Schimbare Specialitate Medic Rezident: condiții și cerere de solicitare

Schimbare Specialitate Medic Rezident: condiții și cerere de solicitare

Cariera de medic specialist nu este deloc una ușoară, din contră. Iar pregătirea dinainte este la fel de serioasă și de importantă precum munca de zi cu zi, după finalizarea rezidențiatului. De aceea, deciziile pe care le iei pe parcursul pregătirii tale mai ales în cazul rezidențiatului merită o atenție specială și răgaz de gândire, pentru că îți pot decide viitorul. 

Însă, totodată, merită să faci o schimbare oricând simți că este necesar, atunci când nu faci ce te pasionează sau ce îți dorești cu adevărat, când ești dezamăgit de rezidențiatul ales – lucru care, dacă continuă, poate ajunge chiar o problemă atât pentru tine, cât și pentru viitorii tăi pacienți. 

Una dintre aceste schimbări este… rezidențiatul. Sau, mai bine spus, schimbarea specialității la rezidențiat. 

Pe forumuri și pe rețelele de social media, apar multe întrebări similare ale rezidenților, care doresc să afle cum pot schimba specialitatea, care sunt condițiile și dacă merită acest lucru. Pentru că domeniul medical este atât de vast, medicii rezidenți aflați în primii ani pot deveni frustrați de diferențele dintre așteptările lor și realitatea din timpul rezidențiatului. 

De ce ai vrea să schimbi specialitatea? Cele mai întâlnite motive

Dar, înainte de a face asta, evident, este esențial să te întrebi de ce ai vrea să schimbi specialitatea. Pentru că rezidențiatul actual îți pare greu sau pentru că ai găsit o motivație reală să faci altceva? 

Adeseori, medicii rezidenți care se decid să-și schimbe specialitatea pe care au fost acceptați o fac din diferite motive. Printre cele mai frecvente motive pentru care aleg să schimbe specialitatea se numără:

  • anumite afecțiuni medicale care au survenit ulterior și îi împiedică să lucreze pe specialitatea actuală,
  • Mediul și condițiile de lucru, timpul petrecut în spital pe care rezidenții le pot găsi nepotrivite sau neplăcute pentru ei,
  • Munca în sine: cum se întâmplă adesea, rezidenții descoperă că, de fapt, sunt mai buni sau potriviți pe altceva. Munca în sine, despre care nu știau până atunci și despre care au aflat abia la rezidențiat: spre exemplu, un medic rezident pe chirurgie ar putea afla că vrea cu totul altceva, cum ar fi să lucreze în laborator, sau viceversa. Aici poți citi un interviu cu Vlad Nicolae, care a ales să treacă de la ATI la ortopedie.  

Anii de facultate nu oferă o oglindă perfectă a vieții de medic specialist în viața reală, și nici nu oferă suficient de multe informații relevante, care să-i ajute pe rezidenți să înțeleagă totul foarte bine.

Le-aș recomanda celor care au început rezidențiatul acum să nu se grăbească cu schimbatul specialității. Să aștepte câteva luni bune, să vadă dacă într-adevăr le place ceea ce fac. Pentru unii colegi, trecerea de la studenție la munca din rezidențiat poate fi destul de grea, astfel încât nu specialitatea aleasă să-i determine s-o schimbe, ci munca în sine. Ar greși dacă ar decide schimbarea prea repede. Totuși, pe cei hotărâți de la început, îi sfătuiesc să se pregătească de examen din nou. Vlad Nicolae, medic rezident, care a schimbat specialitatea ATI cu cea de Ortopedie

Când merită să schimbi specialitatea? 

Schimbarea în timpul rezidențiatului pare cea mai avantajoasă pentru mulți medici rezidenți. Aceștia sunt familiarizați deja cu procesul și cu volumul de informații necesar, abia ce au absolvit examenul de rezidențiat, așadar un nou examen nu este atât de dificil. 

Ca o comparație de timeline, s-a dovedit din experiențele rezidenților că, indiferent în ce moment ești în timpul rezidențiatului, este mai ușor să alegi altă specialitate în timpul lui decât, spre exemplu, să alegi să faci Medicina mai târziu în viață (mai ales că presupune foarte mulți ani de pregătire). Acum, cât ești medic rezident, ești familiarizat cu programa și curricula, ai totul foarte limpede în minte și ești mult mai motivat să faci alegeri curajoase, câtă vreme nu ai alte responsabilități majore.

Cât despre motive, bineînțeles, e recomandat să schimbi specialitatea la rezidențiat: 

  • Când ți-e clar că nu faci ceea ce îți dorești, când nu lucrezi cu pasiune și cu drag 
  • Când realizezi că, fără interes și motivație, riști și sănătatea și starea de bine a pacienților tăi – care vin la spital să îi ajuți, indiferent dacă îți dorești sau nu să fii acolo
  • Când, privind în perspectivă de 5-10-20 de ani, NU te vezi făcând ceea ce faci ca specialitate la rezidențiat, ci altceva care te motivează pe termen lung

Citește și: INTERVIU | Alexandru Roman, Medic rezident Radiologie și Imagistica Medicala

Când schimbi specialitatea, înseamnă că vei mai “întârzia” un pic momentul în care vei deveni medic specialist. Dacă privești partea pozitivă, acest lucru are avantaje: îți găsești vocația sau un traseu potrivit pentru tine pe termen lung, dobândești mai multe cunoștințe și experiență care se va dovedi importantă în anumite circumstanțe. 

În plus, curajul de a-ți urma visurile și satisfacția ta sunt mult mai importante, reflectându-se chiar și în performanța ta. Rezidențiatul este întotdeauna greu, indiferent de specialitate (toate sunt importante, în orice caz), așadar NU asta e un motiv pentru a o schimba.

Cum se face schimbarea de specialitate la rezidențiat?

De vreme ce nu poți fi rezident pe mai multe specialități simultan, există două modalități prin care poți să alegi o altă specialitate ca medic rezident:

  • Fie termini rezidențiatul printr-un examen de specialitate, apoi alegi să urmezi un nou rezidențiat cu a doua specialitate – al doilea rezidențiat este mereu cu taxă
  • Fie te decizi să schimbi specialitatea de la rezidențiatul actual cu cea pe care ți-o dorești. În acest caz, există câteva condiții pe care trebuie să le respecți.

Practic, când vrei să-ți schimbi specialitatea de medic rezident, vorbim de reprofilare. 

Această reprofilare pe o altă specialitate la rezidențiat se poate face, conform Articolului 24 din Regulamentul de efectuare a pregătirii prin rezidențiat în specialitățile prevăzute de Nomenclatorul specialităților medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală din 18.05.2020:

Schimbarea specialității pentru medicii rezidenți se poate realiza prin:

  1. Promovarea unui nou concurs de rezidențiat 
  2. În cazuri justificate (spre exemplu, anumite afecțiuni medicale care pot împiedica practicarea specialității inițiale) 

Pentru situația de la punctul 2, solicitantul schimbării de specialitate la rezidențiat trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii:

a) se află în primele 24 de luni de la începerea pregătirii;

b) are punctajul minim la specialitatea cerută, în sesiunea de rezidențiat promovată sau pentru Medicină de familie (indiferent de anul de pregătire al rezidentului);

c) face dovada unor cazuri justificate;

d) să nu mai fi beneficiat de o altă schimbare de specialitate în baza aceluiași concurs de rezidențiat.

Aceste condiții nu precizează ce se înțelege prin cazuri justificate, astfel că aceste situații pot stârni controverse sau confuzie. Au fost cazuri de medici rezidenți care au reclamat în instanță refuzul Ministerului Sănătății de-a le schimba specialitatea (pe baza unor cazuri considerate justificate) și au câștigat. 

Citește și: INTERVIU | Dr. Horia Ionut Lupu, medic rezident psihiatrie

Situația de la punctul 1 – promovarea unui nou concurs de rezidențiat – poate fi una mai puțin riscantă decât cea de la punctul 2, mai ales dacă te decizi să schimbi specialitatea într-un timp cât mai scurt. Asta pentru că vei avea cunoștințele și informațiile de care ai avut nevoie la promovarea primului concurs de rezidențiat destul de proaspete în minte, nefiind necesar să înveți foarte mult pentru al doilea concurs. Însă, de asemenea, este important să te asiguri că decizia ta nu este una pripită și că acorzi timp și specialității inițiale, pentru a vedea dacă este sau nu cu adevărat cea nepotrivită. 

Dacă te-ai decis să schimbi specialitatea ca medic rezident, atunci iată pașii de urmat pentru a depune solicitarea ta la Ministerul Sănătății. 

Cererea de solicitare a schimbării specialității la rezidențiat:

Solicitanții trebuie să depună la Ministerul Sănătății o cerere olografă, în nume propriu, însoțită de următoarele documente:  

  • Documente care să justifice cererea  
  • Copia actului de identitate în termen de valabilitate  
  • Copia carnetului de rezident  
  • Adeverință eliberată de unitatea angajatoare din care să rezulte data încadrării ca rezident și vechimea acumulată în această specialitate  
  • Copia documentelor de schimbare a numelui (certificat de căsătorie, certificat de divorț, etc.), dacă este cazul.
  • Avizul unui coordonator în specialitatea solicitată, din centrul universitar de pregătire.

Aici poți găsi un model de cerere de schimbare a specialității la rezidențiat.atenție, însă, cererea scrisă de mână va conține datele din model, adresate actualului Director al Direcției Generale Resurse Umane, Structuri și Politici Salariale, Indrei Lucian Laurențiu.

Întreruperea rezidențiatului, o opțiune?

De asemenea, poate nu ești complet decis să îți schimbi foarte curând specialitatea, dar nici nu știi dacă e cel mai bun moment să continui rezidențiatul actual. Dacă vrei o pauză mai lungă de gândire (în afara concediului legal) în care să iei o decizie care îți va determina, în bună parte, viitorul profesional, poți să întrerupi programul de rezidențiat. 

Așa cum stipulează Articolul 17 privind drepturile și obligațiile rezidenților din Regulamentul de efectuare a pregătirii prin rezidențiat:

(1) Rezidențiatul se poate întrerupe din următoarele motive: 

  • participarea la forme de pregătire în afara României, 
  • însoțirea soțului/soției în misiune oficială sau la studii în străinătate, 
  • concediu de boală, concediu de maternitate, concediu pentru îngrijirea copilului până la doi ani și altele, potrivit legii.

(2) Întreruperile de rezidențiat, cu excepția stagiilor de pregătire efectuate în afara României și recunoscute, duc la prelungirea rezidențiatului cu perioada respectivă.

(3) Întreruperea nejustificată a rezidențiatului pe o perioadă mai mare de 6 luni atrage măsura încetării calității de rezident.

Citește și: INTERVIU | Dr. Iulia Tita, medic rezident ORL

Concluzii

Cu toate că în celelalte domenii este mult mai ușor să te reprofilezi și să urmezi altă carieră în domeniu, în medicină nu este la fel de ușor: dacă vrei altă specialitate când ești deja medic specialist, trebuie să urmezi un al doilea rezidențiat, care costă (eventual se echivalează materiile în comun, dacă există) și care durează (în medie, 5 ani). 

Este adevărat că, la admiterea la facultate, nimeni nu știe la ce să se aștepte, totul pare posibil și interesant și nu poți ști cu adevărat ce vrei sau îți place să faci până la adânci bătrâneți. 

Dar, pe măsura anilor de studiu, fiecare student începe să-nțeleagă responsabilitățile, beneficiile și dezavantajele domeniului, iar impactul deciziilor devine tot mai serios. Dacă rezidențiatul te-a prins în această dilemă importantă pentru viitorul tău, alocă-ți timp să înțelegi care sunt avantajele și dezavantajele de-a schimba specialitatea. 

Și, cel mai important, decide ce crezi că te reprezintă și ce simți că e pasiunea ta cu adevărat. Restul se va rezolva ușor. 

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Andreea Enea

Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni - așa cum au nevoie.

Facebook Comment