3 practici de optimizare a relatiei medic-asistent medical

3 practici de optimizare a relatiei medic-asistent medical

Suntem de parere ca activitatea din domeniul medical se bazeaza in majoritatea cazurilor pe munca in echipa. Relatia asistent-medic are o influenta semnificativa asupra actului medical, care se poate reflecta in siguranta si nivelul de ingrijire al pacientilor.

Atunci cand mediul de lucru devine stresant si conflictele sunt prezente, calitatea serviciilor oferite se poate diminua drastic. Intr-un articol anterior am povestit despre relatia unui asistent cu echipa sa, acum abordam subiectul relatiei asistentului cu medicul specialist. In colaborarea medic-asistent medical, frustrarile si situatiile tensionate pot aparea din diverse motive: medicul poate trata dintr-o pozitie superioara relatia cu asistentul sau asistentul poate neglija propriile responsabilitati. Toate aceste cazuri pot fi evitate sau rezolvate daca tinem cont de urmatoarele aspecte:

Trateaza cu respect membrul sau membrii din echipa de lucru! Respecta si vei fi respectat se aplica in multe situatii din viata de zi cu zi. Impactul poate fi vazut in calitatea relatiilor umane si in felul in care ne raportam la ceilalti.

Comunica cu colegul sau colegii din echipa toate detaliile care sunt de interes pentru starea de sanatate a pacientului. In general, asistentii petrec mai mult timp cu pacientii si pot afla mai multe informatii care pot contribui la imbunatatirea sanatatii pacientului. Impartasirea informatiilor cu medicul devine o actiune vitala deoarece pot discuta impreuna despre evolutia bolnavului si schema de tratament a acestuia.

Fiecare membru al echipei trebuie sa stie care ii este rolul si sa il inteleaga in acelasi timp. De exemplu, asistentul trebuie sa stie care sunt sarcinile sale medicale in interactiunea cu pacientul. In plus, trebuie sa fie constient unde se incheie responsabilitatea sa si incepe sarcina altor membrii ai echipei. Atunci cand vorbim despre etapa de recoltare pentru investigarea unor analize, asistentul medical se ocupa de acest lucru. Insa, daca ne referim la consultatii medicale, identificam responsabilitatile medicului.

Aceste aspecte au fost confirmate de un studiu efectuat in 2015. Cercetarea a urmarit compararea perceptiei asupra mediului de lucru de catre medici si asistenti medicali. La studiu au participat 1.364 de persoane, 542 de medici si 822 de asistenti medicali.

Obiectivele cercetarii au fost:

  • identificarea perceptiei medicilor si asistentilor medicali asupra calitatii mediului de lucru in spitalul sau clinica unde lucreaza

  • cum este caracterizata atitudinea de respect

  • ce impact are relatia medic-asistent in procesul de ingrijiri medicale acordate pacientilor

Rezultatele studiului au subliniat faptul ca medicii au acordat un scor mai mare pentru calitatea mediului de lucru, fata de asistentii medicali. In schimb, asistentii medicali au acordat un scor mai mare cadrului organizational, considerand ca, respectul dintre medici si asistenti, comunicarea si colaborarea au un impact mai mare asupra ingrijirii pacientilor decat il considera medicii.

Pentru evaluarea respectului, atat medicii cat si asistentii au considerat ca afirmatia “ma trateaza civilizat, cu politete si respect” este valabila in majoritatea relatiilor medic-asistent. A doua afirmatie cu care au fost de acord asistentii a fost “imi acorda atentie cand vorbesc”, iar in cazul medicilor a fost “depune efort pentru rezolvarea problemelor, fara a avea o atitudine refractara”.

Pentru a analiza efectul pe care il are comportamentul medicului asupra modului in care asistentii isi exercita atributiile de ingrijire ale pacientilor, a fost introdusa in chestionar intrebarea: “Atitudinea medicului va influenteaza modul de adresare al unei intrebari sau va obstructioneaza modul de raportare a unei modificari in conditia clinica a unui pacient?”. Din cei 807 asistenti medicali participante la studiu 55% au raspuns “DA”.

In concluzie, pentru a construi relatii profesionale sanatoase este important sa fim atenti la comportamentul si atitudinile noastre fata de ceilalti. Modul in care relationam si ne raportam la cei din jurul nostru ne poate afecta performanta la locul de munca si sanatatea fizica si psihica.

Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Despre Autor

Madalina Hornet

Facebook Comment