În urmă cu 2 ani am stat de vorbă cu fondatoarele Dăruiește Viață, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, moment în care acestea ne povesteau cu emoție despre proiectul #NoiFacemUnSpital, Primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România.
Astăzi, prima clădire a spitalului este finalizată și va fi funcțională la finalul anului 2021. O parte din secțiile existente și cele noi au nevoie de specialiști medicali, iar Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu au nevoie de oameni curajoși și deschiși care să ocupe posturile disponibile.
Vă invităm să citiți interviul cu fondatoarele Dăruiește Viață și să aflați mai multe despre posturile disponibile din cadrul Primului Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România.
Acum că spitalul este aproape finalizat care credeți că au fost cele mai mari provocări întâmpinate?
Carmen U: Pe cât de multe provocări am avut până acum, pe atât de multe încă mai urmează. La început, poate, nu am fi sperat că peste 350.000 de oameni vor investi nu numai bani, ci și încrederea lor în acest proiect. Acum ne dorim ca acest proiect să devină un model de bune practici nu numai la nivel de costuri și standarde internaționale de construcție și tratament, ci și la nivel de relație pe care spitalele din România o au cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și cu celelalte instituții de care depind.
Ce aducem pe masa autorităților este un proiect pilot – Spitalul construit și echipat după standardele Europei de Vest pentru care trebuie să găsim soluții pentru a funcționa la fel ca în Europa de Vest: de la modul în care se decontează tratamentul până la modul în care i se asigură managementul. Pornim pe un drum lung, însă avem încredere și sprijinul a zeci de specialiști internaționali și a sute de mii de oameni pentru a transforma acest spital într-un centru de referință pentru Europa Centrală și de Est.
Câte secții are spitalul și de ce dotări beneficiază?
Oana Gh: #NoiFacemUnSpital este un proiect pe termen lung care își propune să transforme Spitalul Clinic de Urgență „Marie S. Curie” din București într-un adevărat campus medical, așa cum vedem în afara țării. În acest moment, suntem aproape gata cu prima clădire, dedicată cu precădere tratării multidisciplinare a copilului bolnav de cancer – va fi funcțională la finalul lui 2021.
Aici vor funcționa o serie de secții noi și o parte din secțiile existente acum în Spitalul „Marie Curie”: Departamentul de Radioterapie Pediatrică (primul din România creat special pentru copii), Secția de Hemato-Oncologie (inclusiv 5 camere sterile), Secția de Oncologie, Secția de Neurochirurgie, Secția de Chirurgie și Blocul operator (5 săli de operație realizate exclusiv din sticlă), precum și secția ATI (cu saloane individuale în care accesul se face pe baza sistemului ”clean hands”).
A doua clădire a proiectului, pe care ne propunem să o finalizăm la final de 2025, va găzdui celelalte specializări ale Spitalului Marie Curie, astfel încât să existe același standard de tratament pentru toți copiii care se internează aici. În același timp, urmărim ca acest spital să fie un Spital al viitorului, centrat pe nevoile pacientului și pe accesul la inovație și tehnologie. De aceea, vrem să gândim un proiect medical care să transforme pe termen lung felul în care se oferă îngrijire medicală în România.
Ce așteptări aveți de la medicii care vor lucra? Ce pregătire profesională și calități umane să aibă?
Carmen U: Dincolo de toate cerințele tehnice de job care se regăsesc în fișele de post de pe www.daruiesteviata.ro/recrutare, ne dorim ca oamenii aceștia să fie deschiși și curajoși. Avem nevoie de oameni care să nu se întoarcă din drum atunci când aud primul „nu se poate” sau „aici nu e cum vezi tu prin afară”, de oameni care să aibă viziune și să fie dornici să pună umărul la muncă, dincolo de „pătrățica lor” – așa cum este atât de uzual la români.
Noi spunem (mai în glumă, mai în serios) că este pentru prima dată când construim un spital și atunci este normal să nu știm anumite lucruri, dar pe de altă parte suntem mult mai deschise la oportunități și la ce putem construi aici. La fel cred că ar trebui să fie și oamenii care vor lucra în Departamentele de Radioterapie Pediatrică și Oncologie Pediatrică – să fie deschiși și orientați spre viitor.
Un alt element esențial este comunicarea – ne dorim să schimbăm această paradigmă în care se comunică unidirecțional dinspre medic înspre auditori, indiferent că vorbim de membrii echipei, de pacienți sau de alți stakeholderi (de exemplu, sponsorii interesați să ajute). Căutăm oameni deschiși la dialog, care știu să ofere și să primească feedback și, mai important, să învețe din el.
Iată lista cu posturile disponibile:
➡️ Șef departament Radioterapie
➡️ Medic radioterapeut
➡️ Șef tehnician radioterapie
➡️ Tehnician radioterapie
➡️ Medic oncolog pediatru
➡️ Fizician medical Radioterapie
➡️ Expert fizician medical Radioterapie
🏥 Angajator: Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii M. S. Curie București
Află mai multe detalii și aplică la adresa ▶ www.daruiesteviata.ro
De ce ar alege medicii și asistenții să lucreze în spitalul vostru?
Oana Gh: Acest proiect arată, pentru prima dată în România, că se poate să construiești eficient, la standarde internaționale și să aduci o schimbare în sistemul medical. Suntem conștiente că mai este mult de lucru, însă este un prim pas valoros.
Specialiștii în radioterapie și oncologie care vor decide să se alăture echipei #NoiFacemUnSpital vor putea să pună umărul la implementarea unei viziuni curajoase – aceea de a transforma acest spital într-un centru de referință pentru Europa Centrală și de Est, cu tot ce presupune acest lucru: inovație, cercetare, studii clinice, training permanent etc.
Totodată, spitalul este gândit ca un Spital al Viitorului – asta înseamnă că pacienții vor beneficia de cele mai noi tehnologii și vor avea acces la inovații și la specialiști din întreaga lume. Pentru radioterapie, cele mai noi tehnologii înseamnă două acceleratoare liniare Varian (True Beam cu MLC și Ethos de înaltă definiție), sistem de planificare a tratamentelor Eclipse, tehnologii ghidate de suprafață, simulator CT etc.
De asemenea, avem încheiate parteneriate cu clinici din Roma și Dublin pentru training personalizat pe radioterapie și legături cu mai multe unități medicale din lume pentru sprijin în diagnosticare sau realizarea de protocoale medicale (de ex. St. Jude, cel mai mare spital de copii din lume).
Știm că acum construiți și Spitalul Modular 2 Piatra Neamț. Povestiți-ne mai multe despre acest proiect.
Carmen U: La Piatra Neamț, inima spitalului județean a ars în întregime în urma incendiului din noiembrie, în urma căruia și-au pierdut viața 15 oameni. Este vorba despre secția de Terapie Intensivă, o secție vitală pentru orice spital de urgență, așa cum este Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț.
Momentan, spitalul cu aproximativ 800 de paturi dispune doar de 6 paturi de terapie intensivă improvizate pe o altă secție. Ce vrem să facem cu acest proiect este să repornim inima spitalului județean și să-i oferim șansa de a trata pacienții în siguranță în regim ATI.
Siguranța este cuvântul cheie în acest moment, mai ales dacă ne uităm cât de periculos este să te tratezi în spitalele din România – Piatra Neamț și Balș fiind doar două exemple recente. Infrastructura și felul în care au fost proiectate instalațiile sunt vechi de zeci de ani (unele de 40, 50 de ani), iar întreținerea lor a fost făcută pe genunchi sau a lipsit cu desăvârșire.
Spitalul Modular ATI Piatra Neamț este proiectat de specialiști după standarde europene, cu instalații de gaze medicale, centrală de tratare a aerului, sistem de detectare a incendiilor etc. La fel de important de menționat e faptul că este al doilea proiect de acest tip realizat de Dăruiește Viață, după Spitalul Modular 1 Elias, care oferă o capacitate de 38 de paturi pentru pacienții COVID-19 și care funcționează acum la capacitate maximă. De altfel, este singurul spital modular despre care știm că funcționează indiferent de vreme. Detaliile despre acest proiect pot fi citite pe site-ul nostru, la descrierea proiectului.
Credem că Moldova are nevoie de solidaritatea noastră. De aceea, îi invităm pe toți cei care vor să se implice să ajute cu un SMS la 8826 cu textul NEAMT sau să intre pe www.daruiesteviata.ro pentru a dona în campania special creată pentru acest proiect.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.