INTERVIU Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski, medic specialist în oncologie medicală: “Fiți curioși pe cât de mult posibil!”

INTERVIU Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski, medic specialist în oncologie medicală: “Fiți curioși pe cât de mult posibil!”

Prima întâlnire cu domnul doctor Zielinski include întotdeauna o glumă sau o ironie. Atunci când lupți zi de zi cu o boală necruțătoare nu strică câte un strop de umor. 

Am apreciat sinceritatea sa când ne-a recunoscut că nu respectă atât de mult recomandările medicilor, nefiind un pacient prea bun. Iar calitatea de medic care vede în oameni mai mult decât pacienți reiese din faptul că se întreabă mereu dacă decizia luată a fost potrivită sau nu, sau dacă ar fi trebuit să acționeze în alt mod, mai eficient. Însă, lucrurile sunt dificil de anticipat, în special când vine vorba de viitor.

Despre medicii români spune că sunt foarte competenți și colaborează deseori cu ei în tratamente, dar și în cadrul întâlnirilor cu scop educațional organizate în calitate de președinte al Grupului European Central de Oncologie Cooperativă. Așa că nu reprezintă o surpriză când ți-i enumeră pe cei mai buni, cu o pronunție impecabilă.

Mărturisește că explozia de inovații în domeniul tratamentelor medicale reprezintă cea mai mare provocare din punctul său de vedere. Reușește să țină pasul cu acestea prin intermediul unei informări constante, fiind de ajutor și faptul că este editor-șef al unei publicații din cadrul Societații Europene de Oncologie. Informare pe care o recomandă tuturor medicilor aflați la început de drum.

1. Ce anume v-a determinat să alegeți domeniul oncologiei? Ce vă motivează să continuați pe acest drum în prezent?

Oncologia nu a fost un domeniu foarte atrăgător pentru mine atunci când mi-am început studiile. Cu toate acestea, în perioada studiilor mele științifice la Viena și Boston, USA, eram interesat de ce presupune hematologia și imunologia. Apoi, am aplicat aceste cunoștințe direct în clinică, acolo unde am tratat pacienți care sufereau de cancer. În momentul de față, oncologia reprezintă un domeniu foarte vast în ceea ce privește cercetările efectuate pentru a înțelege mecanismele genetice și moleculare care controlează evoluția și răspândirea celulelor canceroase. Acest lucru este cel mai fascinant.

2. Care este cea mai mare provocare a unui medic care se luptă zi de zi cu cancerul?

Cea mai mare provocare este legată de explozia de informații care apare constant în acest domeniu. Spre exemplu, între 2011 și 2016 s-au descoperit 60 de medicamente utile în tratarea cancerului și aproximativ același număr de direcții noi au apărut în ultimii doi ani. Urmărirea acestor descoperiri este o provocare mare.

3. Sunteți familiarizat cu pacienții români, dar și cu sistemul medical românesc. Ce ne puteți spune însă despre cadrele medicale din România Cât sunt de diferiți medicii/asistenții medicali în Austria față de România și prin ce anume?

Nu consider că există diferențe între cadrele medicale din România și medicii din Austria. De asemenea, consider că medicii din România sunt foarte competenți.

4. În ce măsură considerați că ajută participarea la congrese sau conferințe medicale la dezvoltarea profesională a unui medic?

Dezvoltarea profesională a unui medic este influențată mai puțin de activități extracuriculare. Cea mai importantă activitate pe care trebuie să o urmeze un medic este să se informeze constant din literatura științifică, iar acest lucru consumă destul de mult timp.

5. Povestiți-ne despre modul în care vă implicați în pregătirea echipei medicale din clinicile/centrele unde activați.

La WPK (Wiener Privatklinik), suntem o echipă de cadre medicale interdisciplinare, fiecare cu o expertiză medicală înaltă în domeniul propriu și cu calificări științifice și reputație internațională. Eu coordonez activitățile medicale, întâlnirile tumor board-ului (întâlnire a medicilor din diverse domenii pentru discutarea cazurilor oncologice) și, de asemenea, coordonez și comunicarea și interacțiunea cu echipele de asistenți și fizioterapeuți.

6. Sunteți informat despre ultimele studii și cercetări din domeniu. La ce surse/mijloace apelați pentru a vă menține la curent?

Dedic foarte mult timp informării mele din literatura științifică pe domeniu din jurnalele online specializate. De asemenea, sunt și editor-șef al unei publicații din cadrul Societații Europene de Oncologie, ceea ce mă ține foarte ocupat. 

Sunt și președinte al Grupului European Central de Oncologie Cooperativă, care include și multe centre din România. Organizăm întâlniri cu scop educațional pe teme legate de evoluția tratamentelor oncologice și coordonăm studii clinice. Folosesc toate aceste activități pentru a mă menține la curent cu cele mai noi descoperiri oncologice.

7. Cât de mult contează, din punctul dumneavoastră de vedere, ca pacientul să fie cât mai bine informat cu privire la situația sa medicală (diagnostic, tratament etc.)?

Acesta este unul dintre principiile noastre, și anume informarea pacienților despre afecțiunea lor, despre evoluția bolii și opțiunile de tratament pentru a crea o relație bazată pe siguranță.

8. Știm că sunteți un luptător activ împotriva fumatului din cauza impactului pe care îl are asupra riscului de cancer. Ce alte obiceiuri de viață sunt nocive în acest sens?

Un alt factor nociv pentru sănătatea noastră este sedentarismul. Activitatea fizică este foarte importantă și în cazul prevenției diferitelor tipuri de cancer, așa cum este menționat în studii recente.

9. Cum vă comportați în calitate de pacient? Respectați controalele medicale anuale obligatorii sau recomandările medicilor?

Nu respect atât de mult recomandările medicilor, aș spune că nu sunt un pacient prea bun.

În general, mereu trebuie să te întrebi dacă decizia luată a fost potrivită sau nu sau dacă ar fi trebuit să acționezi în alt mod, mai eficient. Chiar și așa, încerc să iau decizii din perspectiva unei situației curente în care se află pacientul și să aplic principii logice pe cât posibil. 

De asemenea, mă folosesc și de experiențe din trecut, bazate pe dovezi. Situația trebuie analizată obiectiv pe cât de mult posibil. Retrospecția este mereu la îndemână, dar din punct de vedere prospectiv, putem gândi după următorul principiu: lucrurile sunt dificil de anticipat, în special când vine vorba de viitor.

10. Ce sfat ii puteți oferi unui medic oncolog aflat la început de drum?

Principalul sfat pe care îl ofer medicilor aflați la început de drum este să citească și să se documenteze cât mai mult, să încerce sa înțeleagă tot ceea ce fac dintr-o perspectivă academică. De asemenea, implicarea și eforturile pentru activități internaționale pot fi de ajutor. Fiți curioși pe cât de mult posibil!

Daca iti doresti sa fii la curent cu cele mai noi oportunitati de cariera, inclusiv posturi de asistent de farmacie fa-ti un cont gratuit in doar 5 minute aici.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment