Serviciile de asistenta medicala | tendinte in 2020

Serviciile de asistenta medicala | tendinte in 2020

Serviciile de asistenta medicala si exigentele cu privire la modul in care acestea sunt furnizate de catre operatorii privati sau institutiile de stat fac parte din agenda sociala, civica si economica a oricarei societati moderne. In Statele Unite de exemplu, serviciile de asistenta medicala si ingrijire reprezinta cea mai mare parte din industria de sanatate, cu o cerere crescuta de angajati in aceasta industrie. 

Motivele sunt diverse, pe de o parte ar fi modernizarea unei societati globale tot mai atenta si preocupata de a avea un stil de viata sanatos. Pe de alta parte ar fi constientizarea riscurilor si pericolelor asociate cu diverse afectiuni, agenti patogeni, contexte sociale si economice problematice, factori demografici precum imbatranirea populatiei si nu am epuizat nici macar la suprafata toate motivele. 

Ca in toate industriile, dinamica sociala si economica determina directia de dezvoltare a servicilor de sanatate, precum si a angajatilor care deservesc aceasta industrie. Astfel, care sunt acele tendinte globale pe care si asistentii medicali din Romania le pot urmari, astfel incat sa fie cat mai pregatiti pentru un context viitor al acesti profesii si mai ales, pentru a putea furniza servicii de sanatate de calitate pacientilor? 

1. Asistenti medicali tot mai specializati  

Cererea de asistenti medicali specializati pe diverse tipuri de servicii medicale sau specialitati precum – radiologie, psihiatrie, obstetrica, gerontologie, studii clinice – este in crestere. Specializarea permite asistentului medical sa fie un expert in domeniul in care ofera asistenta medicala si mai mult decat atat, specializarea deschide usile catre avansarea in cariera. Astfel, asistentii medicali educati in sistemul medical din Romania pot depasi paradigma clasica si pot alege sa se orienteze in dezvoltarea profesionala pe orizontala, cat mai mult. 

De asemenea, specializarea si certificarea ulterioara ofera pacientului si institutiei de asistenta medicala asigurarea ca serviciile de asistenta medicala oferite sunt cat se poate de competente intr-un domeniu specific de ingrijire. Desi nu sunt foarte dezvoltate in Romania, perspectivele de specializare a asistentilor medicali se imbunatatesc prin aparitia unor centre care ofera astfel de cursuri. 

Citeste si: Roxana Poenaru, Asistent medical Serviciul de Ambulanta Sibiu

2. Oferte in crestere pentru asistenti medicali care fac munca de teren si ofera servicii in ambulatoriu  

Serviciile medicale ce presupun ingrijirea in mediu ambulatoriu incep sa fie din ce in ce mai cerute si in Romania. Potrivit raportului statisticilor spitalicesti din 2019 al Asociatiei Americane a Spitalelor, principalele venituri vin din ambulatoriu. Aceasta schimbare este un posibil raspuns la nevoia de a controla costurile de ingrijire a sanatatii si la aparitia de noi si mai bune tehnologii de ingrijire a sanatatii.

Oferirea de servicii medicale in ambulatoriu vine cu o serie de beneficii, atat pentru asistentii medicali care ofera astfel de servicii, pentru pacienti si pentru sistemul medical. Astfel, asistentii medicali care au un serviciu stabil isi pot suplimenta veniturile prin astfel de colaborari, pacientii pot fi tratati si ingrijiti in mediul familial si care le poate raspunde in mod potrivit nevoilor de ingrijire iar spitalele, camerele de garda pot fi degrevate de o inutila aglomeratie si se pot concentra pe cazurile grave si urgente. 

De asemenea, odata cu tendinta globala demografica de imbatranire a populatiei, serviciile medicale geriatrice vor fi tot mai cerute si astfel va creste si nevoia de specializare pentru astfel de servicii si cunostinte medicale. 

3. Aparitia unor specilizari de nisa, precum „navigatorul de pacienti” 

Nou aparut si mai cunoscut la noi in comunitatile de medici, navigatorii de pacienti pot fi si asistentii medicali care isi folosesc cunostintele medicale, impreuna cu abilitatile de management si networking pentru a ghida pacientii in procesul cateodata extrem de complicat al ingrijirii medicale. Practic, un navigator de pacienti ii ajuta pe cei care au nevoie sa se orienteze in sistemul de sanatate si sa adopte abordari holistice pentru imbunatatirea stilului de viata. Ei ii ajuta pe pacienti sa inteleaga ce li se intampla – testele, diagnosticul, medicamentele, la cine sa apeleze pentru a primii toate ingrijirile de care au nevoie. 

Acest rol a castigat importanta pe masura ce populatia imbatraneste si conditiile cronice de sanatate devin mai raspandite. Navigatorii – asistenti medicali ce pot lucra pentru ei insisi  – desi mai rar in Romania, in alte state – aceasta functie este din ce in ce mai dezvoltata, pot lucra si pentru o companie privata, fundatie, pentru o companie de asigurari sau pentru grupuri de medici si facilitati medicale.

Citeste si: Și asistenții medicali au nevoie de terapie: 6 măsuri necesare pentru a gestiona stresul și epuizarea

4. Preocuparea catre o educatie medicala continua 

Deoarece angajatorii incep sa solicite asistentilor medicali la angajare diverse certificari sau specilizari – de exemplu, o clinica ce ofera servicii medicale imagistice, ar dori sa angajeze un asistent medical certificat sau cu experienta in procedurile imagistice, clinicile specializate in nutritie sau de chirurgie plastica, etc. Astfel, incep sa apara si in Romania institutii, scoli si diverse centre de cursuri care ofera astfel de certificari. De asemenea, cursurile online sunt si ele o parte din educatia medicala continua. 

Pe langa studii complementare, la nivel global, dar si in Romania, se observa cresterea numarului de asistenti medicali care urmeaza studii superioare. Cu cat sunt mai specializate cursurile, cu atat beneficiile pentru toata lumea sunt evidente, inclusiv incadrarea in grad si un salariu mai mare. Astfel ca, in viitor, este posibil ca studiile in scolile postliceale sanitare sa fie concurate din ce in ce mai puternic de universitati.

Tendinta aceasta poate sa devina puternica in Romania, copiind standardele tarilor europene odata cu influenta pe care o poate avea reintoarcerea in tara a asistentilor medicali si a medicilor. De asemenea, in educatia medicala putem include si competentele legate de munca la calculator, usurinta de a se adapta la intelegerea si manevrarea diverselor echipamente hi-tech tot mai folosite si accesibile in medicina moderna si la cunoasterea mai multor limbi straine.

Toate aceste capacitati sunt proprii mai ales celor care au avut acces si au lucrat frecvent cu astfel de instrumente si aducand in sistemul romanesc medical aceste influente. 

Citeste si: Salariile Medicilor și ale Asistentelor in 2019

Despre Autor

Magda Purice

Sunt acel gen de om care scrie cu dorul de a fi asistent medical macar pentru o zi iar cand vine ziua aceea, ar face orice sa se intoarca la masa de scris. Educata ca jurnalist, instruita ca asistent medical, sunt mereu in preajma cuvintelor si a oamenilor.

Facebook Comment