4 moduri prin care îți afli punctele forte

4 moduri prin care îți afli punctele forte

Una dintre modalitățile prin care poți da un randament mai mare la locul de muncă și a-ți maximiza șansele de promovare și progres este să-ți știi foarte bine punctele forte.

De cele mai multe ori, punctele forte derivă din hobby-uri și pasiuni, dar apartenența la aceste categorii nu este obligatorie. MEDIjobs îți oferă 4 sfaturi prin care îți poți afla mai ușor punctele forte.

Cum îți afli punctele forte, rapid și ușor

1. Răspunde la întrebarea: „Care sunt aptitudinile mele?”

Alege un grup de 5-10 prieteni, pe care să-i împarți în 2 grupe: cei cu care ai pasiuni comune și cei diferiți de tine din punct de vedere al comportamentului. Întreabă-i pe rând care sunt punctele tale forte și care sunt punctele tale slabe. Răspunsurile lor îți pot oferi o scurtă descriere din care să tragi câteva concluzii rapide despre tine.

2. Observă ce faci diferit față de restul lumii

Punctele forte pe care le ai sunt cele care te deosebesc de alți candidați. Sunt lucruri pe care foarte puțini din cei aflați în jurul tău le practică sau despre care au cunoștințe limitate. Concentrează-te pe aceste aptitudini și scoate-le în evidență cât de des ai ocazia.

Citește și: 10 piedici în carieră pe care ni le punem singuri și cum să le depășești

3. Fii proactiv și caută să depășești cerințele din fișa postului

Pentru a-ți descoperi calități ascunse, uneori e bine să mergi un pic și dincolo de pătrățica în care ai fost încadrat în fișa postului. Desigur, fără să dai în extrem. Experimentează activități conexe jobului tău, ajută-ți colegii să realizeze sarcinile lor, solicită superiorului tău să participi la proiecte noi, care te provoacă. Astfel, poți descoperi aptitudini pe care nu știai că le ai.

4. Studiază-ți entuziasmul

Nu toate activitățile pe care le faci te bucură în aceeași măsură. Prin urmare, nu vei avea același entuziasm în timp ce le vei face. Încearcă să identifici activitățile care îți absorb toată atenția și pe care le faci fără să-ți dai seama când trece timpul. Acestea îți subliniază punctele forte.

Te-ar putea interesa și: Top 5 abilități pentru o carieră medicală strălucită

Odată ce ți-ai identificat punctele forte, trebuie să le și evidențiezi, nu-i așa? Folosește descrieri creative ale punctelor tale forte. Evită atribute precum „pasionat de” sau „dedicat”. Găsește termeni care s ilustreze cât mai creativ activitățile și însușirile care te reprezintă. „Povestitor”, „energie” sau „cultivator de idei” sunt câteva exemple prin care poți stârni atenția celorlalți și mai ales a angajatorilor, atunci când dorești cu adevărat să-i convingi, în cadrul unui interviu de angajare.

Când ai ajuns să-ți însușești cu încredere noile aptitudini de care poate că nu erai 100% conștient, le poți promova în orice mediu. Rezultatul va fi extrem de satisfăcător. Vei stârni interesul tuturor, iar demonstrațiile de aplicare ale calităților tale vor fi recompensate cu admirație și felicitări. Iar tu te vei bucura știind care îți sunt acum punctele forte.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Catrinel Hagivreta

Facebook Comment