Tura de garda – Sfaturi de la asistenti medicali pentru colegii lor

Tura de garda – Sfaturi de la asistenti medicali pentru colegii lor

Turele de garda pot fi o adevarata provocare pentru persoanele care debuteaza in sistemul de sanatate. Nivelul de munca si stresul sunt direct influentate de clinica sau spitalul unde se efectueaza garzile. In cel mai mare spital de urgenta dintr-un oras, volumul de pacienti va fi mult mai mare in comparatie cu un spital mai mic. Si specializarea este un factor important. Un asistent care este de garda la primiri urgenta poate avea mai mult de munca in comparatie cu un asistent care efectueaza o garda pe sectie. Organizarea programului de garzi se face in functie de unitatea sanitara, dupa cum putem observa in cadrul legislativ in vigoare:

ARTICOLUL 23
Numarul liniilor de garda se determina in mod diferentiat, pe tipuri de unitati sanitare, in functie de numarul de paturi aprobat prin ordinul de structura, dupa cum urmeaza :
a). spitale universitare – o linie de garda la 40 paturi;
b). institute si centre medicale clinice care desfasoara asistenta medicala de urgenta in profil cardiologie, cardiovascular si cerebrovascular si spitale clinice de urgenta – o linie de garda la 60 de paturi;
c). spitale clinice judetene de urgenta, spitalele judetene de urgenta, spitale clinice judetene si spitale de urgenta – o linie de garda la 70 de paturi;
d). spitale clinice, spitale judetene si spitale de pediatrie si obstetrica-ginecologie – o linie de garda la 80 paturi;
e). institute si centre medicale clinice, spitale municipale si orasenesti – o linie de garda la 90 de paturi;
f). institute si centre medicale clinice de specialitate, spitale clinice de specialitate, spitale de specialitate – o linie de garda la 150 de paturi;
g). spitale comunale, centre medicale altele decat cele clinice, sanatorii – o linie de garda pe unitate indiferent de numarul de paturi.

ARTICOLUL 24
(1) Pentru spitalele nominalizate la ARTICOLUL 23, lit.a, b, c,d, cu exceptia spitalelor de pediatrie si de obstetrica-ginecologie si e, cu exceptia spitalelor municipale si spitalelor orasenesti, se organizeaza linii de garda in urmatoarele specialitati paraclinice:
a). radiologie – imagistica medicala, computer tomograf
b). medicina de laborator
(2) Pentru spitalele universitare, clinice si judetene se poate organiza o linie de garda in specialitatea stomatologie generala.
(3) Liniile de garda organizate in specialitatile paraclinice si in specialitatea stomatologie generala nu se includ in numarul liniilor de garda determinate in functie de numarul de paturi.
(4) In functie de necesitate si posibilitati prevederile de la alin.(1) se pot aplica, cu aprobarea Ministerului Sanatatii, si la alte tipuri de spitale.

Am intrebat asistenti medicali cu o vasta experienta in turele de garda ce sfaturi au pentru debutanti care sa ii ajute ca activitatea turelor de garda sa fie mai placuta.

In primul rand, acorda atentie rutinei inaintea unei garzi. Nu neglija odihna deoarece poate fi un punct cheie in activitatea ta! Un corp obosit nu va presta acelasi randament, in plus se poate instala suprasolicitarea.

In al doilea rand, trebuie sa ai controlul a ceea ce se intampla in timpul garzii. Nu trebuie sa neglijezi alimentatia deoarece iti poate scade nivelul de glicemie. Incerca sa mananci regulat, portii mici. Nu este indicat sa exagerezi cu bauturile energizante sau consumul excesiv de cofeina. Daca este posibil, incearca sa dormi si doar alarma unei urgente sa te trezeasca. Relatia cu medicul de garda este foarte importanta. Daca va setati in prealabil activitatile si responsabilitatile fiecaruia, munca voastra poate avea rezultate favorabile. Munca in echipa poate face de cele mai multe ori diferenta, mai ales atunci cand intampinati cazuri dificile si volumul de munca este ridicat.

In al treilea rand, nu uita de timpul dupa tura de garda. In prima faza este indicat sa iti odihnesti corpul astfel incat sa iti incarci bateriile. In cele din urma te poti bucura de plimbari in natura sau timp petrecut cu familia. Daca acorzi atentie relaxarii, vei fi sigur ca te poti intoarce la locul de munca cu energie proaspata.

Aceste sfaturi nu sunt general valabile deoarece depinde de fiecare persoana cum se poate acomoda unui timp prelungit fara somn sau cu un program haotic. Este de retinut faptul ca nu trebuie sa te suprasoliciti si sa ceri ajutorul atunci cand ai nevoie.

Daca acest material ti-a fost de folos, nu uita sa te abonezi la newsletter-ul nostru pentru a primi regulat, direct pe email-ul tau cele mai recente articole!

Daca esti in cautarea unui job de asistent medical, aici poti descoperi cele mai noi oportunitati.

Despre Autor

Madalina Hornet

Facebook Comment