Persoanele asigurate pot beneficia de servicii medicale paraclinice la orice instituție medicală din țară, doar cu bilet de trimitere

Persoanele asigurate pot beneficia de servicii medicale paraclinice la orice instituție medicală din țară, doar cu bilet de trimitere

CNAS a anunțat printr-un comunicat de presă că, începând cu data de 1 decembrie 2020, persoanele asigurate pot beneficia de analize de laborator și investigații medicale paraclinice la orice instituție medicală de pe teritoriul României, fără a mai exista condiția ca furnizorii de servicii medicale paraclinice să se afle în relație contractuală cu aceeași casă de asigurări de sănătate cu care se află în contract și medicul care a emis biletul de trimitere.

Această Hotărâre de Guvern aprobată zilele trecute modifică și completează anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 – 2019.    

Citește și: Pandemic Controller, platforma prin care medicii de familie monitorizează pacienții Covid-19

Modificări aduse prin Hotărârea de Guvern

În baza biletului de trimitere eliberat de medicii care au contract cu oricare dintre casele de asigurări de sănătate, persoana asigură poate beneficia de investigații paraclinice la orice furnizor din țară.

Astfel, furnizorii de servicii paraclinice care au încheiate două contracte, unul cu casa de asigurări de sănătate în a cărei rază administrativ-teritorială își au sediul lucrativ, filiale sau puncte de lucru înregistrate și autorizate, iar celălalt cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești, vor păstra contractul cu o singură casă de asigurări de sănătate pe care o vor alege.

În acest fel, va fi diminuată birocrația din sistem, prin eliminarea evidențelor distincte și a raportărilor lunare ale serviciilor prestate către cele două case de asigurări cu care aveau încheiate contracte.

Pe baza acestei Hotărâri, biletele de trimitere pentru specialități paraclinice vor avea o valabilitate prelungită până la 31 decembrie 2020, iar fondurile alocate pentru investigații paraclinice pentru trimestrul IV al acestui an au fost suplimentate cu 63,7 milioane lei.

În plus, conform HG nr. 820/2020 din 1 octombrie 2020, pentru a facilita accesul la servicii medicale paraclinice acordate în ambulatoriul de specialitate necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu boli oncologice, diabet zaharat, cu boli cardiovasculare, boli rare, boli neurologice și boli cerebrovasculare, a fost reglementată decontarea acestor investigații la nivelul valorii realizate.

Citește și Ce trebuie sa stii despre activitatea de voluntariat medical in contextul pandemiei

În acest comunicat de presă, președintele CNAS, Adela Cojan, a declarat că „Această reglementare este necesară pentru a facilita accesul asiguraților la investigațiile paraclinice recomandate de medicii specialiști. Sperăm ca în scurt timp să asigurăm același regim de utilizare și pentru prescripțiile medicale, astfel încât medicamentele prescrise să poată fi eliberate de orice farmacie de pe teritoriul țării. Acest proiect este în curs de finalizare, însă va fi necesară o perioadă de testare pentru a ne asigura că, odată implementat, va funcționa fără sincope”.

Investigațiile paraclinice, în funcție de specificul lor, vor fi recomandate de către medicul specialist, care va decide, după caz, dacă este nevoie de investigații în regim de urgență sau de un bilet de trimitere pentru ca pacientul să se adreseze unui furnizor de servicii medicale paraclinice.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment