Otilia Doboș crede că învățatul nu se oprește la școală, ci trebuie să continue pe tot parcursul vieții. Cu un background în Jurnalism, a ales să scrie pentru a împărtăși cititorilor informații relevante, prin articole atractive și bine documentate.
În apropierea sărbătorilor, majoritatea oamenilor sunt mult mai predispuși la accidente. Goana după cadouri, aglomerația și stresul sunt factorii care creează un mediu prielnic pentru îmbolnăvire.
În primul rând, este important să ai grijă de tine ca să nu riști să suferi orice tip de accidentare. În al doilea rând, dacă lucrezi de sărbători, trebuie să te pregătești pentru mai mulți pacienți care vor veni la spital sau clinică cu suferințe apărute în această perioadă.
Iată care sunt cele mai populare afecțiunii, dar și cum le poți evita:
1. Dureri în partea de jos a spatelui
Persoanele care nu sunt obișnuite să facă efort, riscă să se accidenteze atunci când ridică lucruri grele și împodobesc locuri mai greu accesibile.
Dacă vrei să te bucuri de sărbători fără probleme, încearcă să faci exerciții constant, de cel puțin două ori pe săptămână, acasă la tine sau la sală. Este important să îți întărești abdomenul, dar și să îți întinzi mușchii ca să nu îți pierzi flexibilitatea.
2. Accidentări provocate de ridicarea unor obiecte grele
Acest tip de accidentare poate să apară atunci când muți canapeaua ca să faci curat, montezi bradul de Crăciun, cari cumpărături sau chiar valize. Este poate cel mai întâlnit tip de suferință cu care se confruntă medicii în timpul sărbătorilor.
Dacă plănuiești să transporți lucruri, cel mai bine este să ai ajutor, ca să nu duci tu tot greul. Folosește puterea picioarelor ca să ridici, nu spatele. Este foarte important să ții mereu spatele drept.
Citește și: Medicii recomanda plimbarea in natura
3. Accidente în timpul călătoriilor
Multe persoane călătoresc de sărbători ca să petreacă aceste zile alături de cei dragi. Indiferent de lungimea drumului, două ore sau opt, dacă ești obosit, este posibil să fii neatent și să fii victima unui accident.
Atât înainte, cât și după călătorie, este foarte important să dormi cel puțin 8 ore pe noapte și să te odihnești atunci când te simți obosit. Nu te implica în activități fizice grele dacă nu te simți complet în formă și ia pauze oricând simți nevoie, mai ales dacă te afli la volan.
Iată 4 moduri de a te reincarca cu energie pozitiva in zilele libere
4. Indigestie
Dacă ai mai lucrat de sărbători, mai ales la urgențe, ai văzut multe cazuri de indigestie. Pacienții se plâng de o durere puternică de stomac sau piept, asemănătoare cu o arsură și destul de des, senzație de greață.
Chiar dacă mâncarea este delicioasă și în cantități mari, este mai bine să mănânci doar cât ai nevoie, fără să exagerezi. Ai grijă să ai mereu la tine pastile care să ajute la funcționarea corectă a acidului din stomac, fierei și ficatului.
5. Deshidratare
Mulți oameni cred că poți suferi de deshidratare doar în timpul verii, când temperaturile sunt foarte ridicate. Dar această afecțiune este foarte comună și iarna, când ești îmbrăcat foarte gros și faci activități solicitante precum deszăpezirea curții.
Pentru a evita o stare de oboseală, care poate duce chiar la leșin, este bine să porți mai multe straturi de haine din care să dai jos când îți este cald. De asemenea, ar fi ideal să ai mereu o sticlă de apă și să bei chiar dacă nu simți că îți este sete din cauza frigului.
6. Stres
Deși perioada sărbătorilor ar trebui să fie pentru relaxare, deseori oamenii ajung să se streseze mai mult decât în timpul anului. Spre exemplu, întâlnirea cu familia extinsă poate stârni discuții neplăcute care să îți afecteze starea psihică.
Dacă nu vrei să experimentezi simptomele avansate ale stresului precum oboseală cronică sau atacuri de panică, trebuie să te pui pe tine pe primul loc. Dacă ești într-o situație stresantă, mai bine mergi la o plimbare ca să te bucuri de aerul curat și să te calmezi.
Cu puțină atenție, poți preveni oricare din afecțiunile de mai sus. Iar atunci când vei avea pacienți care suferă de indigestie, deshidratare sau dureri de spate le poți explica ce pot face pe viitor ca să nu mai ajungă la spital.
Descoperă 6 studii medicale amuzante pe care să le citești după sărbători
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Otilia Doboș crede că învățatul nu se oprește la școală, ci trebuie să continue pe tot parcursul vieții. Cu un background în Jurnalism, a ales să scrie pentru a împărtăși cititorilor informații relevante, prin articole atractive și bine documentate.