Studenții de la buget care vor să se transfere la altă facultate vor achita contravaloarea taxelor 

Studenții de la buget care vor să se transfere la altă facultate vor achita contravaloarea taxelor 

Studenții de la buget care solicită transferul către o altă facultate vor fi nevoiți să achite contravaloarea taxelor de școlarizare aferentă perioadei până la momentul mutării la instituția de învățământ universitar. 

Măsura se regăsește într-un proiect de ordin emis de Ministerul Educației, care se referă la Metodologia pentru restituirea contravalorii serviciilor de școlarizare cu finanțare de la bugetul de stat. 

Potrivit anexei proiectului, contravaloarea serviciilor de școlarizare finanțate de la bugetul de stat ce trebuie restituite reprezintă suma granturilor de studii pentru anii de școlarizare într-o instituție de învățământ superior la ciclul universitar urmat.

Un grant de studiu este compus din: 

  1. alocația pentru finanțarea de bază, calculată pe baza costului mediu per student echivalent, per domeniu, per cicluri de studiu şi per limbă de predare, la care se aplică, după caz, un coeficient de echivalare și, respectiv, un coeficient de cost;
  2. bursa primită pe durata de efectuare a studiilor, în cazul în care a beneficiat de bursă de la bugetul de stat;
  3. fondurile decontate studentului pentru facilitățile de transport local pe durata de efectuare a studiilor, în cazul în care a beneficiat de decontarea transportului;
  4. alocația pentru cămine-cantine de care a beneficiat studentul pe durata studiilor, în cazul în care a beneficiat de alocație pentru cămine-cantine pe durata studiilor.

Studentul va face o solicitare în scris, în care să scrie programul de studii universitare pe care l-a urmat, perioada și forma de învățământ. Instituția va transmite, la rândul său, în scris suma ce trebuie restituită și contul în care va trebui virată în maximum 5 zile lucrătoare. 

„Suma privind contravaloarea serviciilor de școlarizare se indexează cu indicele de inflație”, se arată în anexă. 

Ulterior, studentul va primi un document care atestă că suma a fost restituită.

„La înscrierea la un alt program de studii universitare, cu finanțare de la bugetul de stat, candidații care au restituit contravaloarea serviciilor educaționale pentru un alt program de studii universitare finanțat de la bugetul de stat va prezenta la înscriere, pe lângă declarația pe proprie răspundere că nu a urmat un alt program cu finanțare de la bugetul de stat, o copie după documentul eliberat”, subliniază sursa citată.

Urmează să devii specialist medical și îți cauți din timp un loc de muncă stabil? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment