la Facultatea de Medicina din Iasi unde la sfarsitul primului an de studii obtine, datorita rezultatelor excelente, bursa Fundatiei ”Vasile Adamachi” a Academiei Romane.
In anul 1899 termina studiile medicale si pleaca la Bucuresti, pentru a se specializa in anatomie patologica cu Victor Babes. Reuseste sa obtina, prin concurs, pozitia de medic secundar in chirurgie, practicand si ginecologia.
S-a confruntat cu multe probleme si opozitii din partea colegilor, nefiind acceptata drept chirurg, pentru ca era femeie. Reuseste, totusi, sa profeseze. Se casatoreste in anul 1903 cu Francisc I. Rainer, celebru anatomist si antropolog, intemeietorul Institutului de Antropologie din Romania si se muta definitiv la Bucuresti.
”Am scos o schija de obuz din picior. Seara a venit”
In anul 1904 reuseste sa ia primul loc la concursul organizat in vederea ocuparii functiei de medic secundar chirurg la Spitalul Colentina din Bucuresti. Din acea perioada, evoca cu luciditate intr-o fila de jurnal incarcatura puternica a zilei de 6 octombrie 1916:
„La Coltea am operat intruna. M-au intrerupt la 16:20 ca sa merg la Palat sa vad un bolnav cu rezectia osului iliac. Nu era nimic ingrijorator […]. La Coltea surpriza. Multe pansamente. Am trecut pe la Eforie, de acolo la Palat, unde am scos un glont de la gat. Am amputat un deget la picior si am facut o artrotomie la articulatia tibio tarsiana. La 2 acasa. Apoi din nou, la Palat, pansamente, operatii. Am scos o schija de obuz din picior. Seara a venit.”
Dupa razboi isi continua activitatea profesionala ca medic chirurg la spitalul Colentina din Bucuresti, precum si cercetarile desfasurate alaturi de sotul sau. Isi deschide si un cabinet particular, cu specializarea in ginecologie.
In anul 1935 este primita in Academia de Medicina si este aleasa membru de onoare al Societatii de Biologie din Bucuresti.
Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.