Roxana Poenaru, Asistent medical Serviciul de Ambulanta Sibiu: ”Este locul in care ma regasesc cel mai mult ca profesionist in medicina si ca om”

Roxana Poenaru, Asistent medical Serviciul de Ambulanta Sibiu: ”Este locul in care ma regasesc cel mai mult ca profesionist in medicina si ca om”

“Alo, ce urgenta aveti?” Dupa acest apel, atunci cand ajunge ambulanta la un pacient, este posibil ca un asistent de ambulanta care preia cazul sa fie chiar Roxana Poenaru.

Roxana isi petrece orele de munca in Serviciul de Ambulanta, in medicina de urgenta sau, asa cum este denumita profesional, zona de servicii medicale pre-spitalicesti. Ea este unul dintre acei profesionisti la care ne uitam cu admiratie si curiozitate atunci cand trece o ambulanta si auzim sirena, in fuga, pe langa noi, in trafic. De sase ani, de cand a inceput sa lucreze ca voluntar la Serviciul de Ambulanta din Sibiu si de 3 ani, ca asistent medical generalist, Roxana spune ca este inca zona in care se regaseste cel mai mult profesional si ca fiecare zi aduce cu sine cunoasterea unui noi caz, ceea ce se poate traduce prin pasiune pentru profesie.

Ce v-a determinat sa alegeti zona de servicii medicale de urgenta, asa cum sunt serviciile de Ambulanta? Nu este o zona foarte solicitanta de care lumea, in general, fuge?  

Am inceput sa constat care sunt provocarile acestei meserii atunci cand la inceputul  scolii, am devenit asistent voluntar. Aici, in zona serviciilor de ambulanta, am inceput timida, curioasa, cu 6 ani in urma. Stand in umbra unui asistent cu experienta am inceput sa invat, mai intai observand. Incet incet, am prins curaj si am devenit dependenta de garzile la Serviciul de Ambulanta unde ma prezentam de fiecare data cand aveam putin timp liber. Nu dupa mult timp, am inteles ca acolo ma regasesc cel mai mult.

Cat de greu este la ambulanta fata de alte sectii medicale, din spital sau clinici medicale, de exemplu? Ce provocari aveti aici?

Cred ca fiecare sectie are dificultatile sale, in functie de efortul fizic si impactul emotional. Eu personal nu ma vad lucrand intr-un spital, momentan.  Ambulanta ne permite sa intram in contact mult mai direct cu pacientul, relatia este apropiata, intram efectiv in casa acestuia, atunci cand suntem chemati la urgente. Intervenim in toate tipurile de cazuri, de la copii pana la varstnici si femei insarcinate. Aici nici un caz nu este identic cu altul, fiecare caz este diferit, fiecare pacient reactioneaza intr-un mod anume. La Ambulanta deseori lucram in echipaj format doar din asistent si ambulantier, fapt care ne obliga sa invatam cum sa ne coordonam, sa ne suportam, cum sa ne intelegem intre noi fara prea multe cuvinte in anumite situatii. In fiecare zi auzim ceva nou, invatam ceva nou, descoperim si ne redescoperim limitele proprii.

Este si acum la fel ca in prima zi, o dragoste la prima vedere? Daca ar fi sa privesti inapoi, cum a fost prima zi de munca? Ce anume este cel mai greu si provocator in aceasta meserie?

Prima zi de munca… nu am avut cazuri grele, dar fiecare solicitare din acea noapte inca mi-o mai amintesc. Fiecare caz a fost o mare provocare pentru mine, nu mai aveam pe nimeni in spatele meu care sa imi spuna ce sa fac, cum sa fac sau pe cineva care sa vorbeasca cu pacientul in locul meu. Impactul emotional e enorm pe teren. Am invatat sa fiu mult mai calma, sa nu reactionez tuturor provocarilor, in mod special atunci cand sunt agresata verbal = pentru ca se intampla si asa ceva. La inceput credeam ca eu o sa fiu cea care intervine numai in situatii limita, o sa salvez vieti, o sa fiu apreciata oriunde.

Realitatea este foarte diferita. Ajungem la locul solicitarii si deseori oamenii ne reproseaza pentru ca am ajuns prea tarziu in opinia lor, uneori vor sa tratam pacientii conform indicatiilor lor, alteori ne solicita doar pentru ca au treaba si vor sa ajunga in oras cu masina. Este o realitate de care trebuie sa fim constienti in aceasta profesie si sa stim sa administram corect si cu calm aceste situatii, pe cat posibil.

Ce calitati trebuie sa aiba cineva ca sa poata sa sustina consumul fizic si psihic din aceasta meserie? Sunt profesiile de medic de ambulanta si cea de asistent medical de ambulanta una de vocatie? Si, care sunt satisfactiile?

Vocatia pentru meseria de asistent este esentiala. Pentru serviciul de ambulanta cred ca trebuie mult mai mult decat atat. Cine se angajeaza o data aici, cu greu se integreaza in alt loc, cum ar fi un spital sau un cabinet medical. Trebuie sa fim intotdeauna pregatiti pentru orice, sa punem rapid in practica ceea ce stim teoretic, sa combinam, in mintea noastra, cunostintele teoretice din mai multe domenii apoi sa extragem doar ceea ce se potriveste pentru acel caz si sa actionam. Important este si sa ne detasam in totalitate de ceea ce este in jurul nostru, sa ne concentram doar pe pacient si pe problemele lui in timpul interventiei chiar daca langa noi un parinte plange sau un sot ne vorbeste urat. Aici nu avem timp sa fim nehotarati, iar sensibilitatea isi are locul in doze atat de limitate incat sa nu ne afecteze munca.

Exercitand o profesie in care suntem inconjurati inerent de durere, de lacrimi, de suparari si nervi cred ca este greu sa vorbesc de fericire. Mai degraba putem vorbi de satisfactii atunci cand ajutam un om, atunci cand o solicitare este dusa la bun sfarsit iar starea de sanatate a pacientului se amelioreaza. Satisfactie este si atunci cand ne insusim niste competente si abilitati pe care le punem in practica cu rezultate pozitive. Pentru a performa este nevoie de experienta, iar pentru a face experienta este nevoie de timp.  Zilnic invatam cate ceva nou, zilnic devenim putin mai buni in ceea ce facem.

Daca ar fi sa alegi acum, cu sinceritate, spre ce domeniu ti-ai dori sa te indrepti? Si spre ce tinzi, ca profesionist in serviciile medicale de ambulanta?

In prezent tot in zona de pre-spital ma vad cel mai bine. Inca imi doresc sa intervin in multe situatii. Probabil o sa vina vremea in care o sa ma gandesc la o alta varianta, la un loc de munca mai linistit, in care sa fiu mai putin expusa, dar inca nu a venit momentul.

Afla aici de ce este atat de important sa faci voluntariat pentru noua ta cariera medicala. 

Ce ai schimba in aceasta meserie? Ce ti se pare ca functioneaza corect si ce anume ai imbunatati?

Acesta este un subiect foarte delicat. In primul rand mi-as dori sa vad o schimbare atat in mentalitatea oamenilor de rand cat si in cea a cadrelor medicale. Sa intelegem cu totii ca suntem oameni, fie ca ne aflam de o parte sau de alta a serviciilor medicale, fie ca oferim sau beneficiem de acestea. In ceea ce priveste zona de servicii medicale pre-spitalicesti, pot spune ca abuzurile solicitarii ambulantei sunt frecvente iar cazurile cu adevarat urgente nu pot fi intotdeauna onorate din cauza lipsei de echipaje disponibile. Ar trebuie facuta o constientizare a populatiei atunci cand solicita interventia unui serviciu de urgenta doar pentru a-si face un set de analize, o radiografie, o ecografie sau pentru ca trebuie sa ajunga in oras (din pacate aceste cazuri nu sunt putine).

Daca ar fi sa dai un sfat unui tanar aflat la inceputul carierei medicale, care ar fi primele lucruri pe care ar trebui sa le stie despre aceasta meserie? Si mai ales, daca vrea sa se indrepte catre medicina de urgenta sau Ambulanta, ce l-ai sfatui in privinta pregatirii sale medicale si a modului de abordare a acestei profesii? La ce sa fie atent, ce sa invete, pentru ce sa se pregateasca?

Orice persoana care se gandeste la un serviciu in zona de servicii pre-spitalicesti ar trebui, inainte de orice, sa vina sa faca o perioada de voluntariat. Nicio poveste nu echivaleaza experienta de pe teren, senzatia de a te afla intr-o anumita situatie. Doar in acele momente cineva poate constientiza care este propria reactie, pana la ce limita poate suporta presiunea la care este expus. Daca este convins ca ambulanta este ceea ce isi doreste, atunci, urmatorul pas important pe care trebuie sa il faca ar fi o perioada de stagiu pe cat mai multe sectii, deoarece in serviciul de ambulanta, trebuie sa intervina in orice situatie.

Citeste aici despre ce tip de cursuri medicale ti se potrivesc si unde poti gasi informatii despre internship-uri si activitati de voluntariat medical.

Despre Autor

Magda Purice

Sunt acel gen de om care scrie cu dorul de a fi asistent medical macar pentru o zi iar cand vine ziua aceea, ar face orice sa se intoarca la masa de scris. Educata ca jurnalist, instruita ca asistent medical, sunt mereu in preajma cuvintelor si a oamenilor.

Facebook Comment