Fire curioasă și creativă, privesc cu entuziasm comunicarea online. Cred în storytelling și puterea textelor care informează, captează și inspiră publicul.
Una dintre cele mai importante decizii pe care fiecare dintre noi le ia în viaţă constă în alegerea carierei.
Părinții sunt, în copilăria fiecăruia dintre noi, cei care ne ghidează alegerile și au o influență semnificativă asupra dezvoltării noastre profesionale și a deciziilor profesionale. Părinții influențează nivelul de educație sau de formare profesională pe care îl ating copiii lor; cunoștințele, convingerile și atitudinile pe care le au față de muncă și diferitele ocupații; motivația pe care o au pentru a reuși. Cea mai mare parte a acestor lucruri se învață în mod inconștient – copiii și adolescenții absorb atitudinile și așteptările părinților pe măsură ce cresc.
Conform statisticilor efectuate la nivel global, 65% din deciziile pe care le iau copiii în privinţa carierei sunt influenţate de părinţi. Potrivit studiilor, printre factorii care influențează hotărârile legate de job se numără piața muncii și modul în care aceasta este structurată (52%), mediul socio-economic are o pondere de 35% în alegerea carierei de către tineri, iar prietenii au o influenţă asupra acestora într-un procent ce variază între 8 şi 10%.
Rolul familiei este, așa cum spuneam, extrem de important în alegerea profesiei de către copil, iar acest lucru este foarte vizibil în domeniul medical.
Medicina este cariera cea mai “moștenită”, iar copiii ai căror părinți sunt medici au de 24 de ori mai multe șanse de a alege această profesie față de alți colegi, potrivit unui studiu privind clasele sociale.
“Nu este doar o chestiune de educație sau de ceea ce pot cumpăra părinții – are legătură cu ocupațiile în sine”, a declarat Kim Weeden, președinta departamentului de sociologie din cadrul Universității Cornell.
Acesta este un exemplu al rolului puternic pe care circumstanțele familiale îl joacă în modelarea vieții copiilor. Un factor important în transmiterea ocupațiilor de la părinți către copii este reprezentat de conexiunile pe care părinții le oferă copiilor. Copiii care ajung să aibă același loc de muncă ca și părinții lor pornesc adesea cu un avantaj, fie prin moștenirea unei afaceri de familie, fie au oportunitatea să efectueze un internship la compania unuia dintre părinți sau primesc un job, după recomandări către alți colegi medici, spre exemplu.
În seria noastră de interviuri pe care le realizăm întrebăm adesea ce i-a determinat pe medici să aleagă această carieră și ce i-a inspirat atunci când și-au ales specializarea. Influența părinților, a unui membru al familiei sau a unui mentor reprezintă adesea unul dintre răspunsurile pe care le-am primit.
“Când am început facultatea știam că voi avea provocări si că voi fi expusă în a descoperi toate specialitățile. Dar mereu am fost mai apropiată de ginecologie și obstetrică, având în vedere că e o specialitate complexă, care cuprinde o serie de activități foarte variate. Probabil că și expunerea din familie a contat, copil fiind am crescut într-o maternitate de provincie și auzeam multe povești interesante acasă. Cu siguranță că dacă ar fi să o iau de la capăt aș alege exact aceeași meserie”, ne-a declarat Laura Mustață, medic specialist obstetrică-ginecologie.
Dr. Andrei Iacob, medic primar ortodontie și ortopedie dento-facială ne-a vorbit despre influența pe care au avut-o verișoarele sale, de care a fost foarte apropiat în copilărie, în alegerea carierei sale.
“Am o legătură specială cu verișoarele mele, alături de care am crescut și pe care le consider mai degrabă niște surori. Ele sunt mai mari decat mine cu 3, respectiv 4 ani. Cea mare a urmat facultatea de Medicină Generală, iar cea mică, pe cea de Stomatologie. Astfel, părea ceva firesc să continui pe același drum și am ales Stomatologia pentru că mi s-a părut o meserie mai potrivită cu firea mea practică și independentă.”
De asemenea, mulți dintre doctorii cu care am vorbit, amintesc o pasiune dezvoltată în copilărie, chiar dacă nu menționează părinții sau rudele ca o influență directă în alegerea parcursului profesional.
“Medicina m-a fascinat încă din copilărie de când mă jucam cu copiii «de-a doctorul», dar conjunctura a făcut ca prima profesie să fie de economist într-un domeniu inovativ, ca și medicina de altfel. Nu mi-am abandonat prima dragoste, dar ca urmare a unei probleme de sănătate mi-am întărit convingerea să fac medicina. (…) Pentru mine a fost determinant să urmez această profesie.”, ne-a spus Mihaela Peres, medic specialist alergologie și imunologie clinică.
Te-ar putea interesa și: 5 factori importanți de luat în considerare pentru a alege specialitatea potrivită
Dorința de a deveni medic le este insuflată copiilor și de către părinții care nu sunt medici, dar care văd că o carieră medicală ar fi potrivită pentru tineri.
“Am ales medicina din dorința de a-i ajuta pe alții și de a face bine. Încă din liceu am fost atrasă de anatomia corpului uman și mi-am dorit foarte mult să fiu admisă la această facultate. Deși exista un plan de rezervă în cazul în care nu reușeam să trec admiterea, simțeam că orice altceva nu mi se potrivește. A fost o decizie luată pe ceea ce am simțit că trebuie să fac, îndrumată fiind spre această cale și de părinți.”, ne-a spus Ioana Viziteu, studentă la medicină generală, într-un interviu pentru MEDIjobs.
Studiile de psihologie socială arată că sunt şi părinţi care și-au dorit foarte mult să fie medici, nu au reușit, iar acum pun presiune pe copiii lor să aleagă acest drum, în speranţa că aceştia vor reuşi acolo unde ei au eşuat. Așadar, pe lângă părinții medici, sunt și părinți care deși își desfășoară activitatea în alte domenii, le impun copiilor să aleagă medicina, din diverse motive, însă fără să țină cont de aptitudinile sau pasiunile lor. Din păcate, în multe cazuri, în acest context, vom vedea medici care nu sunt pasionați de ce fac și care nu își vor practica meseria cu succes.
Pe de altă parte, există și situația de la polul opus, atunci când copilul refuză categoric să se îndrepte spre o carieră în domeniul medicinei, după ce vede dificultatea aceste profesii și presiunea pe care un astfel de loc de muncă o pune pe familia acestuia.
Citește și: Specialitățile chirurgicale: care sunt ele și ce anume ți se potrivește?
Cu toate că este o meserie cu foarte mari satisfacții profesionale, programul lung de muncă, riscurile și epuizarea fizică sau psihică, fac ca o bună parte dintre medici să se declare reticenți în a-și încuraja propriii copii să urmeze această cale profesională.
Într-un sondaj realizat de Medical Economics, 43% dintre medici spun că ar recomanda copilului lor sau copilului unui prieten să urmeze o carieră în medicină, în timp ce 33% spun că ar încerca să își descurajeze copilul să urmeze această cale profesională. Această cifră este în scădere față de 46% care recomandau o carieră medicală copilului lor în 2011.
Alte sondaje au ajuns la concluzii similare. Un sondaj din 2012 al Fundației Medicilor a constatat că doar 42% dintre medici ar recomanda medicina ca o carieră copiilor lor sau altor tineri.
Un medic intervievat de Medical Economics spune că, la început, a avut îndoieli în legătură cu decizia fiicei sale de a urma medicina de familie. “Există o mare satisfacție în a face medicină de familie într-un oraș mic. Dar există o diferență acum, mai ales în ceea ce privește stilul de viață, și am vrut să mă asigur că este pregătită pentru acest lucru”, spune el. Medicina s-a schimbat foarte mult și acum există tot mai mulți factori solicitanți și de presiune asupra timpului unui medic în afară de îngrijirea pacienților, este de părere acesta.
Te-ar putea interesa și: Cariera de medic de familie: ce viitor are medicina familiei și care sunt beneficiile profesiei
O carieră în medicină poate fi una plină de satisfacții pentru cei care aleg această profesie și cu siguranță își pune amprenta și în viața de familie. Dacă te naști într-o familie în care unul dintre părinți este medic, ai foarte multe șanse să alegi la rândul tău această meserie. Important este să știi ce îți dorești și să practici medicina cu profesionalism și dăruire.
Ești medic specialist și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Fire curioasă și creativă, privesc cu entuziasm comunicarea online. Cred în storytelling și puterea textelor care informează, captează și inspiră publicul.