Ziua Mondială a Sănătății – 7 aprilie

Ziua Mondială a Sănătății – 7 aprilie

Data de 7 aprilie reprezintă la nivel mondial Ziua Sănătății și ideea ei datează încă din anul 1945, când reprezentanții Braziliei și Chinei au venit cu propunerea înființării unui organism pentru sănătate, care să funcționeze independent de orice guvern. 

A urmat ca în iulie 1946, la New York, să se aprobe înființarea Organizației Mondiale a Sănătății și Primul Congres de Sănătate, ținut pe data de 7 aprilie 1948. Cele 61 de țări participante au semnat Carta de Înființare a acestui ONG. Tot atunci a fost aprobată și sărbătorirea Zilei Mondiale a Sănătății, care inițial fusese pusă pe data de 22 iulie, luna semnării actului de înființare, dar ulterior a fost schimbată pentru data de 7 aprilie, astfel încât să poată participa și studenții la medicină în cadrul diverselor activități. 

Citește și Studiu: Imunizarea prin vaccinare reduce riscul de transmitere a coronavirusului

Ziua Mondială a Sănătății este una dintre cele 11 zile oficiale implementate și sărbătorite anual de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), alături de Ziua Mondială a Tuberculozei, Ziua Mondială a Vaccinului, Ziua Mondială a Malariei, Ziua Mondială fără Tutun, Ziua Mondială de recunoaștere a SIDA, Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, Ziua Mondială a Bolii Chagas, Ziua Mondială a Siguranței Pacienților, Ziua Mondială Antimicrobi și Ziua Mondială a Hepatitei. 

Încă din anul 1950 acesteia i se atribuie în fiecare an câte o temă de importanță majoră la momentul respectiv pentru Organizația Mondială a Sănătății, ziua fiind recunoscută de mai multe guverne și organizații nonguvernamentale cu agende publice.

În ultimii 50 de ani, aceasta a adus în prim plan teme importante atât pentru sănătatea fizică cât și pentru cea mentală, maternală, pediatrică, dar și lucruri ce țin de încălzirea globală, prin activități care se desfășoară nu numai în ziua respectivă, pentru a putea da ocazia celor interesați să își concentreze atenția asupra temei abordate.

Consiliul OMS a constatat că cel puțin 140 de țări recunosc sănătatea ca un drept al omului în constituția lor. Cu toate acestea, țările nu adoptă și nu pun în practică legi care să se asigure că populațiile lor au dreptul de a accesa serviciile de sănătate. Acest lucru susține faptul că cel puțin 4,5 miliarde de oameni – mai mult de jumătate din populația lumii – nu au fost acoperiți în totalitate de serviciile de sănătate esențiale în 2021.

În 2021, tema aleasă a fost „Cum să construiești o lume mai bună, astfel încât toată lumea să-și poată menține sănătatea”, deoarece în ultimii ani, țările vestice au experimentat o creștere economică surprinzătoare, dar s-au confruntat masiv și cu urbanizarea datorată migrației. 

Acest fenomen a creat oportunități pentru foarte multă lume, dar a și lăsat multă populație în urmă și chiar dacă pandemia de COVID-19 a mai șters din diferențe, a făcut-o spre rău, ducând tot mai mulți oameni către sărăcie, nesiguranța zilei de mâine și neputința de a accesa cele mai multe servicii sociale și de sănătate.

Pandemia, așa cum îi zice și numele, a lovit toată lumea, dar cele mai afectate au fost țările care deja erau defavorizate și unde din cauza sistemului de sănătate deficitar s-au înregistrat cazuri mai multe și mai grave, masele fiind mai expuse în fața bolii. Astfel acum, în al treilea val al pandemiei, doar unii oameni au acces facil la servicii sanitare de calitate și-și pot păstra sănătatea, iar din păcate, acest lucru este din cauza condițiilor în care s-a născut fiecare, a crescut, trăiește, muncește și, desigur, vârstei pe care o are.

Pentru a aborda aceste tipuri de provocări, tema Zilei Mondiale a Sănătății 2024 este „Sănătatea mea, dreptul meu”.

Tema din acest an a fost aleasă pentru a susține dreptul tuturor, de pretutindeni, de a avea acces la servicii de sănătate, educație și informație de calitate, precum și la apă potabilă, aer curat, alimentație bună, locuințe de calitate, condiții decente de muncă și de mediu, fără discriminare.

Citește și Cum modelează mass-media percepțiile despre îngrijirea sănătății și vizita la doctor

În plus, peste tot în lume, părinții se luptă să-și crească copiii oricât de mic ar fi venit familiei lor, oricare ar fi condițiile de trai și chiar dacă au prea puțin sau deloc acces la un mediu înconjurător decent, cu apă potabilă și aer curat, hrană zilnică și acces la sistemul sanitar. Aceste neajunsuri duc, de cele mai multe ori, la multă suferință, boli care altfel ar fi putut fi evitate și chiar deces prematur, iar toate acestea afectează întreaga societate și economia mondială, astfel de lucruri fiind nu numai nedrepte ci pot fi și evitate. 

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, se face acum un apel umanitar pentru a elimina diferențele în ceea ce privește accesibilitatea serviciilor sanitare și se subliniază astfel mottoul OMS, care este: „Bucuria de a avea acces la cele mai bune servicii de sănătate este unul dintre drepturile fundamentale ale oricărui om, indiferent de rasă, religie, convingeri politice, situație economică sau condiție socială.”. 

Pentru a pune în aplicare planurile curente, OMS apelează la liderii societății, dar mai ales cei din medicină să conlucreze spre a oferi comunităților afectate o viață mai ușoară și pentru a trata fiecare individ în parte în mod egal. În acest sens, impactul va fi mai mare dacă guvernele și comunitățile vor lucra împreună la colectarea datelor din teren, referitoare la sexul, vârsta, venitul, educația, statutul, dizabilitățile, condițiile în care trăiesc oamenii și alte caracteristici relevante.

Doar astfel se pot lua măsurile corecte, spre un viitor mai bun, care chiar să conteze, prin abordarea problemelor încă de la apariția lor, dar mai ales tratând cauzele nu doar efectele. De asemenea, acum se pune accentul pe faptul că vom putea ieși din actuala pandemie doar atunci când va putea fi protejată, testată și tratată întreaga populație, iar acest lucru înseamnă asigurarea a suficiente doze de vaccin, teste și tratamente, dar după înăsprirea măsurilor preventive la nivel mondial, nu doar local. 

Printre activitățile organizate cu această ocazie se numără seminarii, workshopuri și discuții ținute în școli și licee, pentru a trezi spiritul civic în legătură cu problemele de sănătate ale celor din regiunile sărace ale lumii și nu numai și pentru a aminti tuturor că trebuie să fim recunoscători pentru sănătatea noastră și să ne îngrijim în continuare.

Alte activități sunt plimbările în aer liber, trasee cu bicicleta, strângeri de fonduri și ceea ce este foarte important, activități direct legate de sănătatea psihică și deci relaxarea într-o lume plină de stres, așa că pe lângă o alimentație variată și sănătoasă sunt încurajate utilizarea tehnicilor de meditație și găsirea unui psihoterapeut.

Citește și Femeile în medicină, 70% din forța de muncă. Ce domenii medicale sunt tot mai căutate de femei?

De ce este importantă Ziua Mondială a Sănătății
  1. Inspiră oamenii din întreaga lume să ia acțiune și pe cei din mass-media să acopere evenimente educaționale, care altfel ar fi ignorate.
  2. Prin alegerea în fiecare an a unei teme noi, OMS instruiește populația, drept pentru care tema trebuie să fie de actualitate, iar activitățile să cuprindă atât conferințe de presă cât și activități interactive. 
  3. Aduce oamenii mai aproape prin faptul că le dă ocazia să se gândească la propria sănătate în raport cu cei din jur, iar conversațiile reduc stigma asociată cu anumite boli și îi fac pe cei care au nevoie de ajutor să-l și caute.

Tema se alege anual dintre propunerile statelor membre ale zonei de influență OMS, iar Biroul European găzduiește diverse evenimente pentru a atrage atenția comunității asupra temei alese, printre care o serie de dezbateri la care participă și contribuabilii.

Lista temelor alese în ultimii 25 de ani

1997 – Noile boli infecțioase

1998 – Meseria de mamă

1999 – Modul cum îmbătrânești face diferența

2000 – Sângele bun începe cu mine

2001 – Sănătatea mentală: oprește discriminarea, îndrăznește să-ți pese

2002 – Mișcare pentru sănătate

2003 – Conturează viitorul: un mediu înconjurător sănătos pentru copii

2004 – Drumul către siguranță

2005 – Fiecare mamă și fiecare copil contează

2006 – A conlucra pentru sănătate

2007 – Ziua Internațională a asigurărilor de sănătate

2008 – Protejarea sănătății de efectele adverse ale schimbărilor climatice

2009 – Salvează vieți: fă ca urgențele să fie un loc sigur

2010 – Urbanizarea și sănătatea: fă ca orașele să fie mai sănătoase

2011 – Rezistența antimicrobială: lipsa de acțiune echivalează cu lipsa tratamentelor

2012 – Sănătatea înseamnă mai mulți ani de trai

2013 – Inimă sănătoasă, tensiune bună

2014 – Bolile transmise prin vectori

2015 – Siguranța alimentară

2016 – Combate diabetul

2017 – Hai să vorbim despre depresie

2018 – Dreptul la sănătate oriunde, pentru oricine

2019 – Accesibilitatea la serviciile de sănătate

2020 – Spijiniți asistentele și moașele

2021 – Construirea unei lumi mai bune, mai sănătoasă

2022 – Planeta noastră, sănătatea noastră

2023 – Sănătate pentru toți

2024 – Sănătatea mea, dreptul meu

Citește și 2021, Anul Lucrătorilor din Sănătate: cum va arăta lumea medicală?

Ce poți face
  1. În această ordine de idei, cei care vor să participe activ la Ziua Mondială a Sănătății pot face voluntariat la o casă de copii, un cămin de bătrâni sau chiar în spitale și pe ambulanță.
  2. De asemenea, mai pot dona sânge, plasmă sau măduvă. 
  3. Însă una peste alta, trebuie să ia măsuri pentru a se asigura că-și păstrează sănătatea și sunt civilizați în raport cu orice cadru medical. 
  4. Dacă toate acestea nu te satisfac sau nu ți se potrivesc, poți profita de kiturile cu informații oferite gratuit de către OMS, ca să organizezi o dezbatere publică în cadrul comunității tale, unde, eventual, puteți discuta și despre temele alese în trecut, pentru a vedea cum a evoluat totul, astfel veți putea afla ceva interesant bazat pe fapte din trecut, dar care poate că nu atunci n-au putut fi analizate corespunzător, neexistând tehnologia necesară. 
  5. Și bineînțeles, nu uita să le mulțumești colegilor medici, brancardieri, asistenților medicali și restului personalului cu care lucrezi sau care dintr-un motiv sau altul ajung să te trateze pe tine sau pe cei dragi ție. 

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

Ioana Roșca

Pasionată de călătorii și lectură, urmează o carieră în jurnalism deoarece își dorește ca în fiecare zi să îmbine utilul cu plăcutul. Iubește provocările, noutățile și vede întotdeauna partea bună a oamenilor, încercând să fie prietenă cu toată lumea și să învețe mereu câte ceva de la oricine.

Facebook Comment