Adrian Streinu-Cercel: România va trece printr-un nou val al pandemiei, la începutul anului viitor

Adrian Streinu-Cercel: România va trece printr-un nou val al pandemiei, la începutul anului viitor

Riscul de reinfectare în cazul persoanelor care deja s-au infectat cu alte variante ale SARS-CoV-2 este sporit de varianta Omicron, au avertizat autorităţile sanitare din Africa de Sud şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, potrivit agenţiei EFE. Conform OMS, în acest moment cercetătorii din Africa de Sud, îşi intensifică investigaţiile pentru a înţelege transmisibilitatea, gravitatea şi impactul acestei noi variante pentru vaccinarea, diagnosticarea şi tratamentul COVID-19. Africa de Sud este prima țară care a semnalat apariția noii variante.

Deşi până în acest moment nu se cunosc cu certitudine caracteristicile variantei Omicron, datele preliminare sugerează ”un risc crescut de reinfectare”, subliniază OMS, conform Agerpres. În acest sens, o specialistă sud-africană în microbiologie, Anne von Gottberg, avertizează că în ţara sa a fost observată o creştere a reinfectărilor la persoane care s-au vindecat după infectarea cu varianta Delta. ″În populaţia noastră, care are o seroprevalenţă înaltă a virusului, adică multe persoane au avut o infectare anterioară, aceasta nu le protejează de o nouă infectare cu (varianta) Omicron″⁣, a explicat aceasta. Și Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a estimat joi că în lunile următoare Omicron ar putea lua locul variantei Delta ca variantă dominantă în Europa.

Citește și O nouă tulpină descoperită în Africa de Sud provoacă îngrijorări printre oamenii de știință

În cadrul unei dezbateri de presă online preşedintele Comisiei de sănătate a Senatului, prof.dr. Adrian Streinu-Cercel, a susținut că românii nu înțeleg gravitatea situației în care ne aflăm și se comportă ca şi când şi-ar dori să se infecteze cu SARS-CoV-2 deoarece nu respectă regulile de conduită socială impuse de OMS şi nici nu se vaccinează, ceea ce va genera un nou val epidemic la începutul anului 2022.

Anul 2022 ne va pune în situaţia să mai avem, foarte probabil, cel puţin la începutul anului, încă un val epidemic şi asta tot din cauza noastră, că nu înţelegem că trebuie să purtăm masca tot timpul, de dimineaţa şi până seara, că nu înţelegem că trebuie să ne vaccinăm, că nu înţelegem… De ce nu înţelegem toate aceste lucruri chiar nu îmi dau seama şi constat cu stupoare că concetăţenii noştri se comportă ca şi când şi-ar dori să se infecteze, nu ca şi când şi-ar dori să se păzească de infecţie”, a spus prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, citat de Agerpres. Medicul a mai transmis că românilor trebuie să li se reamintească faptul că acest virus “uneori mai şi ucide, şi dacă nu îi ucide pe cei pe care i-a lovit îi lasă cu sechele pe o durată foarte lungă de timp”.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment