INTERVIU | Theodora Mihaescu, studenta la medicina

INTERVIU | Theodora Mihaescu, studenta la medicina

Theodora Mihaescu este studenta la Medicina la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, in primul an. Ea este un exemplu care a gasit imbinarea perfecta intre ambitie, perseveranta, dar si munca asociata cu sacrificii. In interviul de mai jos veti gasi informatii legate de motivul pentru care a ales acest drum, cum e viata de student la Medicina in contextul actual, dar si cum s-a pregatit pentru acest examen si care au fost dificultatile intampinate.

1. De ce ai ales Medicina?

Daca as fi primit aceasta intrebare anul trecut, probabil nu as fi stiut ce sa raspund, dar anul acesta a fost un an special pentru mine. Desi a fost extrem de greu, mi-a oferit ragazul necesar pentru a sta eu cu mine si pentru a-mi clarifica mai multe aspecte, printre care si motivatia mea de a da la Medicina. 

Consider ca motivatia interioara este cea mai de pret atunci cand vine vorba de un obiectiv, este baza pe care ar trebui cladit visul, intrucat atunci cand motivatiile externe se clatina sau se prabusesc, baza ar trebui sa ramana stabila.

Cred ca odata ce iti gasesti motivatia, visele devin realizabile. Drumul nu e usor, piedici sunt la tot pasul, insa odata ce mi-am propus un tel, am incercat sa-mi depasesc orice bariera pentru realizarea acestuia. 

Am ales Medicina pentru ca sunt pur si simplu fascinata de procesul de vindecare. Imi doresc sa fiu alaturi de pacient si sa contribui la imbunatatirea calitatii vietii, dar sa pot sa fiu si un ajutor in ceea ce priveste starea sa mentala si emotionala (fiind de asemenea un factor extrem de important in relatia medic-pacient).

Totodata meseria de medic este una care presupune o invatare neincetata. Medicina evolueaza constant, iar noi trebuie sa tinem pasul cu ea. 

Este meseria de care nu cred ca m-as plictisi vreodata, meseria care m-ar tine constant in priza si care m-ar face sa ma simt libera.

Citeste si: INTERVIU | Cătălina Constantin, studentă la facultatea de asistenți medicali

2. Cat timp ti-a luat sa te pregatesti pentru examenul de Admitere? Cum ti s-a parut examenul? 

Pentru prima admitere pe care am dat-o m-am pregatit doi ani la fizica si un an la biologie. Pentru a doua am simtit ca am dat restart si am luat-o de la 0 cu bateriile incarcate. Am inceput sa invat singura din septembrie, facand ocazional cateva sedinte de pregatire la biologie, atunci cand imi permitea programul, intrucat imi gasisem si un job. Dupa vacanta de Craciun am inceput sa fac din nou pregatire la fizica, continuand si cu biologia. 

Din cauza pandemiei, am avut pauze destul de lungi intre sedintele de pregatire, insa eu nu am incetat vreodata sa invat zi de zi, desi eram constransa de context sa stau in casa. Atat primul meu examen, cat si cel de al doilea mi s-au parut foarte grele. Diferenta au facut-o mentalitatea, dar si faptul ca am inceput sa am mai multa incredere in mine si in fortele mele. O sa enumar cativa dintre factorii care m-au ajutat sa imi indeplinesc visul:

  • nu a trecut nici macar o zi in care sa nu invat sau sa repet ceva din materie.
  • am selectat cu mai multa grija oamenii care sa-mi fie alaturi, care sa aiba incredere in mine, care sa aiba intentii bune si sincere cu mine.
  • am invatat sa am grija de mine.

Toate acestea au contribuit la o stare emotionala buna, au dus la un mindset sanatos si mi-au adus increderea de sine de care aveam nevoie pentru a face fata experientei, fie ca intram sau nu. Increderea ca totul va fi bine. 

Tin minte ca eram pe scaun si asteptam sa imi vina randul sa aflu rezultatul, aveam emotii extrem de mari, dar imi tot spuneam: „Ok, o sa fie bine, daca nu intru nici anul asta, o sa dau si la anul, de cate ori o sa fie nevoie pana reusesc, pentru ca asta imi doresc sa fac cu viata mea.”

Citeste si: INTERVIU | Mihaela Dan, studentă în anul V la Facultatea de Farmacie

3. Asteptari vs realitate? Cum e viata de student, mai ales in conditiile actuale?

Viata de student, pana acum, e exact ce mi-am dorit. Desigur minus pandemie. Imi imaginez ca in mod normal ar fi fost si mai frumoasa de atat, dar imi place sa fac rai din ce am. Usor nu e, fiind multa materie stufoasa si predata intr-un timp scurt comparativ cu liceul. Inca incerc sa imi gasesc si eu propriul echilibru aici, dar am cunoscut oameni minunati, atat in grupa mea, cat si in serie si am pastrat legatura cu alti prieteni dragi de la Medicina si din alte facultati. Ne spunem of-ul si ne „inecam amarul” impreuna – mai nou si pe meet. 

Cadrele universitare care predau seriei mele sunt foarte implicate si incearca sa ne coordoneze cat mai bine, astfel incat orele online sa suplineasca in mod corespunzator cursurile si lucrarile practice care se desfasurau in facultate. Nu pot sa spun ca e acelasi lucru cu lucrarile practice care se tineanu in facultate, in salile de disectii, insa sper ca intr-un viitor apropiat sa putem avea acces in facultate. Mi se pare un pic ciudat ca ceva ce inainte consideram normal, astazi sa fie o dorinta.

Este diferit fata de liceu. Respectul cu care ni se adreseaza si cu care ne raspund este altfel. Aici am sentimentul ca sunt independenta, sunt „mai adult” decat eram „ieri”, dar in acelasi timp, daca am o problema, aceasta chiar poate fi rezolvata si luata in serios, precum si parerea mea. 

Pana acum toate cursurile si lucrarile practice au fost online, cu cateva exceptii. Am fost fizic la facultate sa ne alegem sportul si am apucat sa facem o singura ora de inot, care mi-a placut la nebunie. De ceva timp facem online si sportul si primim cateva exercitii pe care trebuie sa le executam acasa, sa ne inregistram si sa trimitem filmuletul profesorilor. Am avut doua lucrari practice fizice de anatomie, la care am primit cu totii oase pe care sa le studiem si am avut acces la cadavru. In rest, nu stim exact cum se vor desfasura examenele, unele vor fi online, dar la altele va trebui sa ne prezentam la facultate. 

Un lucru de care sunt extrem de incantata sunt programele de voluntariat. Sunt atat de multe interesante incat imi pare rau ca nu am timp sa ma implic in tot ce imi doresc. Din acest motiv ma bucur ca Facultatea de Medicina dureaza sase ani. Sunt sase ani in care avem timp sa experimentam, sa ne bucuram de avantajele vietii de student si sa ne gasim pe noi insine de cate ori este nevoie pentru a ne da seama ce ne dorim cu adevarat de la viata.

Citeste si: INTERVIU | Sîrghei Ioana, studentă la psihologie

4. Ce le recomanzi celor care se pregatesc pentru admiterea la  Medicina?

Va sfatuiesc sa va propuneti un tel pentru care sa luptati. Este important sa aveti o motivatie bine definita, care sa va ajute in momentele de cumpana. Sa aveti un scop dupa care sa va ghidati alegerea. Dubii probabil vor exista. Cu totii am avut si e normal. Important e sa nu va lasati descurajati si influentati in mod negativ de cei din jurul nostru. 

Materia trebuie parcursa de cat mai multe ori si trebuie pus accent pe detalii (chiar si desenele din manual pot reprezenta elemente cheie in grile).

Grilele nu sunt de neglijat, e important sa faceti cat mai multe, pentru a va implementa mentalitatea de „grile”, pentru a vedea cum functioneaza acest concept. Una este sa stiti materia foarte bine, iar alta este sa stiti cum sa ganditi grilele si din ce sertar sa luati informatia necesara pentru a rezolva o anumita intrebare. Trebuie sa ajungeti sa vizualizati materia, atat la biologie, cat si la fizica sau chimie, in cel mai minutios si ordonat mod posibil. 

Va recomand cu mare drag sa aveti grija de voi pe toate planurile. Sa mancati sanatos, sa va mentineti activi si din punct de fizic, sa va rezervati timp pentru hobby-urile voastre, macar pentru mici placeri, o plimbare in parc, un serial, cateva capitole dintr-o carte buna si foarte important, sa petreaceti timp cu familia si cu prietenii buni, in limitele permise de pandemie. 

Acum ca majoritatea activitatilor se tin online, socializarea cu prietenii e la un click distanta. Sa profitati de faptul ca nu mai pierdeti timp pe drum, e un avantaj pe care eu l-am exploatat la maxim. Cu o saptamana inainte de examen sa va odihniti cat mai mult, sa dormiti cat mai mult, ca sa nu ajungeti epuizati la admitere.

In ultima zi inainte de examen sa nu mai deschideti nicio carte de Medicina, sa va relaxati si eventual sa faceti o plimbare sau ceva activitate fizica. Important este sa va gasiti echilibrul, iar totul va veni de la sine atunci cand veti fi pregatiti.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment