Alungirea și îndesirea genelor cu bimatoprost

Alungirea și îndesirea genelor cu bimatoprost

Bimatoprostul este o substanță activă medicamentoasă utilizată și în scop cosmetic pentru îndesirea și alungirea genelor. Bimatoprostul face ca genele să fie mai vizibile, făcând să crească mai multe gene decât are inițial individul și făcându-le mai lungi, mai groase și mai negre. Bimatoprostul este similar din punct de vedere al structurii chimice cu o substanță chimică naturală din organism numită prostaglandină.

Bimatoprostul este de asemenea utilizat pentru managementul glaucomului. Dacă pacientul este deja în tratament cu bimatoprost pentru managementul glaucomului trebuie să aibă grijă ca soluția pentru gene să nu vină în contact cu ochii. Supradozarea cu bimatoprost poate modifica eficacitatea acestuia în managementul glaucomului. Pacientul trebuie să discute cu medicul sau farmacistul pentru mai multe detalii.

Cum se utilizează picăturile Bimatoprost, cu aplicator

Pacientul trebuie să citească prospectul cu informații furnizat de producător înainte de a începe să utilizeze bimatoprostul și de fiecare dată când începe un nou flacon. Astfel, va afla cum să aplice corect acest medicament. 

Bimatoprosul se aplică de regulă o dată pe zi seara sau conform indicațiilor medicului. Înainte de aplicarea acestui medicament, pacientul trebuie să se spele mai întâi pe mâini și pe față. Trebuie îndepărtat machiajul și lentilele de contact. Lentilele de contact pot fi reinserate abia după 15 minute de la aplicarea acestui medicament pe linia genelor. Unele forme de bimatoprost vin cu un aplicator special. Pacientul trebuie să pună o picătură din acest medicament pe aplicatorul furnizat. Apoi, trebuie trasat imediat aplicatorul cu atenție peste pielea marginii pleoapei superioare începînd din partea internă a ochiului, mergând de la partea interioară a liniei ochiului la partea exterioară. Se va șterge orice soluție în exces care s-a aplicat dincolo de zona pleoapelor. Aplicatorul trebuie aruncat după aplicarea medicamentului. Se repetă cu un nou aplicator pentru cealaltă pleoapă superioară. Acest medicament nu se folosește pe pleoapele inferioare.

Dacă o parte din acest medicament intră în ochi, nu trebuie clătit ochiul. Dacă acest medicament intră în ochi, nu este probabil să provoace vreun rău, deoarece este același medicament care este utilizat la nivel ocular pentru managementul glaucomului.

Pentru a evita contaminarea picurătorului, nu trebuie atins vârful picurătorului și nu trebuie lăsat ca acesta să atingă genele sau orice altă suprafață. Picurătorul nu trebuie clătit. Trebuie înlocuit capacul picurătorului după fiecare utilizare și ținut închis.

Acest medicament trebuie utilizat în mod regulat pentru a obține efectul maxim posibil. Pacientul trebuie să îl utilizeze în fiecare seară. Nu trebuie utilizată o doză mai mare decât cea recomandată. Pacientul trebuie să înțeleagă că administrarea unei doze mai mari decât cea recomandată nu va face ca acest medicament să funcționeze mai rapid. Poate dura până la 2 luni înainte de a vedea beneficiile complete ale utilizării acestui medicament.

După întreruperea aplicării de bimatoprost, pacientul trebuie să știe că aspectul genelor va reveni la forma inițială.

Este important de menționat faptul că este posibil ca efectele asupra genelor de la cei doi ochi să nu fie simetrice. Pot exista diferențe între lungimea, grosimea, plenitudinea, culoarea, numărul sau direcția de creștere a genelor de la cei doi ochi. 

Efectele secundare ale aplicării bimatoprostului

Poate să apară roșeață, disconfort, mâncărime sau uscăciune a pleoapelor după aplicarea soluției de bimatoprost. Dacă oricare dintre aceste efecte persistă sau se înrăutățește, pacientul trebuie să se adreseze medicului sau farmacistului.

Este posibil ca creșterea părului să se întâmple și în alte zone ale pielii, dacă acest medicament ajunge accidental și în alte zone decât linia genelor. Pacientul trebuie să se asigure că șterge orice urme de soluție de bimatoprost după ce o aplică pe marginile genelor.

Dacă medicul a îndrumat pacientul să utilizeze acest medicament, pacientul trebuie să înțeleagă că medicul a prescris bimatoprostul pentru că a apreciat că beneficiul pentru pacient este mai mare decât riscul de reacții adverse. Multe persoane care utilizează acest medicament nu au reacții adverse grave.

Atunci când acest medicament este aplicat direct în ochi sub formă de soluție oftalmică pentru managementul glaucomului, acesta poate lent, pe o perioadă de la câteva luni la câțiva ani, să decoloreze în maro porțiunea colorată a ochiului (irisului). Această formă de bimatoprost folosită pentru îmbunătățirea aspectului genelor ar putea avea și acest efect. De asemenea, acest medicament poate provoca modificări ale pleoapelor sau întunecarea pielii din jurul bazei genelor. După câteva săptămâni până la câteva luni de la încetarea utilizării bimatoprostului, întunecarea pielii pleoapei va dispărea. Cu toate acestea, alte efecte secundare (cum ar fi decolorarea irisului) pot fi permanente. Pacientul trebuie să informeze medicul dacă apar oricare dintre aceste reacții adverse.

Pacientul trebuie să informeze imediat medicul dacă apar oricare dintre aceste reacții adverse puțin probabile, dar grave: dureri oculare, simptome ce ar putea indica o infecție oculară (roșeață neobișnuită, umflare a ochilor), modificări bruște ale vederii (cum ar fi pierderea vederii).

Apariția reacțiilor alergice foarte grave la acest medicament este puțin probabilă, dar pacientul trebuie să solicite asistență medicală imediată dacă acestea apar. Simptomele unei reacții alergice grave pot include: erupții cutanate, mâncărime, umflare în special a feței, limbii, gâtului, amețeli severe, probleme cu respirația.

Este important de precizat că acest articol nu menționează toate efectele secundare posibile. Dacă pacientul experimentează alte efecte care nu sunt enumerate mai sus, trebuie să contacteze medicul sau farmacistul.

Măsuri de precauție în cazul utilizării bimatoprostului

Înainte de a utiliza bimatoprost, pacientul trebuie să informeze medicul sau farmacistul dacă este alergic la bimatoprost sau la medicamente similare (cum ar fi latanoprost, travoprost) sau dacă are alte alergii. Medicamentele cu bimatoprost pot conține excipienți (cum ar fi conservanți precum clorura de benzalconiu), care pot provoca reacții alergice sau alte probleme (cum ar fi decolorarea lentilelor de contact). Pentru mai multe detalii, pacientul trebuie să discute cu farmacistul.

Înainte de a utiliza bimatoprostul, pacientul trebuie să informeze medicul și farmacistul despre istoricul său medical, în special despre probleme de presiune a ochilor (cum ar fi glaucomul) sau alte probleme ale ochilor.

Dacă apar leziuni ale ochilor (produse de infecții, intervenții chirurgicale sau vătămarea ochilor) în timp ce pacientul utilizează acest medicament, acesta trebuie să discute cu medicul dacă ar trebui continuat tratamentul respectiv sau nu.

Bibliografie:

N.R. Arujuna, E.J. Topham, L.R. Atkinson, S.M.C. George, E.K. Derrick and P.B.J. Farrant, Bimatoprost solution 0·03% topical application to the eyelid margin for the treatment of eyelash hypotrichosis, British Journal of Dermatology, 174, 6, (1416-1417), (2016).

Poonkiat Suchonwanit and Sasima Thammarucha, Eyebrow growth pattern analysis in patients with eyebrow hypotrichosis after receiving topical treatment: A retrospective study, Journal of Cosmetic Dermatology, , (2019).

R. Paus, I. Burgoa, C.I. Platt, T. Griffiths, E. Poblet and A. Izeta, Biology of the eyelash hair follicle: an enigma in plain sight, British Journal of Dermatology, 174, 4, (741-752), (2016).

Citeste si: Informații esențiale despre metodele contraceptive reversibile de lungă durată

Despre Autor

Piperea Alice

Mă numesc Alice Piperea, sunt absolventă șef de promoție a Facultății de Farmacie a UMF Carol Davila cu media 10.00, sunt fostă olimpică națională la chimie, farmacist primar în laborator farmaceutic și doctor în farmacie. Am o mare pasiune pentru domeniul farmaceutic, chimie și profesia didactică și mă consider o norocoasă pentru că fac exact ceea ce îmi place: sunt Lector universitar la Facultatea de Farmacie a UTM și le predau studenților disciplina pe care am îndrăgit-o cel mai mult în anii studenției: Toxicologia.

Facebook Comment