Ziua Eroilor, sarbatorita de Inaltarea Domnului!

Ziua Eroilor, sarbatorita de Inaltarea Domnului!

Ziua Eroilor a fost decretata sarbatoare nationala prin Decretul-lege nr. 1693 din 4 mai 1920 si este celebrata in fiecare an de Ziua Inaltarii Domnului, la 40 de zile dupa Invierea Domnului.

Ziua Eroilor 2020 va fi sarbatorita pe 28 mai cu fast religios, militar, national, in cinstea celor peste 330.000 militarii romani, care si-au pierdut viata in timpul Primului Razboi Mondial, dar si a militarilor care au murit in teatrele de operatii si civililor.

Ziua Eroilor – incursiune in timp

In anul 1919, in semn de recunostinta fata de militarii care au murit pe campul de lupta in timpul Primului Razboi Mondial, s-a semnat Tratatul de la Versailles, prin care tarile beligerante si-au asumat intretinerea mormintelor ostasilor care au fost ingropati pe teritoriile acestora.

Prevederile Tratatului de la Versailles s-au concretizat in anul 1920, cand a fost decretata Ziua Eroilor sarbatoare nationala, prin Decretul-lege nr. 1693 din 4 mai 1920, in care se preciza ca aceasta sarbatoare se va celebra in Ziua Inaltarii Domnului.

Ziua Eroilor, prilej de omagiere a militarilor si civililor care au murit in timpul Primului Razboi Mondial, sarbatorita in aceeasi zi cu Inaltarea Domnului a fost hotarata si de Sfantul Sinod in 1920 si, la scurt timp, consfintita prin doua hotarari sinodale in anii 1999 si 2001 drept sarbatoare nationala bisericeasca. 

Tot in anul 1919 a fost infiintata Societatea „Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi”, devenita in anul 1927, Societatea „Cultul Eroilor”, care se afla sub inaltul patronaj al Reginei Maria, de aceea in anul 1940 a primit denumirea de „Asezamantul National Regina Maria”. Aceasta a avut un rol important la inaugurarea Mormantului Ostasului Necunoscut din anul 1923, amplasat prima data in fata Muzeului Militar National din Parcul Carol, iar acum este prezent in multe localitati din Romania.

Ulterior, prin Decretul nr. 71/1948 si Decretul nr. 117/1975 privind regimul mormintelor si operelor comemorative, Ziua Eroilor se sarbatorea pe o data fixa, 9 mai, de Ziua „Independentei de Stat a Romaniei si a Victoriei asupra Fascismului”.

Dupa caderea comunismului, in anul 1995 a fost adoptata Legea nr. 48 privind proclamarea Zilei Eroilor si Legea nr. 379/2003 privind regimul mormintelor si operelor comemorative de razboi, in care se precizeaza ca Ziua Eroilor se sarbatoreste cu prilejul Zilei Inaltarii Domnului Iisus Hristos.

Militarii – eroi in uniforma

Prima misiune a militarilor romani in teatrele de operatii a avut loc in anul 2002, cand a fost dislocat in Afganistan primul batalion de infanterie, aceasta reprezentand prima actiune de lupta a Armatei Romane in afara tarii, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

De atunci, au fost desfasurate numeroase misiuni externe, in Afganistan, Irak, Kosovo s.a., timp in care, 30 de militari romani au murit pe campul de lupta, iar alte zeci au fost ranite.

Astfel, de Ziua Eroilor, militarii romani si civilii aduc un omagiu acestor eroi si se roaga pentru sufletele lor.

Medicii – eroi in halate

Daca pana acum cateva luni, cadrele medicale erau considerate simpli oameni care ofera asistenta medicala, in prezent, acestea au devenit eroii care si-au asumat riscul si continua sa faca acest lucru in lupta cu un inamic invizibil si greu de controlat, noul coronavirus. 

In prezent, conform statisticilor realizate de Grupul de Comunicare Strategica, 1 din 7 cazuri de infectare cu noul coronavirus a fost inregistrat in randul personalului medical. Astfel, in s-a ajuns la peste 2600 de cazuri de coronavirus la cadrele medicale din Romania, iar aproximativ 10 dintre acestea au decedat. 

Citeste si: INTERVIU Georgiana Pară, studentă la medicină ȋn anul IV: „Nu toţi eroii poartă pelerină”

Cum se sarbatoreste Ziua Eroilor

In fiecare an, Ziua Eroilor s-a sarbatorit prin activitati comemorative organizate atat in tara, cat si in strainatate, insa, in acest an, din cauza pandemiei de Covid-19 si a restrictiilor impuse de autoritati, toate aceste activitati vor fi desfasurate cu un numar mic de participanti. 

De obicei, Ministerul Apararii Nationale organiza in aceasta zi, prin unitatile si institutiile de invatamant militare, simpozioane, intalniri cu istorici si veterani de razboi, comemorari la cimitire, mausolee si monumente comemorative de razboi, expozitii, ceremonii la Mormantul Ostasului Necunoscut, la Monumentul eroilor cazuti in misiune in teatrele de operatii si pe teritoriul Romaniei, la Cimitirul Militar Ghencea, Cimitirul Israelit “Filantropia”, Monumentul Eroilor Patriei si Cimitirul Eroii Revolutiei si nu numai. 

Astfel de activitati erau organizate si in institutiile de invatamant, precum intalniri cu veteranii de razboi, spectacole omagiale, activitati cu elevii etc.

Autoritatile administratiei publice locale, alaturi de institutiile de aparare si ordine publica obisnuiau sa invite populatia sa participe la evenimente desfasurate in multe localitati din Romania, pentru a aduce impreuna un omagiu eroilor cazuti pe campul de lupta.

Pentru ca este o zi de sarbatoare, Biserica Ortodoxa Romana organizeaza slujbe si rugaciuni de pomenire a eroilor romani care au cazut pe campurile de lupta, dar si pentru ca in aceeasi zi se sarbatoreste Inaltarea Domnului.

Traditia se respecta si anul acesta, insa toate activitatile de omagiere vor fi restranse. In multe orase din Romania vor fi depuse coroane si candele in cimitirele eroilor, pentru a cinsti memoria celor care s-au jertfit pentru libertatea, apararea si intregirea neamului romanesc.

Citeste si: Ziua Mondială a Sănătăţii, o sărbătoare a solidarităţii. Mesaje de speranţă de la cei din linia întâi

Despre Autor

Mihaela Badiceanu

Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).

Facebook Comment