Șefii secțiilor clinice din spitale vor putea fi numiți pe această poziție fără să fi fost organizat un concurs în acest sens, potrivit unei modificări legislative intrate în vigoare recent. Este vorba despre ultima modificare a Legii privind reforma în domeniul sănătății (devine, astfel, Legea 310 din noiembrie 2022).
Potrivit actului normativ, în secțiile universitare clinice, în laboratoarele clinice și în cadrul serviciilor medicale clinice, funcțiile de conducere sunt ocupate de cadrul didactic universitar medical cu gradul cel mai mare de predare, la propunerea senatului universității în care se află respectiva facultate de medicină.
Procedura de numire a acestora la conducerea secțiilor este realizată cu avizul managerului unității spitalicești. Până în prezent, aceste posturi erau ocupate prin concurs, iar pentru participarea la procedură nu erau stabilite criterii privind gradul didactic al candidaților, potrivit vechii forme a legii.
Astfel, noua lege spune că va fi organizat un concurs doar în cazul în care nu există un cadru didactic cu funcție de predare ce poate prelua șefia secției sau, din contră, sunt mai mulți specialiști care îndeplinesc condițiile necesare.
Pentru unitățile spitalicești din cadrul Ministerului Apărării nu sunt valabile normele: „Prin excepție de la prevederi, în secțiile clinice, laboratoarele clinice și serviciile medicale clinice din spitalele aparținând rețelei sanitare a Ministerului Apărării Naționale, funcția de șef de secție, șef de laborator și șef de serviciu medical se ocupă de un cadru militar în activitate desemnat pe bază de concurs organizat conform prevederilor”, este menționat în lege.
Citește și Ministerul Sănătății, despre aplicația pentru pacienții cu arsuri: Singurul loc cu utilitate, la UPU
Profesorii și asistenții facultăților de medicină și farmacie beneficiază de integrare clinică
Legea mai subliniază (prin modificarea alineatului 1) din articolul 165) că personalul didactic medico-farmaceutic din universități beneficiază de integrare clinică în unitățile și instituțiile din subordinea Ministerului Sănătăți. De aceleași prevederi beneficiază și asistenții universitari.
Tot în aceeași notă, în actul legislativ menționat a mai fost introdus un articol care precizează că spitalele se pot asocia între ele sau cu alte instituții de învățământ medical acreditat pentru constituirea unui consorțiu medical. Specialiștii care fac parte din acest consorțiu vor organiza în comun activități medicale, cercetare științifică, investiții în materiale sanitare, medicamente sau dispozitive medicale.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.