Una dintre cheile pentru a da un randament superior la locul de muncă și astfel a maximiza șansele de promovare și progres este să îți știi punctele forte.
De cele mai multe ori, acestea derivă din pasiuni și hobby-uri, dar apertenența la aceste categorii nu este neapărat obligatorie.
MEDIjobs.ro îți oferă 4 sfaturi prin care să poți realiza o radiografie a punctelor tale forte.
1. Răspunde la întrebarea – Care sunt aptitudinile mele?
Alege un grup de 5-10 prieteni, pe care împarte-i în 2 grupe: cei cu care ai pasiuni comune și cei diferiți din punct de vedere al comportamentului. Întreabă-i pe rând care sunt punctele tale forte și cele slabe. Răspunsurile lor îți pot realiza o scurtă descriere din care să tragi concluziile dorite.
2. Observă ce faci diferit față de restul lumii
În momentul în care vei realiza care sunt punctele tale forte, vei observa că acestea sunt cele prin care te fac special. Sunt lucruri pe care puțini din jurul tau le practică sau despre care au cunoștințe limitate. Concentrează-te pe aceste aptitudini și scoate-le pe cât posibil în evidență.
3. Fii proactiv, depășește cerințele din fișa postului
Pentru a-ți descoperi calități ascunse încearcă să dezvolti și chiar să depașești obiectivele descrise în fișa postului. Experimentează activități conexe, ajută-ți colegii să realizeze task-urile lor, solicită superiorului să participi la proiecte care te provoacă. Poți descoperi astfel și alte aptitudini de care nu știai.
4. Studiază-ți entuziasmul
Nu toate activitățile pe care le întreprindem se bucură de același entuziasm din partea noastră. Încearca să le identifici pe cele care îți absorb toată atenția și pe care le realizezi fără să îți dai seama când trece timpul. Ele îți subliniază punctele forte.
Odată ce le-ai depistat, trebuie să le evidențiezi, nu-i așa? Folosește descrieri creative ale punctelor tale forte. Evită să folosești atribute precum “pasionat” sau “dedicat”. Găsește termeni care să ilustreze cât mai creativ activitățile și însușirile care te reprezintă. “Povestitor”, “energie” sau “cultivator de idei” sunt doar câteva dintre descrierile care vor stârni atenția celorlalți si mai ales angajatorilor atunci cand doresti cu adevarat sa ii convingi in cadrul interviului de angajare.
Când ai ajuns să îți însușești cu încredere noile aptitudini de care nu erai 100% conștient, le poți promova în orice mediu. Rezultatul va fi extrem de satisfăcător. Vei stârni interesul tuturor, iar demonstrațiile de aplicare ale calităților vor fi recompensate cu admirație și felicitări.