Scriu in speranta ca pot face lumea mai buna oferind informatii competente. Sunt convinsa ca informatia de calitate este sinonima cu educatia si poate schimba in bine mentalitati si destine.
Brancardierul este persoana care participă la managementul pacienților, de la transport între locurile de îngrijire și / sau examene, la menţinerea unei igiene propice a mediului în care ȋşi desfăşoară activitatea.
Brancardierul ȋşi desfăşoară activitatea ȋn unităţi sanitare, policlinici şi spitale. Acesta preia pacientul din ambulanţă şi ȋl transportă la unitatea de primiri urgenţe (UPU). De asemenea, transportă pacientul din salon spre diverse locaţii din spital: laboratoare de analize, radiologie, sală de operaţii, sala de tratamente etc. şi transportă decedaţii la morga spitalului.
Pentru un brancardier debutant, salariul pornește de la 2500 – 2800 lei net.
Pentru un brancardier cu experiență, salariul poate ajunge până la 3500 lei net.
Pentru brancardierii cu mai mult de 5 ani experiență și curs de calificare absolvit, salariul poate ajunge la 4000 lei net.
Totul depinde de preferințele angajatorilor. În timp ce unii angajatori preferă ca brancardierul să aibă calificare (cursul pentru brancardieri durează 3 luni), alții acceptă și fără, cu condiția ca brancardierul să fie dispus să fie pregătit în cadrul instituției în care va lucra.
MEDIjobs ajută brancardierii să găsească locuri de muncă unde competențele, abilitățile și experiența lor sunt valorificate financiar și apreciate. Dacă ești brancardier și cauți un loc de muncă, creează-ți un profil de candidat în platforma noastră și fii gata să primești oferte de angajare direct în cont!
Standardul ocupaţional “brancardier”, publicat de Autoritatea Naţională a Calificărilor, atestă urmatoarele activităţi ale unui brancardier la locul de muncă:
• Verifică starea materialului rulant;
• Identifică eventuale defecţiuni ale materialului rulant;
• Reface starea de bună funcţionare a materialului rulant;
• Pregăteşte pacientul pentru transport;
• Ridică pacientul şi aşează pacientul pe materialul rulant;
• Însoţeşte pacientul la investigaţii şi tratamente;
• Supraveghează echipamentele medicale în timpul transportului;
• Transportul pacienţilor decedaţi la morga spitalului;
• Stabileşte activităţile zilnice;
• Identifică priorităţile în derularea activităţilor;
• Asigură echipamentul necesar desfăşurării activităţilor;
• Întreţine igiena la locul de muncă;
• Păstrează igiena personală;
• Asigură starea de curăţenie a materialului rulant;
• Identifică situaţiile de risc;
• Raportează situaţiile potenţial periculoase;
• Previne situaţiile ce pot afecta siguranţa pacientului.
Uneori, din cauza lipsei de personal, brancardierul preia din atribuţiile altor categorii de personal.
Citește și Infirmier | Tot ce presupune această meserie
Aptitudinile de bază ale acestei meserii sunt: să aibă o condiţie fizică bună fiindcă manipularea şi transportul pacienţilor nu este o treabă uşoară, ci necesită forţă, rezistenţă şi energie; să aibă simţul tactil şi auzul bine dezvoltat pentru că se află ȋn contact permanent cu pacienţii şi trebuie să fie la curent cu necesităţile acestora şi să le satisfacă; să cunoască foarte bine organizarea geografică şi internă a instituţiei în care lucrează.
Atunci când desfăşoară activităţile de brancardier, persoana în cauză trebuie să respecte şi drepturile generale ale omului stipulate în documente precum Constituţia României, Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, Convenţiile ONU, etc.
Pe lângă aceste drepturi, brancardierul trebuie să cunoască şi să respecte drepturile pacientului.
Există categorii de pacienţi pentru care există drepturi speciale, şi de care brancardierul trebue să ţină cont. Acestea sunt: copiii şi persoanele cu handicap / dizabilităţi.
Fiind ȋn contact direct şi permanent cu pacienţii, brancardierul trebuie să dețină şi să dezvolte o serie de cunoştinţe şi deprinderi în vederea comunicării într-un mod eficient cu persoanele asistate, precum :
Brancardierul trebuie să ţină cont atât de unii indicatori verbali, cât şi non-verbali.
Satisfacerea unor nevoi importante ȋn dezvoltarea sau menţinerea unei persoane poate fi ȋndeplinită cu succes de procesul de comunicare.
Această schemă este valabilă ȋn special ȋn relaţie cu pacienţii ȋn vârstă, o categorie de pacienţi care necesită o atenţie sporită avănd ȋn vedere modificările comportamentale sau de mentalitate impuse de vârstă. În cadrul acestei categorii de pacienţi, comunicarea eficientă poate avea efecte benefice ȋn timp:
• ȋntărește starea fizică şi îmbunătățește nutriția și dieta;
• ȋmbunătățește sănătatea cardiacă şi reduce tensiunea arterială;
• crește încrederea; ameliorează stresul și depresia; îmbunătățește somnul;
• menține sănătatea creierului şi reduce problemele de memorie;
• scade percepția durerii;
• crește nivelul de fericire și dă un sentiment de mulțumire și respect de sine ridicat.
Citește și Tot ce trebuie sa stii despre meseria de asistent medical
Persoana care vrea să devină brancardier nu trebuie să aibă studii superioare, ci numai gimnaziale. În urma absolvirii ciclului gimnazial se poate ȋnscrie la un curs de calificare ȋn această meserie.
La înscriere, va avea nevoie de copie după cartea sau buletinul de identitate și copie după actul de studii care să dovedească ultima formă de învățământ absolvită. În funcție de organizator, pot fi necesare și alte acte, precum o adeverință medicală care să ateste că este aptă pentru a participa la curs sau copie după certificatul de căsătorie, dacă este cazul.
Un brancardier are un rol foarte important, iar modul în care acesta își îndeplinește sarcinile poate influența starea de sănătate a unui pacient.
De aceea nu trebuie neglijată nici respectarea acestei meserii, nici oamenii care o practică.
Citește și Meseria de moasa: tot ce trebuie sa stii despre profesia miracolelor vii
Ești brancardier și îți dorești un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Scriu in speranta ca pot face lumea mai buna oferind informatii competente. Sunt convinsa ca informatia de calitate este sinonima cu educatia si poate schimba in bine mentalitati si destine.