Platforma Atlas Gripal este un proiect inițiat de Societatea Națională a Medicilor de Familie (SNMF) cu sprijinul AstraZeneca, în scopul de a educa populația cu privire la vaccinarea antigripală. Aceasta este prima platforma educațională avizată de Ministerul Sănătății și reliefează importanţa imunizării antigripale în special în rândul copiilor şi adolescenţilor.
Această platformă este interactivă, ușor de folosit și oferă informații specifice, date de specialiști, despre gripa sezonieră și vaccinarea antigripală, despre cum să prevenim și să ne protejăm în sezonul rece și de ce este atât de important vaccinul antigripal mai ales pentru copii, bătrâni sau persoane care au alte probleme de sănătate.
Rata de vaccinare – sub limita de 95% recomandată de OMS
„Societatea Naţională de Medicină a Familiei îşi exprimă îngrijorarea privind scăderea acoperirii vaccinale din ultimii ani, sub limita de 95% recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Din acest considerent, ne alăturăm şi susţinem campania Atlas Gripal: Totul despre Gripă şi Vaccinarea Antigripală a copiilor şi adolescenţilor, campanie care vine în sprijinul publicului general şi al profesioniştilor în domeniu.
Campania îşi doreşte să crească încrederea populaţiei în vaccinare prin conştientizarea asupra riscurilor nevaccinării. Vaccinarea anuală este cea mai eficientă metodă de a reduce riscul de îmbolnăvire, de complicaţii ale gripei, de spitalizare şi în anumite cazuri, de deces”, a declarat dr. Dina Mergeani, preşedinte SNMF.
Lipsa informațiilor și dezinformarea au făcut ca procentul persoanelor care continuă să se vaccineze să fie din ce în ce mai mic. În acest sens, IMAS a efectuat în acest an un studiu cu privire la atitudinea şi percepţia părinţilor asupra vaccinării antigripale în rândul copiilor şi adolescenţilor.
Rezultatele acestuia dovedește că oamenii au încredere în medici și în sistemul medical, în special segmentul de vârstă 25-60 de ani, cu toate acestea, aproximativ 49% dintre persoanele intervievate au afirmat că nu sunt convinși să facă vaccinul din cauza lipsei de informații necesare.
Potrivit studiului realizat, 28,9% dintre participanţii din mediul urban şi 33,7% dintre respondenţii din mediul rural consideră că s-au informat cu privire la vaccinarea antigripală a copiilor şi au decis să nu îşi vaccineze copiii.
Atunci când au fost întrebați de importanța vaccinării în funcție de categoriile de vârstă, 72% dintre părinţi au afirmat că vaccinarea protejează copilul, iar sub două treimi au spus că vaccinarea protejează întrega familie, respectiv întreaga comunitate (63,2%, respectiv 59,9%).
Există riscul unei epidemii simultane de gripă și de Covid-19
„Gripa este o boală grea, care afectează mai ales plămânii, determină o infecţie respiratorie importantă. În contextul actual, este bine pentru noi, ca medici, să ştim dacă un pacient s-a vaccinat, pentru că în acest fel putem să excludem din start afectarea gripală şi să rămână să diferenţiem numai COVID de celelalte boli de sezon”, a declarat dr. Sandra Alexiu, medic primar medicină de familie, preşedinte Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti – Ilfov, pentru snmf.ro.
Specialiștii susțin că vaccinarea împotriva gripei sezoniere este necesară, mai ales în contextul actual, în care se pot confunda cu ușurință cele două virusuri, gripa și Covid-19, prin simptome asemănătoare, iar emoțiile vor fi din ce în ce mai mari în rândul populației.
Citește și: Medicii de familie pot acorda mai ușor concediile medicale pentru COVID-19
Gripa poate duce la deces
„Gripa este o infecție severă care poate conduce chiar și la deces. Decesul sau riscul de deces este, se pare, de zeci de ori mai mare la persoanele care au diverse boli cronice, cardiace sau pulmonare, față de persoanele care nu au astfel de boli cronice, lucru pe care îl întâlnim acum și la Covid”, subliniază prof. univ. dr Victoria Aramă, de la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș.
Prof. Univ. Dr. Victoria Arama susține că „în acest an în mod deosebit, în contextul pandemiei COVID-19, ar trebui să sensibilizăm atât populația, cât și pe medicii din toate specialitățile că în acest an e nevoie mai mult decât oricând să vaccinăm un procent, dacă se poate, peste 75% dintre vârstnici și dintre pacienții cu boli cronice. Aceștia trebuie protejați de gripă și să evităm situația în care ei s-ar putea infecta concomitent sau succesiv cu aceste două virusuri, fapt care ar conduce cu siguranță la forme foarte severe de pneumonie și la o rată de mortalitate foarte înaltă. Deci, practic vaccinarea antigripală în acest an ar trebui să fie prioritară”.
Lipsa informațiilor poate ucide
Deși în prezent există multe surse de informare, pe care oricine le poate accesa pentru a înțelege anumite aspecte, în special din categoria sănătate, multe dintre aceste surse nu oferă informații reale și fac mai mult rău, iar populația evită să ia anumite decizii de teamă ca acestea să nu fie greșite.
„Ar trebui ca fiecare părinte să știe că, în zilele noastre, se vaccinează copiii începând cu vârsta de 6 luni. Un copil care face vaccinul gripal prima dată în viață până în jurul vârstei de 9 ani trebuie să facă două doze, pentru că imunitatea care se obține dintr-o singură doză nu este suficientă. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, însă, nu va mai fi nevoie decât de o singură doză în fiecare an.
Mai mult decat atât, părinții trebuie să știe că există vaccinuri care se administrează intramuscular, în umăr și există, ca noutate, și vaccinul care se administrează intranazal, fără ac, sub formă de spray în cele două nări, dar cu respectarea unor anumite reguli. Trebuie să știm că pentru fiecare copil există o soluție și cea mai bună soluție ca să nu facă gripa este să se vaccineze.
În general, copiii sunt plasați în categoriile de risc cu gripă – spre deosebire de Covid, unde infecțiile respiratorii sunt destul de ușoare la copii, e bine să știți că în cazul gripei există forme foarte grave și copiii pot ajunge urgent la complicații și la afectări destul de grave, care pot duce la deces”, a afirmat dr. Sandra Alexiu pe platforma Atlas Gripal.
Citește și: Medic de familie: cum să discuți cu pacienții despre dieta lor
Misiunea platformei Atlas Gripal
Platforma educaţională Atlas Gripal are misiunea de a informa populația, în special pe părinți, cu privire la vaccinarea antigripală, la importanța acesteia, mai ales în contextul actual și încurajarea lor să discute cu medicul de familie pentru a lua cea mai bună decizie în acest sezon.
Cu ajutorul conţinutului interactiv pus la dispoziție de profesionişti din domeniul sănătăţii, platforma Atlas Gripal îşi dorește să devină o sursă sigură şi puternică de informare, un spaţiu online care oferă tuturor acces la informaţii esenţiale în legătură cu gripa şi imunizarea împotriva acesteia.
Aceste informaţii sunt disponibile pe site-ul Atlas Gripal, sub forma unei serii de materiale audio de tip podcast, articole informative, infografice etc.
„Lansarea platformei educaţionale Atlas Gripal şi a campaniei educaţionale asociate este un prilej de a reconfirma anjagamentul faţă de comunitate şi suportul faţă de profesioniştii din domeniul sănătăţii. Sezonul gripal 2020 – 2021 face parte dintr-un context mult mai larg, dificil, care generează deja presiune asupra sistemelor de sănătate globale. În acest context, informarea corectă a publicului larg cu privire la opţiunile de vaccinare antigripală este de o importanţă majoră”, a declarat Radu Răşinar, director general AstraZeneca România, pentru snmf.ro.
Citește și: Salariul net vs. salariul brut: care este diferența?
Potrivit platformei Atlas Gripal, există mai multe tipuri de vaccinuri gripale disponibile în România:
- Vaccin gripal tetravalent, virion fragmentat, inactivat, injectabil, care se administrează copiilor începând de la 6 luni și adulților.
- Vaccin gripal tetravalent, antigen de suprafață, inactivat, injectabil, folosit în cazul copiilor începând de la 3 ani și adulților.
- Vaccin gripal tetravalent viu atenuat, administrat pe cale nazală, potrivit copiilor între 2 și până la 18 ani.
Un studiu realizat de Centers for Disease Control and Prevention, primul de acest gen, arată că vaccinarea împotriva gripei a redus semnificativ riscul unui copil de a muri din cauza gripei. Studiul, care a analizat datele din patru sezoane gripale între anii 2010 și 2014, a constatat că vaccinarea împotriva gripei a redus la jumătate riscul de deces asociat gripei (51%) în rândul copiilor cu afecțiuni medicale cu risc ridicat și cu aproape două treimi (65%) în rândul copiilor sănătoși.
Rezultatele studiului subliniază importanța recomandării specialiștilor conform căreia toți copiii cu vârsta de peste 6 luni ar trebui să primească anual un vaccin antigripal.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).