Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.
Mihalache Marinela Andreea a urmat cursurile Școlii Sanitare Postliceale F.E.G, din Târgoviște, iar în prezent lucrează la un Spital din București pe secția de pneumologie. Am stat de vorbă și am aflat ce înseamnă această meserie pentru ea.
În primul rând, vreau să-ți mulțumesc pentru că îmi dai ocazia să împărtășesc tuturor ce înseamnă pentru mine meseria pe care o practic.
Numele meu este Mihalache Marinela Andreea și luna aceasta împlinesc 25 de ani. Am urmat Școala Postliceală de Asistenți Medicali Generaliști F.E.G, din Târgoviște
În prezent lucrez la un spital din București, iar înainte de a-mi începe activitatea aici, am făcut practică într-un cămin de bătrâni, și am fost angajata și a unei clinici pentru recoltarea analizelor medicale.
Întotdeauna mi-am dorit să am o meserie „cu uniformă ”, una de viitor, una „serioasă”, însă nu știam ce mi se potrivea exact. Mătușa mea lucrează tot în acest domeniu, de câte ori ne vedeam o rugam să-mi povestească despre experiențele și sentimentele de care are parte în această meserie. Eram fascinată de tot ceea ce îmi povestea, dar mai ales de cuvintele pe care le folosea. O parte din mine își dorea să trăiască aceste experiențe însă cealaltă parte se gândea că o să fie foarte greu. Încurajată de familie, prieteni și logodnicul meu am hotărât să urmez meseria de asistent medical generalist.
Consider că principalele atribuții ale unui asistent medical sunt acelea de a promova sănătatea, de a preveni boala și de a reinstaura sănătatea…cu asta cred ca am cuprins totul.
Citește și: INTERVIU | George Covaci, asistent stomatologie
Asistentul medical trebuie să fie competent și prompt în actul medical pe care îl exercită, deoarce este implicat în îngrijirea unei persoane bolnave. Pe lângă asta are nevoie de răbdare, înțelegere, echilibru, perseverență, confidențialitate și capacitatea de a lucra într-un colectiv.
Relația dintre asistent medical și pacient pe durata tratamentului trebuie să aibă la bază încrederea și respectul. Atâta timp cât pregătești pacientul fizic și psihic ca el să înțeleagă ceea ce i se transmite pentru orice act medical, acesta îți va simți siguranța și îți va oferi și el la rândul lui, respect.
Sincer, sunt foarte apropiată de toți pacienții pe care îi îngrijesc sau i-am avut în grijă, o să îți împărtășesc ceva ce pe mine m-a impresionat foarte tare când mergeam la căminul de bătrâni.
Era acolo o doamnă în vârstă de 73 de ani ce suferea, ca majoritatea bătrânilor ce ajung în căminele de bătrâni, de Alzheimer (doar că era foarte avansat). Îi ofeream foarte multă atenție, deoarce tot timpul uita ce făcea, unde își punea lucrurile dragi sau unde se află. Îmi era tare dragă și pe lângă actele medicale, îi pieptănam părul, o îndemnam la diverse activități, îmi plăcea să o văd zâmbind și fericită cât eram acolo.
Când am terminat stagiul de practică, mi-am luat la revedere de la ea, și mi-a dăruit o brățărică sfințită din mărgeluțe albe, pe care o avea la mâna, ca amintire. Nu știu cum să vă descriu prin cuvinte acest sentiment. Este unic și foarte rar întâlnit.
Citește și: INTERVIU | Mariana Hanu, asistent medical generalist
Provocările sunt inevitabile, pacienții trebuiesc bine supravegheați și des monitorizați deoarece afecțiunile pulmonare sunt vitale, iar noi trebuie să acționăm la timp.
În compartimentul nostru, tratăm de cele mai multe ori insuficiențele respiratorii cronice.
Satisfacțiile pe care această meserie mi le-a adus? Nici nu trebuie să mă gândesc prea mult la aceasta întrebare, faptul că lucrez alături de colegi minunați, coordonatori impecabili, medici de excepție și pacienti multumiți, este suficient să realizez câtă încredere și empatie am putut aduna.
Valorile după care mă ghidez sunt acelea cunoscute de către toți asistenții medicali, și anume: respectul, susținerea, încrederea și afecțiunea.
Citește și: INTERVIU | Boțan Alexandru, asistent medical pe ambulanță
În acest moment sistemul medical din România se confruntă cu mari probleme. Din păcate, nu suntem într-o situație bună, dar sperăm că o să fie bine. De îmbunătățit, vorbind la modul general sunt multe nevoi, de la mediu, confort și alimentatia pacientului, până la aparaturi și materiale necesare personalului medical.
Cei la început de drum, pentru a nu fi copleșiți îi sfătuiesc să fie naturali, sinceri, plini de încredere și ascultători. Cel mai important, să respecte cu strictețe indicațiile medicului în funcție de fiecare pacient.
Să nu uităm că pacientul reprezintă omul ce suferă de o afecțiune medicală, iar noi avem rol în procesul de îngrijire.
Ești asistent medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.