Meseria de asistent medical este pe cât de frumoasă, pe atât de provocatoare. Pe lângă condițiile de stres în care sunt nevoiți să lucreze zilnic, specialiștii trebuie să facă față inclusiv emoțiilor puternice și poveștilor impresionante de viață. Poate cei mai supuși presiunii de a lua decizii de moment sunt asistenții medicali de pe secțiile de neonatologie, psihiatrie sau oncologie. Nici cei din sălile de urgență sau de operație nu sunt mai norocoși. În primul rând, trebuie să gestioneze un flux constant de pacienți, să facă față stărilor de anxietate și să intervină pentru a rezolva situații limită.
În astfel de condiții poate fi destul de greu să excelezi în carieră și să devii cea mai bună versiune a ta. Rolul de asistent medical presupune mai mult decât satisfacția de a salva vieți. Implică, de asemenea, o responsabilitate uriașă, un cumul de stres, oboseală și epuizare.
Citește și: Aspecte etice ale meseriei de asistent medical
Nevoia de schimbare apare inevitabil, la un anumit moment. Dacă în această perioadă simți că nu te mai regăsești în munca de asistent medical, e timpul să iei o decizie.
Cum îți poți da seama, totuși, că locul de muncă actual nu te mai reprezintă și că ai nevoie de altceva? Cum te poți reorienta în așa fel încât să ai parte de succesul așteptat? Tot ce trebuie să știi afli în rândurile de mai jos.
Cum știi că ai nevoie de o schimbare profesională, ca asistent medical?
Dacă ai început să mergi la muncă din obligație, iar pasiunea a dispărut, cel mai bine ar fi să nu te complaci. Există multe cauze care pot conduce la o schimbare din punct de vedere profesional – trebuie doar să le acorzi atenția necesară.
Iată câteva dintre cele mai evidente argumente că te afli în locul nepotrivit sau că pur și simplu ar trebui să-ți schimbi meseria:
- Mediu de lucru stresant. De cele mai multe ori, intervin discuții și neînțelegeri la nivel de echipă. Asistenții trebuie să colaboreze cu echipele de medici, iar diferențele de gen și de viziune cauzează în general probleme de comunicare. E foarte greu să evoluezi în astfel de condiții. O relație nu tocmai bună cu superiorul direct și/sau cu ceilalți colegi te poate aduce în prag de burnout. De asemenea, devine imposibil să duci la bun sfârșit activitățile zilnice.
- Alocarea nedreaptă a bugetului. Chiar și în zilele de astăzi, există probleme în ceea ce privește alocarea recompenselor financiare. În luna mai 2023, asistentele medicale au protestat în fața Guvernului României din cauza discriminării salariale. Multe dintre ele s-au plâns de salariile mici primite în comparație cu eforturile depuse în gărzile de noapte și orele suplimentare. Dacă îți sună cunoscut, ar trebui să acționezi.
- Programul mult prea solicitant. Probabil că ți-ai asumat acest lucru în momentul în care ai devenit asistent medical. Știai că va trebui să faci ture de noapte și să gestionezi situații neprevăzute. Însă viața ta nu poate arăta la fel mereu. Nu poți face față la nesfârșit programului strict, mai ales dacă acum ai alte priorități. Un copil, spre exemplu, are nevoie de atenție, iar timpul petrecut cu el nu poate fi limitat de gărzile de noapte sau de intervențiile urgente.
Te-ar putea interesa și: Cum să câștigi mai mulți bani ca asistent medical
3 sfaturi pentru a lua mai rapid o decizie
Lista motivelor pentru care ar trebui să renunți la jobul actual de asistent medical ar putea continua. Mai greu devine atunci când ești pus în fața situației de a lua o decizie. Nu mulți au curaj să plece chiar de la prima nemulțumire. În general, obișnuința este cea care pune bețe în roate celor care își doresc altceva din punct de vedere profesional.
Dacă și tu te regăsești într-un asemenea scenariu, nu trebuie să-ți faci griji. Există câteva aspecte care te vor ajuta să-ți redefinești traseul profesional:
- Gândește-te la ce simți atunci când lucrezi. Evaluează emoțiile cu care te confrunți. Ce simți atunci când mergi la muncă? Întâmpini des dificultăți în îngrijirea pacienților? Ești mai mereu lipsit/ă de chef și nu îți face plăcere să colaborezi cu ceilalți colegi? Atunci înseamnă că există o problemă și că trebuie să iei inițiativă.
- Analizează îndeaproape nivelul de satisfacție profesională. Ce fel de motive te-ar putea face să renunți? Îți iubești jobul, dar salariul este prea mic sau bonusurile primite nu se ridică la nivelul așteptărilor? Cel mai bine ar fi să optezi pentru o altă instituție medicală, una care îți poate pune la dispoziție atât un salariu competitiv, cât și un program flexibil.
- Fă un pas înapoi și fă-ți o evaluare sinceră. Ia în considerare echilibrul dintre viața personală și cea profesională. Gândește-te atât la aspectele pozitive, cât și la cele negative ale muncii pe care ești nevoit/ă să o derulezi. Eventual, notează-le pe o foaie și reflectă asupra lor. Nu poți stagna într-un loc dacă nu este exact ceea ce ai visat. Chiar și în cazul în care ai suficientă experiență, oportunitățile de dezvoltare sunt mereu bine primite. Vorbește deschis cu managerii și spune-le ce hotărâre ai luat.
Poate vrei să citești și: Jobul de asistent medical lasă loc de mai bine? Iată cum îți dai seama că ești omul potrivit la locul (de muncă) potrivit!
3 alternative de job, dacă ai decis să renunți la cariera de asistent medical
În cazul în care lucrul într-o altă unitate medicală nu se pretează nevoilor tale specifice, poți încerca o schimbare de carieră. Alternative sunt destule, mai ales că munca de asistent medical vine la pachet cu abilități diverse, pe care le poți transfera și aplica în multe alte contexte profesionale.
Iată câteva dintre joburile către care te poți orienta:
- Specialist HR. Cum ar fi să te ocupi de recrutarea talentelor organizaționale? Cine poate ști mai bine cum să recunoască un asistent medical potrivit dacă nu un fost specialist? Cunoașterea aprofundată a domeniului reprezintă un atu în acest nou rol. Îți va susține munca și te va ajuta să filtrezi corespunzător toți candidații interesați. De asemenea, timpul petrecut în instituții medicale îți poate fi de folos pentru a accesa resursele necesare angajării, prin prisma cunoștințelor din industrie.
- Manager de clinică. Dacă te-ai săturat de turele obositoare de câte 12 ore, poți opta fără probleme pentru un post de manager. Responsabilitățile pe care trebuie să le gestionezi sunt foarte importante. Trebuie să te implici în coordonarea echipei, dar și în rezolvarea problemelor administrative. Însă, comparativ cu îndatoririle unui asistent medical, factorii de stres nu au aceeași intensitate, mai ales dacă ești o fire pragmatică.
- Asistent social. Acesta este unul dintre cele mai frecvent alese joburi în cazul celor care își doresc să renunțe la titulatura de asistent medical. Dacă vrei să te bucuri în continuare de satisfacția de a-i ajuta pe cei aflați în suferință, este o soluție pe care merită să o iei în considerare. Poți oferi consiliere, poți organiza evenimente sociale sau pur și simplu poți derula diverse campanii de educare. Scopul principal este de a susține comunitatea și pe toți cei defavorizați. Poți lucra atât în spitale și clinici, cât și în școli sau spații guvernamentale.
Concluzii
Simți că meseria de asistent medical nu îți mai poate oferi aceeași satisfacție și bucurie pe termen lung? Poate că cel mai bine ar fi să faci o schimbare. Fie că e vorba de alegerea unui alt job sau a unei noi cariere, soluții există. Trebuie doar să-ți evaluezi starea și să te gândești la lucrurile care îți pot oferi avantaje pe toate planurile. Poți deveni inclusiv specialist HR, asistent social sau manager de clinică.
Nu mai sta pe gânduri. Ia o decizie pentru tine și viitorul tău, iar beneficiile nu vor întârzia să apară!
Ești asistent medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.