14 iunie | Ziua Mondială a Donatorului de sânge

14 iunie | Ziua Mondială a Donatorului de sânge

Ziua Mondială a Donatorului de sânge (14 iunie) este sărbătorită anual în toată lumea pentru a mulțumi tuturor donatorilor voluntari de sânge. Prima dată când s-a sărbătorit acest eveniment a fost în 2004 la Johannesburg, în Africa de Sud. Acest eveniment reprezintă o oportunitate pentru a crește gradul de conștientizare a importanței donării de sânge și pentru a sărbători numărului de vieți salvate zilnic de donatorii de sânge. 

Obiectivele campaniei Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge sunt: 

  • să mulţumească persoanelor care donează şi să evidenţieze necesitatea unei donări de sânge în mod constant, pe tot parcursul anului; 
  • să promoveze valorile comunitare ale donării de sânge în consolidarea comunității și a coeziunii sociale;
  • să încurajeze tinerii să răspundă apelului umanitar de a dona sânge și să-i inspire pe alții să facă același lucru.

Transfuzia de sânge şi produsele din sânge ajută la salvarea a milioane de vieţi în fiecare an, arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Acestea ajută pacienţii care suferă de probleme de sănătate ce le pun viaţa pericol, asigurând o existenţă mai îndelungată şi o calitate superioară a vieţii. Totodată, transfuzia de sânge are un rol esenţial de salvare a vieţii, în îngrijirea mamei şi a copilului şi în timpul intervenţiei de urgenţă în caz de catastrofe naturale.

Citește și: Transfuzia de sange, prioritate strategica – 30 de milioane de lei pentru modernizarea centrelor de transfuzie

Un serviciu care oferă pacienţilor acces la sânge şi produse sanguine în cantităţi suficiente este o componentă cheie a unui sistem eficient de sănătate. O aprovizionare adecvată poate fi asigurată numai prin donări regulate de către donatori de sânge voluntari. Cu toate acestea, în multe ţări, băncile de sânge se confruntă cu provocări diverse, nu au disponibil suficient sânge sau nu pot asigura în acelaşi timp calitatea şi siguranţa acestuia.

Decizia marcării Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge s-a luat la cea de-a 58-a reuniune a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la care statele membre şi-au declarat în unanimitate angajamentul şi sprijinul pentru donarea voluntară.

Procedura de donare

Dacă pacienții au întrebări privind procedura de donare sau vrei să îi încurajezi să devină donatori, am pregătit pentru tine toate informațiile necesare. 

Unde poți dona 

Persoanele care doresc să doneze sânge, trebuie să aibă la ele un document de identitate, în original: cartea de identitate, pașaport, carnet de conducere, care să nu fie expirate.

Cu acest act de identitate pot merge:

1. La sediul CTSMB

2. La centrele mobile de donare organizate în București 

3. Centrul Mobil de Donare de sânge

În cazul deplasării la sediul CTSMB – donatorul parcurge 5 etape. Fiecare etapă a donării de sânge este strict controlată pentru a asigura securitatea atât a donatorului cat şi a primitorului. Pentru parcurgerea celor 5 pași ai donării este nevoie de o durată de timp de aproximativ 1 oră.

Condiții de donare

Pentru a putea dona sânge trebuie să îndeplinești următoarele condiții:

  • să ai vârsta cuprinsă între 18-60 ani; 
  • să fii cetățean român sau rezident în România; 
  • să ai greutatea >/= 50 kg; 
  • să ai tensiunea arterială între 10 și 18 mmHg;
  • să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni;
  • să nu fii în evidență cu diverse afecțiuni în tratament (diabet, boli cardio-vasculare, hematologice, infecțioase sau parazitare, reumatologice, neurologice, alergii, afecțiuni autoimune etc.);
  • să nu ai predispoziție la sângerare prelungită în caz de leziuni; 
  • femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, de alăptare sau în perioada menstruală.

Citește și: Ce provocari intampina un asistent de recoltari

Recomandări 

Este recomandat ca înainte de donare să nu se consume băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea recoltării.

Recomandări înainte și în ziua donării:

  • Dimineața, înainte de recoltare, mănâncă un mic dejun adecvat pentru tine și hidratează-te bine (1-2 căni de apă sau ceai). Evită alimentele grase și excesul de proteine animale. Poți bea o cafea. Evită băuturile energizante și carbogazoase.
  • Nu se fumează înainte și după donare timp de o oră.
  • Nu lua aspirină sau alte medicamente care nu sunt absolut necesare sau recomandate de medicul curant, cu cel puțin 24 ore înaintea donării.
  • Nu consuma alcool cu 48 ore înaintea donării.
  • Hidratează-te bine în ziua donării și în zilele următoare (preferabil cu apă, ceaiuri naturale sau sucuri fresh). Mănâncă consistent (evitând excesul de alimente grase sau foarte dulci).
  • În ziua donării evită efortul fizic excesiv și băile fierbinți.

Recomandări după donare:

  • Consumă alimente naturale, diversificate, bogate în fier, vitamina C, calciu și vitaminele B.
  • Numărul de donări de sânge integral permise într-un an nu poate depăși 5 pentru bărbați și 3/4 pentru femei.
  • Intervalul dintre două donări de sânge integral este de cel puțin 8 săptămâni.

Criterii de excludere permanentă:

  • afecţiuni cardiovasculare (inclusiv hipertensiunea arterială cronică în tratament, angină pectorală); traumatisme craniene cu sechele; etilism cronic; schizofrenie; epilepsie; hepatită cronică, ciroză hepatică;
  • sifilis; pancreatită; cancer, leucemii; diabet zaharat; tuberculoză; hiperlipidemie; astm bronşic; alergia severă; boli endocrine; lupus eritematos diseminat şi alte colagenoze; psoriazis generalizat;
  • persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare.

Criterii de excludere temporară:

  • boli infecţioase (osteomielită, toxoplasmoză, gripă, malarie);
  • anemie; examinare endoscopică, transfuzii, intervenţii chirurgicale (în ultimele 6 luni), tatuaje (în ultimele 6 luni), contact apropiat cu persoane cu hepatită, HIV;
  • vaccinări; sarcină, alăptare; tratamente dentare (în ultimele 6 luni);
  • consum de alcool în ultimele 48 de ore;
  • consum de medicamente;

Tipuri de donări

  • donarea de sânge presupune colectarea a 450 ml de sânge printr-o puncție venoasă, durata procedurii este de aproximativ 10 minute. Intervalul minim dintre donările de sânge total este de 8 săptămâni. Numărul de donări permise pe an este de 3/4 pentru femei și 5 pentru bărbați.
  • donarea de trombocite (trombocitafereză) este aceea prin care sângele donatorului este trecut printr-un aparat care separă trombocitele, restul sângelui întorcându-se la donator. Intervalul minim între donări de trombocite este de 4 săptămâni.
  • donarea de plasmă. În cazul aceste proceduri, sângele donatorului este trecut printr-un aparat care separă plasma și reintroduce apoi sângele în corpul donatorului, fără anemierea acestuia. Intervalul minim dintre donările de plasmă este de 2 săptămâni. Intervalul minim dintre o donare de plasmă și o donare de sânge total este de 4 săptămâni. Intervalul minim dintre o donare de sânge total și o donare de plasmă este de 1 lună.

Te-ar putea interesa și: Un spital din Timișoara a inițiat, în premieră, un proiect pentru monitorizarea riscului de tromboză

Antecedentele medicale ale donatorului

Înainte de fiecare donare de sânge, potențialul donator completează Chestionarul pentru donatorul de sânge, asistat de un cadru medical instruit, care la final e semnat de donator și contrasemnat de medic. Criteriile de eligibilitate și excludere pentru donatorii de sânge total sunt stabilite prin norme speciale.

Persoanele eligibile sunt supuse unei evaluări a stării de sănătate de către un medic și un control biologic (recoltare de probe de sânge pentru stabilirea grupei sanguine, RH, valoarea hemoglobinei, a glicemiei etc.). Coroborarea datelor rezultate din chestionar, evaluarea medicală și biologică decid dacă persoana în cauză este aptă pentru donare sau nu. Persoanele declarate eligibile pentru donare vor fi direcționate către recoltarea propriu-zisă.

Cantitatea de sânge total recoltată este de 450-500 ml. care se reface cantitativ (ca volum) în cateva ore, iar calitativ (componente sanguine) în 2 săptămâni.

Siguranța donatorului

Sănătatea donatorului este protejată, în primul rând, la evaluarea de care donatorul beneficiază înainte de donare: autoevaluare (completarea chestionarului, evaluarea medicală și biologică), etapa în care persoanele bolnave sunt îndepărtate de la donare pentru siguranță atât a donatorului cât și a primitorului. Aceasta este protejată, în al doilea rând, prin condițiile asigurate la recoltare: trusa de recoltare sterilă de unică folosință desigilată la vedere, în prezența donatorului, care garantează că nu există risc de contaminare cu boli transmisibile prin sânge în cadrul actului de recoltare.

Donatorii au dreptul să primească rezultatele testelor efectuate cu ocazia donării: grupa sanguină, RH, teste hepatita B și C; HIV, HTLV (ptr. leucemie), VDRL (sifilis), probe hepatice cu asigurarea confidențialității conținutului.

În cazul depistării unor rezultate patologice, în urma efectuării controlului biologic al sângelui donat, donatorul respectiv are dreptul să fie informat și să primească consiliere din partea unei persoane responsabile, desemnate în acest scop din cadrul instituțiilor de profil.

Sângele recoltat, care în urma testelor se constată a fi necorespunzător pentru utilizare, cu risc potențial de îmbolnăvire a primitorului, este îndepărtat.

Citește și: Riscurile meseriei | Evitarea pericolelor si riscurilor in profesia medicala

Beneficii pentru sănătatea donatorului

  1. înainte de donare beneficiezi întotdeauna de un control medical și câteva analize de sânge. Hemoglobina se verifica la fiecare donare, glicemia si hemoleucograma se fac la indicația medicului, iar grupa sanguină se verifică doar la prima donare.
  2. după donare, din sângele donat, se fac alte analize, al căror rezultat poate fi ridicat personal de donator (după 3 zile lucrătoare).
  3. donarea regulată produce împrospătarea sângelui și întărirea sistemului imunitar, diminuarea riscului de boli cardiovasculare și chiar de cancer, conform unor studii medicale de specialitate.
  4. donând regulat se realizează reglarea nivelului mărit al trigliceridelor și al colesterolului, ceea ce influențează benefic ficatul.
  5. cu ocazia unei donări de sânge total se produce arderea a 650 calorii.
  6. donatorii recurenți înregistrează o creștere a rezistenței organismului la eventuale șocuri hemoragice.
  7. la bărbați și la femeile post-menopauză, ca de altfel la toate persoanele cu exces de fier, prin donarea regulată se produce o reglare a nivelului fierului din sânge. Este cunoscut faptul că excesul de fier este un factor de risc cardiovascular.

Pentru detalii, puteți consulta legislația națională care reglementează donarea si transfuzia de sânge în România:

  • Legea 282.2005 privind donarea de sânge;
  • O.M.S.P. 441.2007 norme de aplicare a art. 16 din legea 282 din 2005;
  • O.M.S.P. 1193.2007 privind eligibilitatea donatorilor de sânge;
  • H.G. 1364.2006 privind drepturile și obligațiile donatorilor de sânge;
  • O.M.S.P. 1226.2006 privind normele de colectare, de transport și control al sângelui.

Ești specialist medical și vrei să schimbi locul de muncă? Creează-ți acum un profil pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Alexandra Ariton

Fire curioasă și creativă, privesc cu entuziasm comunicarea online. Cred în storytelling și puterea textelor care informează, captează și inspiră publicul.

Facebook Comment