6 studii medicale amuzante pe care să le citești după sărbători

6 studii medicale amuzante pe care să le citești după sărbători

Dacă la noi se obișnuiește să faci glume de 1 aprilie, cei de la British Medical Journal aleg să se distreze cu mult înainte. Astfel, în fiecare an, pe site-ul publicației apar articole științifice cu teme mai neobișnuite, precum “Cât de mult obișnuia să bea James Bond” sau “De ce avea Rudolph nasul roșu”.

Articolele sunt bine documentate și au la bază cercetări științifice, dar subiectele îți vor aduce un zâmbet pe față chiar și în zilele mai aglomerate. Iată câteva studii pe care merită să le citești de fiecare dată când ai o pauză și vrei să te relaxezi:

Citește și: Cum să profiți la maximum de drumul spre muncă (cu exemple)

1. Leziuni ale gâtului și capului la concertele heavy metal

Articolul îți atrage atenția instant prin titlul neobișnuit. Autorii studiului au realizat o cercetare observațională: practic, au mers la mai multe concerte de heavy metal și au observat care sunt tehnicile de dat din cap în ritmul muzicii.

Mai apoi au creat un model matematic bazat pe mișcările observate pentru a înțelege ce fel de leziuni poate produce datul din cap. Nu vrem să îți dăm prea multe indicii, citește articolul aici ca să afli răspunsul.

2. Somnul de frumusețe: studiu experimental privind modul cum sunt percepuți oamenii privați de somn

Cercetătorii au început prin a poza o serie de oameni care erau privați de somn. Mai apoi au arătat fotografiile unor oameni aleși aleatoriu și i-au rugat să le dea o notă în funcție de cât de atrăgători îi consideră. Rezultatul este cel la care te-ai aștepta: oamenii obosiți au semne de oboseală vizibilă pe chip, deci, sunt mai puțin atrăgători. Vezi articolul complet aici.

3. Cât de repede se deplasa Moartea?

Un grup de cercetători a descoperit că cei care merg încet au o speranță mai mică de viață. De la această constatare a pornit ideea acestui articol: de a specula viteza pe care o folosește personajul Moarte pentru a ajunge din punctul x în punctul y.

Citește și: Cariere mai putin obisnuite: de la medicina la celebritate

4. Harry Potter vrăjește copiii predispuși la accidente

Concluzia acestui studiu este că fanii Harry Potter au suferit mai puține accidente în zilele în care au fost lansate cărțile din faimoasa serie. Dar motivul nu este o vrajă care îi protejează, ci faptul că stau în casă ca să citească și sunt astfel feriți de situații nefericite.

5. Cazul lingurițelor care dispar

Cercetătorii de la Institutul Macfarlane Burnet au publicat un studiu prin care au demonstrat modul necorespunzător în care colegii lor folosesc lingurițele. Au început prin a însemna anumite lingurițe cu ojă roșie, pe care mai apoi le-au lăsat în anumite încăperi din campus.

Astfel și-au dat seama care sunt zonele cu risc mare, de unde lingurițele dispar cel mai repede. Bazat pe acest lucru, au reușit să își dea seama chiar și cât de repede dispar. Citește și tu articolul dacă vrei să afli care a fost concluzia.

Citește și: Un cartier de medici celebri din Bucurestiul de altadata

6. Un caz important din mijlocul pământului

Dacă ești fan Lord of the Rings sau chiar dacă doar ai auzit de această serie, sigur te vei distra citind acest studiu. În acest articol este vorba despre Smeagol, un hobbit de 587 de ani care are un comportament antisocial, este agresiv și obsedat de “inel”.

Smeagol are evident probleme psihologice, dar care sunt acestea? Oare acestea au fost cauzate de interacțiunea cu inelul? Sau poate avea deja probleme, iar inelul doar a fost factorul declanșator. În acest articol, vei afla răspunsul la aceste întrebări.

Studiile nu trebuie să fie tot timpul despre un subiect foarte serios, ai de învățat și din cele care la prima vedere par fictive și par scrise doar pentru amuzamentul tău. Oricare din articolele de mai sus sunt o alegere bună pentru o seară de relaxare, când vrei să uiți de probleme.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Otilia Dobos

Otilia Doboș crede că învățatul nu se oprește la școală, ci trebuie să continue pe tot parcursul vieții. Cu un background în Jurnalism, a ales să scrie pentru a împărtăși cititorilor informații relevante, prin articole atractive și bine documentate.

Facebook Comment