PROIECT | 2.500 lei diurnă și cazare pentru studenții sau rezidenții care lucrează ca voluntari în spitale Covid-19

PROIECT | 2.500 lei diurnă și cazare pentru studenții sau rezidenții care lucrează ca voluntari în spitale Covid-19

Studenții, absolvenții de Medicină și rezidenții ar putea să lucreze în spitale Covid-19, pe bază de voluntariat și, în schimbul muncii lor, ar putea primi 2.500 lei pe lună. Cei care sunt repartizați în alt județ, vor primi cazare, masă și diurnă. 

Este vorba despre o Ordonanță de Urgență care a fost în primă lectură în ședința de Guvern de zilele trecute. Asta înseamnă că încă este la stadiul de proiect, nu a fost adoptată și ar putea suferi modificări. Anunțul a fost făcut făcut de Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență și secretar de stat în MAI. 

Citește și Ziua Internațională a Studenților – provocări în 2020, anul pandemiei COVID-19

„Referitor la OUG pentru măsuri noi în asistenţa medicală pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei COVID-19, care a fost în primă lectură, ordonanţa prevede acordarea dreptului de liberă practică temporară medicilor absolvenţi ai facultăţilor de Medicină, medicilor rezidenţi, indiferent de anul de pregătire în rezidenţiat, pe durata situaţiei cu care ne confruntăm cu SARS-CoV-2, astfel încât să poată să lucreze sub supraveghere în spitale şi să asiste în secţiile în care sunt îngrijiţi pacienţii care suferă de COVID-19”, a spus Arafat la briefingul de după ședința de Guvern. 

Toată procedura de recrutare a tinerilor va fi efectuată în colaborare cu consiliul rectorilor și cu rectorii de la facultățile de Medicină din țară. Sunt vizați de selecție doar cei care au studii superioare, deci nu și cei care urmează studii postliceale. 

Potrivit lui Raed Arafat, studenţii vor semna contracte de voluntariat cu inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele în care vor fi repartizați. Acolo, vor lucra sub coordonarea unei persoane desemnate de unitatea sanitară.

“La fiecare lună se aşteaptă o activitate de aproximativ 120 de ore, iar, la finalul fiecărei luni, studentul va primi un premiu în cuantum de 2.500 de lei. Plus, cei care vor fi în alte localităţi decât centrele universitare unde studiază sau localităţile de domiciliu sau reşedinţă vor primi o diurnă. Plus cazarea şi masa gratuite din partea autorităţilor sau a unităţii sanitare unde vor activa. Cred că sunt măsuri extrem de importante pentru noi, astfel încât să creștem capacitatea sistemului. studentii vor ajuta ca personal mediu”, a mai explicat Raed Arafat.

Citește și Proiect: Absolvenții de Medicină fără Rezidențiat pot lucra în cabinetele școlare

Potrivit secretarului de stat în MAI, se va recruta, dintr-o „pepinieră de 20.000” de posibili voluntari, aproximativ 3.000 de tineri, în primă etapă. 

Indemnizația se acordă indiferent de numărul orelor de activitate de voluntariat desfășurate, dacă pentru studentul voluntar se instituie măsura izolării sau carantinei – mai spune proiectul. Asta înseamnă că, dacă în activitatea din spital studentul s-a infectat sau este suspect de infecție cu Covid-19, va fi în continuare plătit, chiar dacă stă acasă sau este internat.

Aceste măsuri sunt importante pentru creșterea capacității sistemului sanitar de a face față numărului mare de pacienți, mai punctează acesta. 

Măsura mai este necesară deoarece, potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului de Interne, se  înregistrează o creștere constantă a personalului medical infectat cu virusul SARS-COV 2, iar acest lucru duce la dificultăți în asigurarea turelor sau a gărzilor în spitalele COVID-19.

Citește și Ce trebuie sa stii despre activitatea de voluntariat medical in contextul pandemiei

„Astfel, se impune adoptarea de măsuri imediate prin ordonanță de urgență, în caz contrar, nu se poate asigura un răspuns imediat și eficient pentru limitarea consecințelor produse de pandemia de COVID-19 la nivel național. De asemenea, pentru asigurarea plății indemnizațiilor pentru studenții voluntari, se reglementează posibilitatea alocării de fonduri Ministerului Afacerilor Interne pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, prin hotărâre a Guvernului, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului”, mai arată nota de fundamentare a proiectului. 

Inițiatorii spun că pregătirea medicilor rezidenți va fi suficientă pentru sprijinirea medicilor în lucrul cu pacienții confirmați cu COVID-19.  Perioada în care studenții desfășoară activitățile de voluntariat în cadrul acestui proiect se consideră stagiu de practică în unitățile sanitare.

Ești rezident sau student la medicină și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment