Top 6 provocări în cariera de medic rezident: cum le depășești?

Top 6 provocări în cariera de medic rezident: cum le depășești?

Rezidențiatul este una dintre cele mai frumoase, dar în același timp provocatoare perioade din viața unui viitor medic. Este, practic, singurul hop care a mai rămas pentru obținerea specializării și implicit trasarea unei cariere în domeniu. Trecerea de la rezidențiat la un job cu drepturi depline durează între 3 și 7 ani, în funcție de ramura aleasă. Pentru mulți, timpul de așteptare pare o veșnicie, mai ales că pe lângă stresul emoțional și presiunea de a obține succesul, intervin și alte probleme. 

Un medic rezident trebuie să gestioneze și percepțiile greșite ale pacienților, dar și salarii nu tocmai mulțumitoare. Cum îți mai poți găsi motivația într-o astfel de situație? Descoperă mai jos cele mai întâlnite provocări pe care trebuie să le înfrunte rezidenții, dar și câteva sfaturi utile pentru a le depăși. 

Viața unui medic rezident tradusă prin 6 provocări 

Programul de rezidențiat este ultima și cea mai dificilă etapă din procesul de formare ca medic. 

Fiecare îl resimte altfel, dar drumul către reușită este în mod cert unul anevoios. E momentul cel mai important din viața ta profesională. Pe lângă cunoștințele practice și teoretice pe care le acumulezi, înveți să te adaptezi situațiilor urgente și să răspunzi cu promptitudine neprevăzutului. Totuși, în spatele fiecărei realizări stau ore de muncă, implicare și eforturi continue de autodepășire. Conform unui studiu, 76% dintre participanți au resimțit efectele burnout-ului în timpul rezidențiatului. Mulți chiar au afirmat că au devenit mai cinici sau mai lipsiți de empatie.

Nu sunt singurele provocări pe care un medic rezident trebuie să le gestioneze. Pe lista celor mai întâlnite, dar insuficient luate în considerare se află și următoarele șase probleme: 

  1. Nu sunt văzuți și tratați ca medici de către pacienți și medicii coordonatori

E frustrant să nu ți se recunoască abilitățile și dorința de învățare. E adevărat, nu ai încă expertiza unui medic calificat, dar nu înseamnă că ești incapabil. Percepția conform căreia medicii rezidenți nu pot fi catalogați drept profesioniști se regăsește atât la pacienți, cât și la coordonatori. De multe ori, pacienții nu vor să fie tratați sau consultați de medici rezidenți, tocmai pentru că îi consideră insuficient pregătiți. 

Nevoile pacienților s-au schimbat foarte mult de-a lungul timpului, vor să știe cu exactitate că vor primi servicii medicale calitative. Însă, poți schimba discursul în favoarea ta. Mulți rezidenți tratează relația cu pacienții ca pe un schimb de informații, nu ca pe o posibilitate de dialog. Chiar dacă trebuie să te confrunți cu o atitudine superficială, fii transparent/ă, deschis/ă și empatic/ă. Arată-le pacienților că ești implicat/ă și capabil/ă. Fă la fel și atunci când vorbești cu ceilalți colegi sau cu superiorii.

Află care sunt: Diferențele între parafa medicului rezident și cea a medicului specialist

  1. Nu au autoritate, ceea ce le scade semnificativ stima de sine 

Tocmai din cauza faptului că nu sunt medici specialiști cu drepturi depline, rezidenților nu li se oferă suficientă autoritate. Poate fi și din cauza faptului că rezidențiatul, chiar dacă este un job, este perceput drept o perioadă de învățare. Se presupune că mai ai multe de acumulat până când poți fi tratat ca un profesionist în adevăratul sens al cuvântului. Totuși, nu înseamnă că trebuie să trăiești mereu sub greutatea titulaturii de student. Chiar și medicii cu foarte multă experiență în spate nu se dau înapoi din a învăța lucruri noi. 

În contextul în care tehnologia avansează, practicile medicale se schimbă. Așadar, nu trebuie să te consideri insuficient pregătit/ă, ci să fii mereu gata să-ți extinzi cunoștințele. Cu cât ești mai concentrat/ă pe parcursul educațional și pe punerea în practică a teoriei, cu atât vei fi mai respectat/ă.

Descoperă Cum să faci față cu succes tranziției de la student la medic rezident 

  1. Nu au oportunități de carieră după obținerea titlului de medic specialist 

Încheierea cu succes a programului de rezidențiat nu reprezintă o garanție a faptului că îți vei găsi rapid un loc de muncă. Este o realitate destul de greu de acceptat, mai ales că perioada dedicată formării a inclus câțiva ani. Însă, nu trebuie să fii dezamăgit/ă. 

Dacă ești proaspăt absolvent/ă și te afli în căutarea unui job medic rezident, MEDIjobs este o soluție pe care merită să o ai în vedere. Platforma îți oferă posibilitatea de a intra în contact cu aproximativ 2500 de angajatori. Ai, așadar, suficiente opțiuni de angajare. În plus, prin crearea unui profil de candidat, primești oferte de job personalizate, în funcție de experiența și abilitățile tale, dar și de salariul pe care ți-l dorești.

De asemenea, pune-ți în valoare toate calitățile într-un CV bine scris. Participă și la conferințe medicale sau la târguri de joburi, unde îți poți crea contacte. 

  1. Le e frică să nu greșească și nu au suficientă încredere în abilitățile lor

Frica de greșeală e normală, mai ales că ți-ai ales una dintre cele mai nobile meserii. Viețile oamenilor vor sta în mâinile tale, dar și în deciziile de tratare. În mod clar nu vrei să te expui erorii sau să pui în pericol starea de sănătate a pacienților. Totuși, nu lăsa ca emoțiile negative să pune stăpânire pe tine. Ai încredere în ceea ce ai învățat și în lucrurile pe care le poți face pentru ei. Fii atent/ă la nevoile lor, dar nu uita că medicina este o muncă de echipă. Consultă și părerea altor colegi și alege-ți, încă din primii ani de rezidențiat, un mentor care te poate îndruma. Nu trebuie să fie neapărat cineva din sectorul medical. Poate fi o persoană ale cărei sfaturi și acțiuni te pot ajuta să ajungi la cea mai bună versiune, atât pe plan profesional, cât și personal. 

Citește mai multe despre Viața de rezident – cu plusurile și minusurile ei

  1. Pachetul salarial pe care îl primesc este destul de mic 

Salariul unui medic rezident este destul de nesatisfăcător, mai ales la început de carieră. Pachetul diferă, așadar, în funcție de anul rezidențiatului, dar și de specialitatea aleasă după cum urmează: 

  • În cadrul unităților clinice: medic rezident anul I – 5700 RON, medic rezident anul VI-VII – 7.900 RON. 
  • Pentru specialitatea anatomie patologică și medicină legală: medic rezident anul I – 5700 RON, medic rezident anul IV-V – 7300 RON.
  • Pentru servicii de ambulanță și compartimente de primire urgențe – medic rezident anul I – 5700 RON, medic rezident anul IV-V – 7300 RON. 

Aspectele economice sunt foarte importante, mai ales când ai o familie de întreținut. Însă, amintește-ți de fiecare dată de ce ai ales drumul pe care te afli acum. Proiectează-ți viitorul și găsește-ți motivația în a merge mai departe. Recompensele financiare vor veni și ele. 

  1. Transferul responsabilităților de la medicii coordonatori către rezidenți

De multe ori, îndrumătorul care se ocupă de evoluția ta ca viitor medic specialist, tinde să-ți paseze responsabilitățile lui. În general, medicul rezident e nevoit să se ocupe de aspectele birocratice sau de sarcinile repetitive în locul specialistului. Nu e chiar satisfăcător, dar ce rezolvi dacă te încarci cu energii negative? Nu-ți fie frică să vorbești și să-ți exprimi cu sinceritate părerea. Discută cu îndrumătorul și spune exact ce te deranjează, mai ales dacă transferul responsabilităților e destul de des. Te afli într-o perioadă în care orice lucru trebuie să devină o oportunitate de evoluție, așadar, nu-ți fie frică să-ți depășești condiția. Comunică deschis și exprimă-ți nemulțumirile. Curajul este o parte esențială din procesul de dezvoltare. 

Concluzii 

De la medic rezident la medic specialist mai ai de înfruntat câteva provocări. Pe lângă stres, nopți nedormite și oboseală psihică, intervine și frica de eșec, lipsa autorității și a respectului, dar și problema salariilor mici. Nu e deloc ușor să le gestionezi pe toate cu profesionalism, tocmai de aceea mulți resimt efectele burnout-ului. Totuși, nimic nu e imposibil dacă îți dorești cu adevărat. Așadar, e important să tratezi perioada ca pe o etapă esențială din parcursul tău. Găsește un mentor și acceptă că mai ai multe de învățat. Impune-te în fața pacienților și colegilor și arată-le că ești suficient de pregătit/ă.

Nici alegerea unui job medic rezident București nu este atât de simplă precum pare. Însă, MEDIjobs vine în ajutorul tău cu soluții optime, personalizate în funcție de caz. Iată cum să te angajezi ca medic rezident | condiții de angajare și acte necesare.

Cu mindsetul potrivit poți depăși orice provocare!

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment