Avocatul Poporului s-a autosesizat în legătură cu lipsa medicilor de familie din mediul rural

Avocatul Poporului s-a autosesizat în legătură cu lipsa medicilor de familie din mediul rural

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu din cauza lipsei medicilor de familie în mediul rural şi face demersuri la autorităţile publice, în urma sesizării sale din noiembrie 2020.

Autoritățile responsabile fac demersuri în acest sens, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19.

Citește și 6 motive pentru care sa-ti indrepti atentia catre medicina din mediul rural

Motivul pentru care Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu

Reacția Avocatului Poporului vine în urma analizării statisticii publicată de Institutul Naţional de Statistică în Activitatea unităţilor Sanitare în anul 2019, potrivit căreia, în acel an și-au desfăşurat activitatea în localităţile rurale numai 9,0% dintre medici, 12,4% dintre medicii stomatologi, 18,2% din totalul farmaciştilor, 10,9% din totalul personalului sanitar mediu şi 11,6% din personalul sanitar auxiliar.

Potrivit aceleiaşi statistici din 2019, în mediul rural au funcţionat 59,1% dintre unităţile medico-sociale, 63,2% dintre drogherii şi punctele de lucru ale farmaciilor, 3 din cele 9 centre multifuncţionale, precum şi cele două preventorii existente.

În prezent, nu există o concluzie certă și o soluție oferită de autorități în ceea ce privește problema medicilor de familie de la sate.

Citește și 10 moduri în care relocarea îți poate duce cariera medicală la un alt nivel

De ce lipsesc medicii de familie de la sat

Practicarea medicinei de familie în mediul rural sau în zone izolate, necesită din partea medicilor o anumită vocație. Nu oricine poate face față situațiilor ivite și atunci cei care termină Facultatea de Medicină se gândesc bine înainte de a alege să practice în mediul rural.

Practica în mediul rural necesită o serie de abilități pe care medicul trebuie să le stăpânească bine, iar acestea nu se deprind pe perioada studenției, din varii motive. Pentru a deprinde aceste abilități trebuie desfășurată o practică specifică, sub îndrumarea unor medici cu experiență. Nu se pot face experimente pe sănătatea pacienților din mediul rural, trimițând la țară absolvenți fără experiență practică.  

Citește și Importanța medicului de familie la sate: 5 povești inspiraționale ale oamenilor care schimbă sat după sat

Pentru faptul că mulți medici refuză să lucreze în mediul rural, există un număr mai mic de medici care activează, raportați la o populație mai mare per medic, iar acest lucru înseamnă un volum de muncă mai mare, responsabilitate mai mare.

Ești medic și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment