Medicii de familie nu vor mai plăti impozite pe clădiri – Codul Fiscal a fost modificat

Medicii de familie nu vor mai plăti impozite pe clădiri – Codul Fiscal a fost modificat

Medicii de familie sunt scutiți de plata impozitelor pe clădiri. Totul a fost inclus într-o modificare legislativă la Codul Fiscal, iar președintele Klaus Iohannis a promulgat, recent, legea. 

Potrivit modificării aduse Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, sunt prevăzute scutiri de la plata impozitului „clădirile unităţilor sanitare publice, precum şi pentru clădirile în care funcţionează cabinete de medicină de familie, cu excepţia încăperilor folosite pentru activități economice”.

Citește și 5 lucruri pe care orice medic de familie trebuie sa le inteleaga

Inițiatorii spun, în expunerea de motive, că o sarcină fiscală suplimentară „împietează” bugetele mici ale cabinetelor de familie. Aceștia atrag atenția că medicii oricum se confruntă și cu alte probleme financiare și sarcini birocratice impuse de Ministerul Sănătății și casele teritoriale de sănătate. 

„Din punct de vedere bugetar, impactul financiar al acestei măsuri este nesemnificativ, având în vedere faptul că la nivelul unităților administrativ teritoriale acționează foarte puține cabinete de medicină de familie, iar spațiul clădirilor nu este unul extins, care să genereze obligații fiscale importante”, spune documentul citat. 

Un alt argument adus pentru a susține această modificare este acela că în majoritatea statelor dezvoltate, medicina de familie este un pilon principal în domeniul sănătății, iar componenta preventivă este una puternic dezvoltată.

Citește și Importanța broșurilor medicale în cabinetul medicului de familie

Deputatul Florin Roman, unul dintre inițiatori, a anunțat că până în 2015, cabinetele medicilor de familie, alături de spitale și clinici erau scutite de la plata impozitului pe clădire, dar prin modificarea codului fiscal, a fost eliminată această facilitate. 

„Măsura exceptării sediilor cabinetelor medicilor de familie de la plata impozitului pe teren este așteptată de breaslă, pentru a înlătura inechitățile, dar și discriminarea cu unitățile sanitare publice, mai ales în contextul greutăților de ordin financiar din ultimii ani. (…) Propunerea pe care am făcut-o și care s-a concretizat prin lege, modifică Codul Fiscal și readuce medicii de familie, la exceptarea de care beneficiau până în 2015”, a transmis Florin Roman printr-o declarație de presă lansată la scurt timp după ce Iohannis a promulgat legea. 

Citește și Medicul de familie – veriga principala in abordarea inter-disciplinara a pacientilor

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment