Dacă ai ales să urmezi o carieră medicală știi deja probabil că urmează să sacrifici timp, energie, resurse financiare și emoționale pentru a-ți urma misiunea. O carieră de succes în acest domeniu presupune în primul rând multă pasiune și muncă, dar nu numai atât. Este nevoie de dedicare și de o dorință sinceră de a reuși pentru a putea urca acest “munte”. Asistentul medical este un element cheie în sistemul de îngrijire al pacienților, cei care se îndreaptă către această meserie dorindu-și de regulă să fie în contact direct cu oamenii și să ajute.
Este o profesie care aduce foarte multe satisfacții profesionale și personale, însă nu este un loc de muncă oarecare. Asistentul medical asigură practic legătura dintre pacient și medic, asigurându-se totodată de faptul că pacientul primește îngrijirile prescrise de un medic specialist. Asistentul medical menține o legătură permanentă cu pacientul, fiind întotdeauna atent la orice modificare ce ține de starea acestuia. Spre deosebire de medic, asistentul medical are un contact mai profund și mai apropiat cu pacientul. În multe situații, rolul asistentului medical în viața pacienților se dovedește a fi vital, asistentul medical aflându-se în situația de a salva vieți.
Te-ai hotărât să îmbrățișezi această meserie de asistent medical și să pornești pe acest drum? Probabil știi deja că aceasta a fost una dintre cele mai importante decizii pe care le-ai luat vreodată! Ești la început de drum în această carieră, așa că uite 9 lucruri pe care trebuie să le eviți dacă iți dorești o viață profesională plină de succese și satisfacții!
- Să nu fii sigur că asta este cariera la care ai visat
Înainte de orice altceva, asigură-te din toate punctele de vedere că asta iți dorești cu adevărat să faci. Pentru a avea succes într-o astfel de carieră, trebuie ca înainte de toate să fii sigur că îți place ceea ce faci și că îți dorești o meserie în acest domeniu. Meseria de asistent medical nu este o meserie ușoară, iar tu cu siguranță nu iți dorești ca mai devreme sau mai târziu să te trezești în situația de a fi urcat un munte pe care nu doreai să îl urci.
Citește și: Cum găsești angajatorul perfect ca asistent debutant?
Dacă nu îți place ceea ce faci la locul de muncă, lipsa de satisfacție și semnificație profesională vor apărea mai devreme sau mai târziu în viața ta. În timp, asemenea sentimente nu vor duce decât la frustrare și dezamăgire, ceea ce în cele din urmă va conduce la anxietate și depresie. Fără pasiune pentru domeniul medical, motivația ta de zi cu zi va lipsi cu desăvârșire, ceea ce înseamnă că șansele de a avea o carieră de succes sunt minime.
2. Să nu comunici și să nu te integrezi în echipă
Echipa din care vei face parte la locul de muncă va juca un rol extrem de important în cariera ta, așa că încearcă să comunici cât mai bine cu colegii tăi și să te integrezi în echipă. Indiferent că vorbim despre alți colegi asistenți medicali, despre infirmieri sau despre doctori, comunicarea cu ei este esențială. În plus, nu uita niciodată că asta este ceea ce își dorește și angajatorul tău, echipele de lucru funcționând cel mai bine atunci când au același scop și aceeași misiune.
Comunicarea se va dovedi și mai importantă pentru tine în cazul în care ești la început de drum în această carieră. Așa cum este și normal, la început vei avea o mulțime de întrebări, iar cei care te pot ajuta cel mai mult sunt chiar colegii tăi. Incearcă să fii deschis și sociabil, cu timpul vei reuși să te integrezi în echipă. Chiar dacă ți se pare că unii colegi au caractere mai dificile sau că sunt ceva mai inabordabili, nu uita că toți împărtășiți aceeași pasiune pentru medicină și aceleași valori.
Te-ar putea interesa și: Ghid | Abilități și stiluri de comunicare în nursing: Dialogul empatic, esențial în relația asistent – pacient
3. Să nu te intereseze părerile celor din jur
Încrederea celor din jur o vei câștiga cu timpul, așa că nu ai nimic altceva de făcut în afară de a încerca permanent să le dovedești atât colegilor tai, cât și superiorilor, că ești o persoană pe care se pot baza în orice împrejurare. Asumă-ți sarcinile pe care le ai de făcut, ține-te de promisiuni, respectă termenele, ajută-ți colegii atunci când au nevoie și așa mai departe! Important este să arăți că ești responsabil și că iți dorești să muncești.
4. Să îți fie teamă să pui întrebări
Dacă ești la început de drum în aceasta carieră, este perfect normal să ai o mulțime de întrebări. Nu ezita în niciun moment să le pui, toți ceilalți colegi au fost cândva în aceeași situație. Întreabă-ți colegii sau chiar superiorii toate detaliile pe care vrei să le cunoști. Faptul că ești curios va demonstra celor din jur că ești interesat cu adevărat de munca pe care o faci și că îți dorești să evoluezi.
Citește și: 5 cele mai importante aspecte de care să ții cont în calitate de asistent debutant
5. Să iți neglijezi responsabilitățile de zi cu zi
Să fii asistent medical nu este deloc ușor, ba chiar din contră! Este o meserie de care depinde viața celor din jur și care implică o mulțime de responsabilități. Zi de zi trebuie să fii atent și bine organizat, în special atunci când este vorba despre îngrijirea pacienților pe care îi ai în grijă sau despre sarcinile administrative aflate în responsabilitatea ta. Așadar, organizează-te cum crezi de cuviință astfel încât să fii eficient în fiecare zi!
6. Să nu fii empatic
Empatia este una dintre calitățile care se dovedește a fi extrem de importantă în foarte multe domenii, însă în domeniul medical putem spune că este chiar esențială. Ca asistent medical, vei avea contact în foarte multe situații cu pacienții aflați în grija ta. Prin intermediul empatiei, vei reuși să construiești o încredere comună și o legătură strânsă între tine și pacient. Privind partea emoțională a lucrurilor, contribuția asistentului medical este esențială, pacienții obișnuind să se deschidă mult mai ușor în fata asistenților decât în fața medicilor.
Te-ar putea interesa și: Empatia, cel mai bun medicament? Cum construim o relație de încredere cu pacientul
7. Să nu ai răbdare
Continuând seria calităților de care ai nevoie în meseria de asistent medical ajungem la răbdare. Poate că ai o zi ceva mai proastă, poate că te confrunți cu anumite probleme în viața personală sau poate că cineva nu ți-a vorbit tocmai frumos; important este totuși să îți păstrezi calmul și să îți tratezi pacienții cu răbdare și înțelegere.
8. Să nu vrei să înveți lucruri noi
Medicina este un domeniu în care întotdeauna apar lucruri noi, fie că vorbim despre studii, proceduri, echipamente și așa mai departe. Este important ca cei care lucrează în domeniu să fie mereu la curent cu noutățile pentru a putea acorda cea mai bună îngrijire pacienților. Formarea continuă este esențială pentru orice lucrător din domeniul sănătății, angajatorii făcând chiar eforturi pentru a oferi salariaților șansa de a învăța permanent lucruri noi și a deprinde noi abilități. Nu te axa însă numai pe oportunitățile oferite de angajator! Trăim în era tehnologiei, așa că poți oricând să citești un studiu de specialitate sau să participi la o conferință online, orice consideri necesar pentru evoluția ta profesională!
9. Să nu accepți feedback și să nu recunoști că poți greși
Așa cum spuneam și în rândurile anterioare, meseria de asistent medical nu este ușoară. Daca ești la început de drum în aceasta carieră, nu este exclus să fii copleșit chiar de toate responsabilitățile pe care le ai. Nu ai de ce să te descurajezi însă, învață să te organizezi astfel încât să îți duci la bun sfârșit toate sarcinile care îți revin! Evident, de-a lungul timpului vei mai face și greșeli, este omenesc. Ce este cel mai important însă este să accepți feedback-ul venit de la colegi sau de la superiori și să îl folosești în favoarea ta.
Ești asistent medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Îmi plac provocările și sunt cel mai fericit atunci când călătoresc și am șansa de a cunoaște oameni și locuri noi. Nu am studiat jurnalismul, însă mi-a plăcut dintotdeauna să scriu și să ofer informații utile celor din jur. Încerc să prezint într-o manieră accesibilă lucruri pe care și eu le caut, oferind explicații și răspunsuri simple la întrebări esențiale.