World Gratitude Day – 21 septembrie: Cum îți poți exprima recunoștința față de angajați

World Gratitude Day – 21 septembrie: Cum îți poți exprima recunoștința față de angajați

World Gratitude Day (Ziua Mondială a Recunoștinței) este sărbătorită anual, pe 21 septembrie, în întreaga lume. În această zi, oamenii și companiile își exprimă, prin diferite moduri, aprecierea față de cei din jur, fie că vorbim despre familie, prieteni sau angajați. Deși este important ca oamenii să fie apreciați constant pentru tot ceea ce fac, o sărbătoare care să marcheze această zi este cu atât mai oportună.

Istoria Zilei Mondiale a Recunoștinței

Conform informațiilor disponibile, această zi a început să fie sărbătorită în anul 1965 în Hawaii, când un grup de oameni a decis că ar fi o idee bună ca, o dată pe an, ar fi bine ca ceilalți să își exprime în mod oficial recunoștința și aprecierea față de cei au făcut ceva semnificativ pentru comunitate. Ulterior, participanții întâlnirii din Hawaii au sărbătorit Ziua Mondială a Recunoștinței pe 21 septembrie 1966, când s-au întors în propriile țări. De atunci, numărul persoanelor care sărbătoresc această zi în întreaga lume a crescut semnificativ.

Cu ocazia World Gratitude Day, oamenii își exprimă recunoștința față de cei care au făcut ceva semnificativ pentru ei și pentru comunitatea lor, dar și pentru tot ceea ce au.

Ziua Mondială a Recunoștinței (World Gratitude Day) nu trebuie confundată cu Ziua Recunoștinței (Thanksgiving Day), care este sărbătorită anual, în Statele Unite ale Americii, în cea de-a patra zi de joi a lunii noiembrie, iar în Canada, în a doua zi de luni a lui octombrie. Thanksgiving Day a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1621, ca semn de recunoștință față de recolta bogată obținută în ciuda condițiilor climatice dure, iar astăzi reunește familiile în jurul mesei. 

Citește și: Ziua Mondială a Sănătăţii, o sărbătoare a solidarităţii. Mesaje de speranţă de la cei din linia întâi

Exprimarea recunoștinței față de angajați

Exprimarea aprecierii față de ceilalți are beneficii pentru sănătatea noastră – poate stimula inclusiv buna funcționare a sistemului imunitar, reduce nivelul de stres și contribuie la o calitate mai bună a somnului. Totodată, exprimarea recunoștinței poate contribui la creșterea stimei de sine și la reducerea simptomelor depresiei, având un rol important în îmbunătățirea abilităților profesionale și sociale. 

Mai ales în contextul pandemiei de COVID-19, este important ca, măcar pentru o zi din an, să fim recunoscători pentru ceea ce avem și să le mulțumim, în primul rând, celor care, prin prisma profesiei, luptă împotriva virusului – și anume cadrelor medicale. 

Astfel, în calitate de manager, este foarte important să recunoști constant meritele angajaților tăi, pentru că, în acest mod, ei vor fi mai motivați și vor simți că munca lor contează, într-adevăr, pentru organizație. 

Citește și: Recunoștința față de asistenți, esențială în timpul pandemiei de Covid-19

Iată 3 moduri prin care îți poți arăta aprecierea față de angajați, cu prilejul Zilei Mondiale a Recunoștinței:
Reamintește-le importanța muncii lor pentru organizație

Este reconfortant ca angajații să audă, din când în când, cât de importantă este munca lor pentru organizația în care se află. Recunoaște-le meritele și performanța, oferindu-le promovări sau majorări de salariu, atunci când este cazul. 

Recompensează-i prin diferite moduri

Le poți arăta recunoștința atât prin recompense financiare sau cadouri personalizate. De asemenea, tot o modalitate de a-ți recompensa angajații este să dai dovadă de flexibilitate în ceea ce privește programul de lucru sau dreptul de a-și lua o zi liberă, atunci când au nevoie. 

Oferă-le oportunități de evoluție profesională 

Investește în instruirea lor și oferă-le posibilitatea de a-și forma noi abilități, oferă-le acces la diferite cursuri de specializare, conferințe etc.

În ceea ce privește relațiile cu cei din jur, fie că vorbim despre familie sau prieteni, cu ocazia Zilei Mondiale a Recunoștinței le putem mulți celor mai importante persoane din viața noastră pentru prezența lor, petrecând timp împreună cu acestea. De asemenea, putem fi recunoscători pentru că suntem sănătoși și pentru tot ceea ce avem.

Angajezi specialiști medicali? Înregistrează-ți compania aici, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.

Despre Autor

Bianca Dorobanțu

Freelance Content Marketing & Communication Strategist, dintotdeauna pasionată de tot ceea ce ține de domeniul medical.

Facebook Comment