Prima platformă pentru afecțiuni pulmonare, la care au lucrat 20 de medici, a fost lansată la Timișoara

Prima platformă pentru afecțiuni pulmonare, la care au lucrat 20 de medici, a fost lansată la Timișoara

PNEUMOCONTROL, prima platformă din România dedicată bolilor pulmonare a fost lansată la Timișoara, proiect la care au contribuit 20 de specialiști. Aici, utilizatorii pot adresa întrebări medicilor pneumologi, vor afla informații corecte despre afecțiunile pulmonare și vor urmări înregistrări video cu mărturiile pacienților care s-au vindecat sau încă se luptă cu boala.

Este vorba despre o platformă de educare și conștientizare a bolilor pulmonare, care a pornit de la mai multe situații observate de medicii inițiatori, precum creșterea numărului de pacienți cu boli pulmonare, dezvoltarea unor forme atipice de boală (sau mult mai agresive), apariția multor site-uri care oferă informații false sau trunchiate. Adresa la care poate fi accesată platforma este www.pneumocontrol.ro 

Potrivit unei informări transmise de Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara, la construirea platformei au contribuit 20 de medici specialiști și primari.

Citește și OMS va acorda consultanță României privind implementarea normelor PNRR

Ce conține platforma PNEUMOCONTROL

Concret, pe această platformă sunt prezentate zece patologii pulmonare, dar și mai multe exerciții de respirație, de recuperare după infecția cu virusul SARS-COV2. În ce privește afecțiunile pulmonare, medicii au inclus date despre cancerul pulmonar, boala pulmonară cronică obstructivă, astmul bronșic, fibroza pulmonară, infecțiile respiratorii, tuberculoza, alergiile sau apneea în somn. 

Utilizatorul are la dispoziție și detalii legate despre renunțarea la fumat, vitaminoterapie. Tot în această platformă sunt explicate și principalele analize de laborator, însă se regăsesc și informații despre investigațiile imagistice. 

O altă premieră în rândul platformelor medicale o reprezintă interacțiunea video cu pacienții. Acest lucru înseamnă că vizitatorii paginii vor putea adresa întrebări specialiștilor implicați și vor putea primi răspunsuri prin intermediul unui live chat. În primă fază, un medic pneumolog va răspunde în direct întrebărilor, în fiecare zi de miercuri, timp de o oră. 

Tot aici, vor fi prezentate și cazurile unor pacienți. Este vorba despre o serie de înregistrări video, în care persoane care au avut sau suferă de anumite afecțiuni pulmonare vorbesc despre simptomele avute, despre tratamentele urmate, precum și despre starea lor după câteva luni sau ani de luptă cu boala. 

„Toate aceste mărturii, unele dintre ele cutremurătoare, ar trebui să tragă un semnal de alarmă și să îi convingă pe oameni să aibă mai multă grijă de plămânii lor”, a explicat inițiatorul proiectului și managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, Prof. Dr. Cristian Oancea

Te-ar putea interesa și Rafila le atrage atenția medicilor: Comportamentul uman lipsește, tratăm pacienții într-un mod distant

România, fruntașă în Europa la bolile pulmonare

Managerul Spitalului „Victor Babeș” mai menționează că din păcate, România este „fruntașă” în ceea ce privește bolile pulmonare, iar în ce privește cazurile de tuberculoză, suntem pe locul 1 în Europa. 

„În ceea ce privește fibroza pulmonară, boala este subdiagnosticată în țara noastră. La astm bronșic, prevalența este între 4 și 6 la sută. Avem, practic, aproape 1 milion de români bolnavi de astm. Iar statisticile ar putea continua. Pe de altă parte, trebuie spus că pandemia de coronavirus a arătat încă o dată, dacă mai era necesar, că informatizarea medicală este viitorul. Vor trebui create din ce în ce mai multe asemenea platforme medicale în care specialiștii în domeniu să ofere, folosind un limbaj accesibil tuturor, informații documentate, complete, la zi, despre diverse patologii. Educarea medicală este unul dintre cei mai importanți pași pentru a avea o societate sănătoasă. Iar platforma de awareness, de educare și conștientizare, în cazul nostru a bolilor pulmonare, este ceea ce putem noi oferi”, a explicat Cristian Oancea. 

Un aspect important pe care îl aduce noua platformă dezvoltată la Timișoara este faptul că sursa informațiilor este una credibilă, deoarece medicii specialiști și-au atribuit mult timp pentru a oferi informații corecte. 

„Vorbim de o platformă care aduce date din mai multe zone din patologia bolilor pulmonare și vorbim de o platformă care nu neapărat  numai pacienții o pot folosi ci și orice cetățean care dorește să aibă informații din această zonă a bolilor pulmonare. Vrem să educăm populația în a caută informații corecte”, a explicat Radu C. Ganescu, președinte COPAC (Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România).

Ești medic și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment