Scriu in speranta ca pot face lumea mai buna oferind informatii competente. Sunt convinsa ca informatia de calitate este sinonima cu educatia si poate schimba in bine mentalitati si destine.
Cu siguranţă aţi auzit de Caravana cu medici, un proiect îndrăzneţ care a reuşit să acopere mai bine de jumătate din teritoriul României şi a ajutat mii de oameni. Despre toate aceste lucruri şi multe altele poate afla oricine aici.
“Câţi oameni frumoşi există? Depinde câţi vrei să vezi! Trebuie doar să cauţi. Şi întotdeauna vei găsi ceea ce cauţi!”- spunea un filozof antic.
Am aflat mai multe despre Caravana cu Medici de la Diana Păduraru, coordonator Caravana cu Medici – Iaşi, medic rezident nefrologie:
Caravana cu medici s-a născut în 2014, când 5 proaspăt absolvenți de Medicină au remarcat absența serviciilor medicale de bază în mediul rural, lipsa totală de educație medicală și mentalitatea total nepreventivă a românilor. Atunci au decis să găsească ei înșiși soluții pentru aceste probleme.
Concret, aducem împreună un grup de voluntari medici și studenți la medicină și ne deplasăm la sfârșit de săptămână în zonele rurale pentru a acorda consultații gratuite beneficiarilor din comunitatea locală. Venim astfel în completarea medicului de familie oferind consultații de specialitate (cardiologie, gastroenterologie, pneumologie, neurologie, ginecologie, reumatologie, oftalmologie, stomatologie, pediatrie și ecografii abdomino-pelvine, cardiace, de părți moi sau intracavitare).
Voluntariatul în caravană este de asemenea o oportunitate unică pentru studenții mediciniști de a practica medicina “la firul ierbii” și de a învăța de la colegii mai mari.
Până în prezent numărăm 78 de caravane în 25 de județe, 8500 de beneficiari și aproape 1000 de voluntari implicați. În plus, de la finalul lui 2017 am dezvoltat un al doilea proiect, Educație pentru Sănătate prin care oferim în prezent cursuri de prim ajutor în școli (și nu numai).
Ne concentrăm pe mediul rural nu pentru că la oraș lucrurile ar fi roz, oamenii nici acolo nu merg la consulturi de rutină, ci ajung la medic în stadii avansate ale bolii, când au un simptom care îi necăjește prea tare. Însă la sat, pe lângă faptul că oamenii nu știu de beneficiul acestor vizite la medic de rutină, intervine și problema infrastructurii. Mulți nu au cum să ajungă până la un laborator pentru analize, sau ar dura prea mult un astfel de drum pentru ei, iar dacă ajung cel mai probabil nu reușesc să le facă gratuit. Aici intervenim noi și încercăm să oferim noi o mână de ajutor. Sperăm să fim, totodată, și un model de bună practică în ceea ce privește prevenția în rândul populației generale.
Cei 5 membri fondatori sunt medicii (atunci rezidenți, acum specialiști) Mihai Ranete, Vlad Berbecar, Claudia Negrea, Andrei Pop și Cristina Niță. Au adunat în jurul lor o echipă de voluntari din București, echipă care treptat s-a extins și în prezent numără filiale în Iași și Cluj-Napoca și alte două în curs de constituire în Brașov și Timișoara.
Voluntarii noștri sunt medici și studenți mediciniști, aleși în urma unui proces de selecție propriu fiecărei filiale. Încercăm să oferim cât mai multor persoane oportunitatea voluntariatului în Caravană pentru că este într-adevăr o experiență deosebită.
Caravana cu medici își propune să aducă medicina secolului al XXI-lea în mijlocul comunităților rurale. Demonstrăm ediție de ediție, prin diagnosticele noi găsite cât de necesar este screening-ul bolilor cardiovasculare, al cancerelor de col uterin și de sân, al bolilor de nutriție în populația pediatrică etc.
Ne dorim să punem o cărămidă la formarea unei Românii mai sănătoase și mai educate din punct de vedere al propriei sănătăți și să fim promotorii unor generații de medici altfel care să aibă crezul că „se poate”.
În momentul de față avem două mari nevoi. Prima se referă la recunoașterea proiectului la nivel național. Recent a fost votat în parlament și trimis spre promulgare un amendament la Legea Sănătății care recunoaște caravana ca metodă de oferire a asistenței ambulatorii de specialitate. Ne dorim continuarea acestor demersuri astfel încât orice entitate dorește să organizeze o astfel de acțiune să beneficieze de cadrul legal necesar, iar persoanele implicate să fie într-un fel sau altul recompensate pentru efortul depus.
O a doua nevoie se referă la resursa umană. Dacă în ceea ce privește studenții stăm bine pentru că în rândul lor există un entuziasm molipsitor și o cultură a voluntariatului, ni se întâmplă să întâlnim dificultăți uneori în găsirea medicilor specialiști, de a căror expertiză avem foarte mare nevoie.
Suntem extrem de norocoși să avem alături medici precum doamna dr. Mariana Floria (pe care v-am prezentat-o aici: https://medijobs.ro/blog/dr-mariana-floria-medic-primar-cardiologie-interviu) sau domnul dr. Ovidiu Ciobotaru ( cunoscut cititorilor MEDIJOBS prin intermediul articolului https://medijobs.ro/blog/cristina-si-ovidiu-ciobotaru-diabetolog-si-internist-interviu) care au răspuns pozitiv apelului nostru de fiecare dată când au avut weekend-ul respectiv liber.
Recunoștința și implicarea unor astfel de oameni ne demonstrează că facem bine ceea ce facem și ne dă puterea să mergem înainte!
Scriu in speranta ca pot face lumea mai buna oferind informatii competente. Sunt convinsa ca informatia de calitate este sinonima cu educatia si poate schimba in bine mentalitati si destine.