Angajații din sistemul sanitar vor fi plătiți, în continuare, pentru munca prestată în zilele considerate sărbători legale sau în weekend, deși „ordonanța-trenuleț”, cu măsuri pentru a reduce cheltuielile publice, prevedea faptul că bugetarii vor primi doar zile libere.
Așa-numita „ordonanță-trenuleț” sau, conform denumirii oficiale, Ordonanță de Urgență privind unele măsuri fiscale în domeniul cheltuielilor publice, prevede faptul că, în anul 2025, munca suplimentară prestată de angajații din sistemul de stat în zilele de weekend, sărbători legale se compensează „numai cu timp liber corespunzător acestora în următoarele 90 de zile după prestarea muncii suplimentare”. Măsurile acestei ordonanțe au fost anunțate de noul ministru al finanțelor, Tanczos Barna.
Deși angajații din spitale ar putea fi considerați afectați de această prevedere, munca suplimentară prestată de aceștia se va plăti în continuare. Explicațiile vin din partea Federației Sanitas România, care recunoaște faptul că angajații din sănătate ar putea fi induși în eroare de textul de lege.
„Noi, angajații din Sănătate și Asistență Socială, nu suntem afectați de această prevedere pentru că programul nostru normal de lucru este fără întrerupere. Pentru sâmbete, duminici și zile de sărbătoare vom primi sporurile așa cum am făcut-o până acum”, explică reprezentanții Sanitas.
Pe de altă parte, aceștia subliniază că nu vorbim despre o victorie, ci despre „o altă înfrângere”, pentru că sporurile angajaților din sistemul de sănătate sunt, în continuare, raportate la salariul de bază din 2018.
Citește și: Lucrezi mult peste program? Iata ce ar trebui sa stii despre orele suplimentare!
Cum sunt, de fapt, afectați angajații din sănătate de ordonanța-trenuleț?
„Sporurile rămân blocate la nivelul din 2018, la fel și indemnizațiile (inclusiv cea de hrană). Când tichetele de masă ajung la 800 lei pe lună, noi continuăm să primim indemnizația, sub 200 lei/lună. Tichetele de vacanță nu dispar complet, valoarea lor scade la 800 de lei. Vor fi acordate într-o formă bazată pe contributivitate reciprocă. Statul ne dă 800 lei, noi punem 800 lei. Măsura lovește direct în cei cu venituri reduse (spre surprinderea unora, angajații din sănătate nu au salarii de mii de euro pe lună) care acum nu-și vor mai permite vacanțe”, mai arată sursa citată.
Chiar dacă sunt acordate sporurile pentru zilele lucrate sâmbăta, duminica sau de sărbători legale, orele de muncă peste program vor fi recompensate doar prin zile libere și nu vor fi plătite. Nu sunt incluse nici bonusuri, tichete de valoare – vor fi acordate, însă, tichetele de creșă.
De menționat este faptul că „salariații din Ambulanță nu vor putea beneficia de prevederile Legii 5/2021 privind Statutul personalului profesionist operativ de intervenție din cadrul serviciilor civile care asigură asistență publică medicală de urgență și prim ajutor calificat, pe tot parcursul anului 2025”.
În egală măsură, Sanitas România menționează indemnizațiile lunare acordate salariaților din sistem care rămân, în continuare, valabile:
- 500 de lei pentru toți asistenții medicali;
- Între 100 și 300 de lei pentru toate categoriile de salariați care asigură continuitatea.
- Acordarea unei indemnizații pentru efectuarea gărzilor suplimentare:
– între 500 și 1000 pentru medicii primari și specialiști;
– între 500 și 1000 pentru biologi, chimiști, biochimiști;
– între 250 și 500 pentru medicii rezidenți;
– între 350 și 700 pentru medici.
O problemă care nu a găsit nici în prezent soluție este cea a deficitului de personal, despre care reprezentanții Sanitas susțin că este de aproximativ 50.000 – 60.000 de oameni.
„Înghețarea angajărilor, precum și blocarea sporurilor la nivelul din 2018 nu rezolvă problemele din sistem. Rezolvarea ar fi fost simplă, dar calea aleasă rămâne cea a ordonanței trenuleț: înghețarea, blocarea și limitarea drepturilor angajaților din Sănătate și Asistență socială”, mai spune sursa citată.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.