Doctor Gabriel Ricu este un medic sensibil si atent la nevoile pacientului, considerand ca o buna comunicare reprezinta cheia aderarii pacientului la tratament. Este de parere ca pacientul trebuie sa cunoasca gravitatea situatiei, care sunt posibilitatile de tratament, sa inteleaga de ce apar efectele adverse si ca acestea nu reprezinta o evolutie a bolii. In acest mod este redusa teama, crescand complianta la tratament, iar medicul este scutit de interventii inutile cauzate de anxietatea pacientului.
Despre Comisia Oncologica multidisciplinara considera ca trebuie sa reprezinte standardul pentru stabilirea indicatiei terapeutice a fiecarui pacient oncologic, la baza deciziei aflandu-se intotdeauna ghidurile si protocoalele de practica internationala.
Motivul pentru care a ales radioterapia a fost ca si-a dorit sa interactioneze direct cu pacientul, fiind convins ca a facut o alegere buna cand in urma unui stagiu de pregatire in strainatate a vazut ce potential deosebit au tehnicile moderne de radioterapie.
1. De ce ati ales specializarea de radioterapie? Care a fost momentul in care ati stiut ca vreti sa deveniti medic radioterapeut?
Cand am ales specialitatea Radioterapie nu stiam mare lucru despre felul in care actioneaza radiatiile ionizante, care sunt pacientii ce beneficiaza sau ce rezultate se pot obtine cu acest tratament. Am absolvit Institutul Medico-Militar din Bucuresti in 2004 si eram convins ca voi ajunge chirurg. La momentul respectiv insa, in sistemul medical militar nu au fost scoase la concurs locuri pe specialitati chirurgicale.
Am avut de ales intre Radioterapie si Sanatate Publica si Management, si alegerea a fost simpla – am preferat sa aleg specialitatea care interactioneaza direct cu pacientul, cu gandul ca voi schimba ulterior cu o specialitate chirurgicala. Am stiut sigur ca aceasta este specialitatea pe care o doresc dupa un stagiu de pregatire in strainatate, unde am vazut pentru prima data ce potential deosebit au tehnicile moderne de radioterapie.
2. Este important pentru un medic sa adere la diverse societati si asociatii din punct de vedere profesional? Ce beneficii are in acest sens?
Pentru toti medicii este important sa adere la societatile si asociatiile profesionale. Cei cu experienta pot contribui la modul in care se dezvolta aceasta specialitate, pot influenta modul in care se doteaza cu aparatura medicala centrele de radioterapie si pot influenta politicile de sanatate ce privesc practica oncologica. Pentru tinerii specialisti si pentru medicii in pregatire ofera posibilitatea participarii la cursuri, congrese, stagii de pregatire in centre internationale de referinta.
3. Cum se poate dezvolta profesional un medic radioterapeut? Ce metode are la dispozitie?
Cea mai importanta sursa de informatie pentru tinerii medici o reprezinta medicul coordonator sub indrumarea caruia isi efectueaza pregatirea. Alaturi de acesta, ei trebuie sa deprinda, pe langa partea tehnica a specialitatii, si modul in care sa abordeze discutia cu pacientul, felul in care ii sunt explicate etapele tratamentului, efectele secundare ale acestuia, rezultatele asteptate, modul in care trebuie incurajat – in mod realist – pacientul pentru ca, fara o legatura puternica intre pacient si medic, aderenta la tratament poate avea de suferit, cu rezultate nedorite atat pentru pacient, cat si pentru medic.
Medicul trebuie sa fie un bun profesionist, dar in acelasi timp si un bun psiholog. Desigur ca in prezent avem acces electronic la o multime de ghiduri internationale, protocoale de tratament, reviste de specialitate si cursuri online, acestea reprezentand o sursa importanta de informatii pe care trebuie sa o accesam permanent, insa formarea unui bun specialist nu presupune doar acumularea informatiei medicale, ci si modul in care aceasta trebuie inteleasa, adaptata situatiei clinice si aplicata.
Citeste si: INTERVIU doctor Cora Gache, medic primar radioterapeut
4. Cand nu stiti un raspuns pentru un caz medical la ce sau la cine apelati?
Este normal ca uneori sa avem nevoie de ajutor pentru a alege decizia optima pentru un pacient sau sa ni se confirme ca tratamentul ales este cel mai potrivit. Cazurile oncologice sunt de obicei discutate in comisia oncologica, asa ca acolo decizia este luata in echipa. Cand insa situatia cere o expertiza speciala pentru o anumita tehnica speciala de radioterapie, ne consultam cu colegii medici ce au experienta cu acele tehnici (iradiere Gamma Knife, brahiterapie interstitiala, protonterapie), din tara sau strainatate.
5. Cat de mult conteaza inovatia in radioterapie? Cat de des apelati la solutii inovative in tratamentele aplicate pacientilor dumneavoastra?
Progresul tehnologic din ultimele decenii a contribuit spectaculos la dezvoltarea tehnicilor de iradiere, in prezent fiind practic de neconceput un centru modern de iradiere care sa nu beneficieze de plan de tratament efectuat pe imagini tomografice, optimizare computerizata a planului de tratament, sisteme dedicate de verificare a pozitiei tumorii in sala de tratament si de ghidare a iradierii in functie de miscarile respiratorii.
6. Povestiti-ne un caz medical care v-a impresionat in mod deosebit.
Toate cazurile tratate sunt speciale, deosebite dintr-un punct de vedere, unele reprezinta provocari terapeutice deosebite, altele ne impresioneaza prin evolutia spectaculoasa, altele prin personalitatea speciala a pacientilor. Din acest punct de vedere mi-a ramas in memorie un tanar ce a beneficiat de radioterapie pentru un limfom Hodgkin caruia, atunci cand ii explicam ce efecte secundare potentiale are tratamentul, m-a incurajat spunandu-mi sa stau linistit ca pentru el, si daca ar fi sa stea timp de 4 saptamani – cat dureaza tratamentul – agatat de picioare cu capul in jos, nu ar fi nicio problema daca asta este necesar pentru a se vindeca.
7.Ce rol joaca buna comunicare cu pacientul in radioterapie?
Comunicarea este esentiala pentru o buna aderenta a pacientului la tratament. Pacientul trebuie sa cunoasca gravitatea situatiei, care sunt posibilitatile de tratament, sa inteleaga de ce apar efectele adverse si faptul ca acestea nu semnifica o evolutie a bolii. Asa se reduce teama si creste complianta la tratament, iar in acelasi timp medicul este scutit de interventii inutile cauzate de anxietatea pacientului.
8. Ati avut parte si de experienta studiului in strainatate. Care au fost impresiile cu care ati ramas din Franta? Care sunt principalele diferente pe care le puteti numi pe plan medical intre Franta si Romania?
Am avut experienta practicii in clinici din Franta si Germania si pot spune ca, din punct de vedere tehnic, in momentul de fata nu exista diferente intre ceea ce putem face in clinicile de top din Romania si ce se face in 90% din clinicile din strainatate. Tratamentul pacientului nu este insa reprezentat doar de cele 10 minute cat sta pe masa de iradiere, ci si de suportul pe care el trebuie sa il primesca inainte, pe durata si dupa finalizarea radioterapiei.
Din pacate aici inca exista o diferenta semnificativa intre ce se intampla in Romania si practica din Occident. Nu este suficient sa ai chirurgi foarte buni daca nu ai spitale in care ei sa opereze in conditii de siguranta maxima pentru pacienti, sa ai oncologi foarte bine pregatiti daca pacientii nu pot beneficia atunci cand au nevoie de tratamentul potrivit, sa nu ai acces la ingrijiri paliative in centre dedicate, la medic nutritionist, la suport psihologic. Toate acestea il fac pe pacient sa sufere.
9. Colaborati si cu alte specialitati medicale si cu medici din alte judete. La ce criterii apelati pentru a va alege colaboratorii?
De obicei, atunci cand alegem colaboratorii, ii cautam pe cei ce impartasesc aceeasi filosofie cu noi: sa fie focusati pe interesul pacientului, sa fie accesibili pentru discutii referitoare la strategia terapeutica pe care trebuie sa o alegem impreuna.
10. Considerati ca o Comisie Oncologica ar trebui sa reprezinte un standard in spitale/clinici? Cum procedati cand nu puteti sa va puneti de acord asupra unui caz medical cu restul medicilor?
Comisia oncologica multidisciplinara trebuie sa reprezinte standardul pentru stabilirea indicatiei terapeutice a fiecarui pacient oncologic. La baza deciziei comisiei trebuie sa se afle ghidurile si protocoalele de practica internationala. Evident ca nu toti pacientii supusi discutiei in comisia oncologica vor putea fi incadrati intr-un ghid terapeutic, prin urmare pot exista diferente de opinie in ceea ce priveste tratamentul de urmat. Este important sa avem in vedere ca este posibil sa obtinem aceleasi rezultate mergand pe cai diferite, sa intelegem posibilitatile celorlalte specialitati implicate si, cu argumentele corecte, sa alegem calea de urmat.
11. Este cancerul boala secolului? Sunt momente in care va simtiti neputincios in fata sa?
In ultimul secol, cresterea sperantei de viata, imbatranirea populatiei si accesul la metode de diagnostic noi au dus la cresterea numarului pacientilor oncologici diagnosticati. In unele tari cu infrastructura medicala foarte buna, mortalitatea cardiaca a scazut mult, ceea ce face din cancer principala cauza de mortalitate.
Dat fiind faptul ca acest termen de „cancer” acopera o varietate de boli cu etiologie, evolutie, prognostic si tratament diferit, este greu de crezut ca va exista in curand un tratament curativ. Probabil ca evolutia medicinei la nivel global va scadea mortalitatea de alte cauze, astfel incat cei mai multi oameni vor trai suficient de mult incat sa aiba timp sa dezvolte un cancer.
12. Care este cel mai important sfat pe care il puteti oferi unui medic radioterapeut aflat la inceput de drum?
Sa aiba capacitatea sa inteleaga atunci cand au gresit, sa invete din aceste experiente pentru ca va veni cu siguranta timpul cand greselile lor se vor transforma in sfaturi bune pentru alti tineri specialisti.
Citeste si: INTERVIU dr. Bogdan Angheloiu, medic specialist radiologie
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.