Populația din mediul rural are în momentul de față cea mai mare rată de nevaccinare. O recunosc și autoritățile, care spun că acțiunea de comunicare și informare a populației rurale este deficitară. Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), populația ce trăiește la sat reprezintă nu mai puțin de 43,6% din totalul persoanelor ce trăiesc în România, prin urmare, informarea corectă a acestora cu privire la vaccinare este esențială pentru a atinge un grad de imunizare care să decongestioneze situația din sistemul sanitar.
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a transmis oficial că vaccinarea anti-COVID-19 în mediul rural va continua, că se vor trimite din nou echipe mobile de vaccinare, însă doar la solicitarea autorităților locale astfel încât procesul de vaccinare să fie unul eficient, iar risipa resurselor să fie minimă.
Citește și Ministerul Sănătăţii verifică legalitatea unor adeverinţe emise pentru personalul medical
Coordonatorul campaniei de vaccinare reamintește de importanța medicilor de familie în procesul de imunizare
”Pentru noi e foarte important să avem o colaborare bună cu autoritățile locale. (…) Nu-mi doresc să mai trimitem echipe mobile într-o comunitate și să se întoarcă așa cum s-au dus, adică fără să vaccineze pe nimeni. Este foarte importantă implicarea reprezentanților comunității locale, începând de la primar și de la cei care se bucură de credibilitate – preot, pastor, învățător, polițist, toți cei care pentru comunitatea respectivă sunt oamenii de bază”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare ,recent, pentru un post de televiziune.
Autoritățile ar vrea ca medicii de familie să își sune pacienții, mai ales pe cei din mediul rural și să le răspundă întrebărilor, pentru a-i convinge să se vaccineze. „Am discutat cu o parte din reprezentanții medicilor de familie și una dintre soluțiile găsite și propuse ar fi interviul telefonic, adică practic să sunăm pacienții pe care îi avem în lista proprie, mai ales cei vulnerabili, cei după o anumită vârstă, să stăm de vorbă cu ei. Sigur că asta necesită timp. Am trimis în mod oficial această solicitare și am și discutat cu președintele Societății Naționale de Medicină de Familie și am trimis către toți reprezentanții asociațiilor și patronatelor de medicină de familie această solicitare de a intensifica partea de informare prin interviul telefonic”, a mai menționat col. dr. Valeriu Gheorghiță.
Te-ar putea interesa și Peste 2.500 de medici de familie sunt implicați în campania de vaccinare. Jumătate sunt din mediul rural
Potrivit datelor puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP-CNSCBT), în prezent, România a atins pragul de 7.000.000 de persoane vaccinate.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.