INTERVIU | Dr. Anemona-Aura Dumitrescu, medic rezident ORL

INTERVIU | Dr. Anemona-Aura Dumitrescu, medic rezident ORL

Doctor Anemona Dumitrescu este un medic tanar si entuziast, care si-ar dori sincer ca perioada de timp pentru rezidentiat sa fie mai lunga decat este in prezent. Caci amintirile triste nu i-au intunecat bucuria pe care i-o aduce profesa aleasa, multumirea si satisfactia resimtite dupa interventiile chirurgicale ce implicau manevre mai dificile.

Marturiseste ca perioada garzilor, desi dificila, este importanta pentru ca acumulezi experienta si te formezi ca medic. Iar prieteniile legate in timpul rezidentiatului ajuta la munca in echipa, dar si la crearea unei concurente benefice, care ii determina pe viitorii medici sa devina ambitiosi si perseverenti. Pentru ca a devenit mama in perioada rezidentiatului si a stat un an alaturi de fetita sa, spune ca a fost o provocare revenirea la locul de munca. Insa, de altfel, adaptarea la viata de parinte este dificila pentru orice persoana, aducand cu sine multe schimbari majore.

1. Ce te-a determinat sa alegi domeniul ORL? Ai avut in minte mai multe specialitati medicale sau ai pornit de la bun inceput pe acest drum?

Toata lumea stie ca specialitatea ti-o alegi dupa examenul de rezidentiat. Am avut in minte mai multe specialitati, dar ORL a fost specialitatea pe care mi-am ales-o pentru ca este una care imbina clinica cu chirurgia; acum imi dau seama ca am facut o alegere chiar foarte buna! 

2. Care este cea mai frumoasa amintire din perioada rezidentiatului? Dar cea mai trista?

Nu pot sa spun ca am avut cea mai trista amintire! Din categoria cea mai frumoasa amintire din timpul rezidentiatului, pot sa o notez ca o stare de implinire, de satisfactie pe care am avut-o dupa interventiile chirurgicale la care reuseam sa realizez manevre mai dificile, mai de finete, bineinteles sub indrumarea mentorilor mei.

3. Ce fel de mentori ai avut? Ce ai invatat de la ei?

Acum cand privesc inapoi, consider ca am avut niste mentori foarte buni pentru ca tot ce tine de practica am invatat aici in rezidentiat. Dedicarea si implicarea cu care isi exercita meseria au fost unele din punctele tari ale acestei perioade, ei reusesc sa formeze generatii de rezidenti ambitiosi si bine pregatiti profesional. 

4. Cum simte perioada garzilor un tanar rezident? Ce abilitati te ajuta aceasta sa iti dezvolti?

Perioada garzilor este una solicitanta fizic, psihic. Trebuie sa ai foarte multa rabdare, sa comunici cu pacientul, sa-i explici situatia in care se afla si totodata sa rezolvi in urgenta patologia care se preteaza! De cele mai multe ori apar si cazuri la camera de garda care necesita tratament chirugical in urgenta. Pentru un rezident perioada garzilor este foarte importanta, acumulezi experienta si te formezi ca medic. 

5.  Cat de multa incredere ai in prezent, la final de rezidentiat, in abilitatile si cunostintele de medic? De ce iti este cel mai teama?

Am incredere, meseria ma obliga sa fiu curajoasa! Pe parcursul rezidentiatului am intalnit tot felul de cazuri, situatii, lucru care acum imi confera incredere! Cu siguranta voi intalni si momente din care mai am de invatat! 

Citeste si: INTERVIU | Dr. Lilioara-Alexandra Muja, medic rezident medicină legală

6. Cat de importante sunt prieteniile care se leaga in aceasta perioada? Consideri ca te pot ajuta colegii sa inveti mai bine?

Da, prieteniile sunt importante, vom pastra legatura intre noi ca medici dar si ca oameni! Ne mobilizam, concurenta ne face sa fim mai ambitiosi si perseverenti! Fiecare incearca sa fie cat mai bun! Lucram mult si in echipa, in timpul garzii, in sala de operatie, de la fiecare cadru medical poti sa inveti ceva.

7. Consideri ca durata din prezent a rezidentiatului este cea potrivita pentru formarea unui medic? Ai prelungi-o sau ai scurta-o? Explica raspunsul, te rog.

Momentan perioada de pregatire a rezidentului pentru specialitatea ORL este de 5 ani, generatia mea a prins o alta organizare respectiv 4 ani! Mi-as fi dorit sa am mai mult timp de pregatire, specialitatea implica o patologie vasta atat pentru partea de otology, cat si pe cea de rino, laringologie. De asemenea, pentru dobandirea experientei chirugicale este necesar sa vezi cat mai multe interventii si sa efectuezi timpi operatori.

8. Crezi ca este important ca un rezident sa aiba parte de profesori severi? Sau, dimpotriva, intelegatori?

Din punctul meu de vedere un mentor trebuie sa stie sa imbine exigenta si intelegerea. El trebuie sa stie sa se faca inteles, sa ne dea incredere si sa ne determine sa aprofundam cunostintele medicale.

9. Sunt pacienti care nu doresc sa fie examinati de medici rezidenti. Cum reactionezi cand ai de-a face cu astfel de situatii? Poate un medic rezident sa fie la fel de competent ca un medic specialist sau primar?

Da, am intalnit pacienti care refuza consultul medicului rezident! Acest lucru nu este un motiv de suparare, decizia fiecarui pacient trebuie respectata! Experienta si anii de munca isi spun cuvantul, un medic rezident nu are cum sa fie la fel de bine pregatit ca unul specialist, primar. 

10. Ai devenit si mama in perioada rezidentiatului. Cum este pentru un medic rezident adaptarea la viata de parinte? Care au fost cele mai mari provocari pe care le-ai intampinat?

Da, am devenit si mama pe parcursul rezidentiatului. Adaptarea la viata de parinte a fost la fel ca pentru orice mama. Sunt schimbari majore care iti schimba viata! Pauza de 1 an in care nu am profesat si in care am stat cu fetita acasa a fost o provocare; reintoarcerea a necesitat o perioada de readaptare atat la spital cat si acasa existand mai multe sarcini decat inainte. 

11. Ce fel de medic ti-ar placea sa fii peste 5 ani? Ce calitati ti-ar placea sa ai?

Imi doresc sa fiu sanatoasa. Sper ca peste 5 ani sa fiu un medic mult mai bun; sa fiu mai inteleapta, sa comunic din ce in ce mai bine cu pacientii si sa acumulez si experienta chirurgicala.

12. Care a fost cel mai important lucru pe care l-ai invatat in perioada de rezidentiat?

Cred ca pe parcursul rezidentiatului cel mai important lucru a fost experienta pe care a dobandit-o atat ca medic cat si ca om! A fost o perioada frumoasa din viata mea. 

Citeste si: INTERVIU | Dr. Diana Păduraru, medic rezident nefrologie

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment