Utilizarea minoxidilului pentru creșterea părului

Utilizarea minoxidilului pentru creșterea părului

Minoxidilul este utilizat sub formă de soluție sau spumă ca adjuvant pentru creșterea părului în tratamentul cheliei androgenice (de tip masculin). Spuma și soluția au o concentrație de regulă de 2% minoxidil și sunt, de asemenea, utilizate ca adjuvant pentru creșterea părului în cazul femeilor cu păr subțire.

Minoxidilul aparține unei clase de medicamente cunoscute sub numele de vasodilatatoare. Nu este cunoscut în detaliu mecanismul prin care minoxidilul favorizează creșterea părului. Acest medicament nu este indicat în caz de cădere bruscă a părului, cădere inexplicabilă a părului (de exemplu, în cazul în care nu există antecedente familiale de cădere a părului) sau căderi ale părului după naștere.

Minoxidilul nu este indicat indivizilor cu vârstă mai mică de sau egală cu 18 ani.

Cum se utilizează soluția Minoxidil

Pacientul trebuie să citească și să urmeze toate indicațiile de pe pachetul produsului înainte de a-l utiliza. Dacă nu este sigur despre oricare dintre informații, trebuie să consulte medicul sau farmacistul.

Pacientul trebuie să curețe și să usuce zona scalpului înainte de a aplica soluția. Acest produs se poate aplica pe părul umed. Pentru a utiliza soluția, se umple aplicatorul cu 1 mL de soluție (până la linia de 1 mL) sau se utilizează 20 de picături. Se departajează părul în zone de interes și se aplică soluția uniform pe zona afectată a scalpului. Se masează ușor zona respectivă. Se lasă zona să se usuce complet înainte de a utiliza alte produse de styling (de exemplu, geluri sau spume) sau înainte de a merge la culcare.

Înainte de utilizarea spumei, se clătesc mâinile cu apă rece și se usucă bine. Se aplică aproximativ o jumătate de capac de spumă pe scalp și se masează ușor. Se lasă zona să se usuce complet înainte de coafare sau de culcare.

Dacă apare iritația scalpului după aplicarea minoxidilului, este necesar să se evite utilizarea minoxidilului în zilele în care părul este supus colorării sau tratării chimice.

Nu se utilizează pe alte părți ale corpului decât dacă este recomandat de către medic. Nu se utilizează pe pielea roșie, dureroasă, iritată, răzuită, tăiată sau infectată. Pacientul trebuie să se spele bine pe mâini după aplicarea produsului. Se va evita contactul soluției de minoxidil cu ochii. Dacă se întâmplă însă acest lucru, pacientul trebuie să își clătească ochii cu cantități mari de apă rece.

Acest medicament nu trebuie utilizat mai des decât este indicat și nu se aplică pe un scalp iritat sau ars. Dacă minoxidilul se aplică pe pielea lezată a scalpului, va crește absorbția acestuia în corp, ceea ce poate avea efecte secundare grave. Produsul în care este minoxidilul poate conține alcool și poate fi iritant, respectiv poate produce uscarea pielii de la nivelul scalpului. Pacientul trebuie să întrebe medicul sau farmacistul cum să utilizeze acest produs în siguranță.

Pacientul trebuie să rețină că este nevoie de timp pentru ca părul să înceapă să crească mai des. Majoritatea indivizilor trebuie să utilizeze acest medicament în mod regulat timp de 4 luni pentru a vedea efectele. Acest medicament trebuie utilizat continuu pentru a menține creșterea părului. Dacă starea pacientului nu se îmbunătățește sau apar reacții adverse după utilizarea acestui medicament intre 4 si 6 luni, pacientul trebuie să se adreseze medicului.

Efectele secundare ale minoxidilului

Aplicarea de minoxidil la nivelul scalpului poate produce senzație de arsură, înțepături sau roșeață la locul de aplicare. Dacă oricare dintre aceste efecte persistă sau se agravează, pacientul trebuie să contacteze medicul sau farmacistul.

Dacă medicul a îndrumat pacientul să utilizeze acest medicament, pacientul trebuie să înțeleagă că medicul a prescris minoxidilul pentru că a apreciat că beneficiul pentru pacient este mai mare decât riscul de reacții adverse. Multe persoane care utilizează acest medicament nu au reacții adverse grave.

Rar, acest medicament poate fi absorbit prin piele și poate provoca reacții adverse. Pacientul trebuie să întrerupă aplicarea minoxidilului și să spună medicului dacă prezintă reacții adverse grave, precum: apariția de păr facial sau păr pe corp, amețeli, bătăi cardiace rapide/neregulate, leșin, dureri în piept, umflarea mâinilor/picioarelor, creștere în greutate neobișnuită, oboseală, dificultăți de respirație, în special în poziție culcată.

Reacțiile alergice foarte grave induse de minoxidil sunt rare. Cu toate acestea, pacientul trebuie să apeleze imediat la asistență medicală dacă observă simptome ale unei reacții alergice grave, precum: erupții cutanate, mâncărimi, umflături (în special la nivelul feței, limbii sau gâtului), amețeli severe, probleme cu respirația.

În acest articol nu au fost enumerate toate efectele secundare posibile. Dacă pacientul observă și alte efecte care nu sunt enumerate mai sus, trebuie să contacteze medicul sau farmacistul.

Măsuri de precauție în cazul aplicării minoxidilului

Înainte de a utiliza minoxidil, pacientul trebuie să informeze medicului sau farmacistul dacă este alergic la acesta sau dacă are alte alergii. Acest produs poate conține ingrediente inactive, care pot provoca reacții alergice sau alte probleme de sănătate. Pacientul trebuie să discute cu farmacistul pentru mai multe detalii.

Dacă pacientul prezintă oricare dintre următoarele probleme de sănătate, trebuie să consulte medicul sau farmacistul înainte de a utiliza acest produs. Reacțiile pot fi: boli ale scalpului, de exemplu, eczeme, infecții, probleme cardiace (dureri în piept, atac de cord, insuficiență cardiacă), boli renale și hepatice.

În timpul sarcinii, acest produs trebuie utilizat numai atunci când este absolut necesar. Pacienta trebuie să discute despre riscuri și beneficii cu medicul său. Nu se știe dacă acest medicament trece în laptele matern. Pacienta trebuie să discute despre acest aspect cu medicul său.

Interacțiuni medicamentoase ale minoxidilului

Interacțiunile medicamentoase pot schimba modul de funcționare a medicamentelor sau pot crește riscul de reacții adverse grave. Acest articol nu tratează toate interacțiunile medicamentoase posibile. Pacientul trebuie să aibă o listă cu toate medicamentele și suplimentele alimentare pe care le utilizează (inclusiv medicamentele pe bază de rețetă sau eliberate fără prescripție medicală și produsele pe bază de plante) pe care trebuie să o arate medicului sau farmacistului înainte de inițierea tratamentului cu minoxidil. Pacientul nu trebuie să inițieze, să oprească sau să modifice doza de minoxidil fără aprobarea medicului.

Medicamentele care pot interacționa cu acest medicament includ: medicamente pentru hipertensiune arterială, de exemplu, guanetidina, medicamente care interacționează cu alcoolul (disulfiramul, sau metronidazolul).

Supradozajul cu minoxidil

Minoxidilul poate fi dăunător dacă este înghițit. Dacă ați înghițit soluție de minoxidil și aveți simptome grave, precum leșinul sau probleme cu respirația, trebuie să sunați la serviciul de urgență. Simptomele supradozajului cu minoxidil includ: amețeli, somnolență, leșin, înroșirea pielii.

Bibliografie:

Brandon Burroway, Jacob Griggs, Maria Abril Martinez-Velasco and Antonella Tosti, Telogen Effluvium, Hair and Scalp Treatments, 10.1007/978-3-030-21555-2_10, (125-138), (2019).

C. Pindado-Ortega, D. Saceda-Corralo and S. Vañó-Galván, FR – Minoxidil oral para el tratamiento de la alopecia androgénica femenina y otras alopecias, Actas Dermo-Sifiliográficas, 10.1016/j.ad.2018.06.019, (2019).

Enrico Carmina, Ricardo Azziz, Wilma Bergfeld, Héctor F Escobar-Morreale, Walter Futterweit, Heather Huddleston, Rogerio Lobo and Elise Olsen, Female Pattern Hair Loss and Androgen Excess: A Report From the Multidisciplinary Androgen Excess and PCOS Committee, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 10.1210/jc.2018-02548, 104, 7, (2875-2891), (2019).

Gorana Kuka Epstein, Jeffrey Epstein and Justin Cohen, Hair Loss in Men and Women, Advances in Cosmetic Surgery, 10.1016/j.yacs.2019.02.006, 2, 1, (161-176), (2019).

Ulrike Blume‐Peytavi, Zahida Issiakhem, Stephanie Gautier, Jan Kottner, Walter Wigger‐Alberti, Tobias Fischer, Rolf Hoffmann, Françoise Tonner, Athmane Bouroubi and Jean‐Jacques Voisard, Efficacy and safety of a new 5% minoxidil formulation in male androgenetic alopecia: A randomized, placebo‐controlled, double‐blind, non inferiority study, Journal of Cosmetic Dermatology, 18, 1, (215-220), (2018).

Citeste si: Alungirea și îndesirea genelor cu bimatoprost

Despre Autor

Piperea Alice

Mă numesc Alice Piperea, sunt absolventă șef de promoție a Facultății de Farmacie a UMF Carol Davila cu media 10.00, sunt fostă olimpică națională la chimie, farmacist primar în laborator farmaceutic și doctor în farmacie. Am o mare pasiune pentru domeniul farmaceutic, chimie și profesia didactică și mă consider o norocoasă pentru că fac exact ceea ce îmi place: sunt Lector universitar la Facultatea de Farmacie a UTM și le predau studenților disciplina pe care am îndrăgit-o cel mai mult în anii studenției: Toxicologia.

Facebook Comment