Ministerul Sănătății a semnat cu Organizația Mondială a Sănătății un Memorandum de înțelegere privind suportul tehnic de care România are nevoie pentru a aplica normele incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Valoarea totală a contractului este de peste 21 milioane de euro.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului acestui memorandum, experții din cadrul OMS vor asigura asistența pentru a fi îndeplinite „țintele și jaloanele” pentru mai multe obiective asumate de România în ceea ce privește segmentul Sănătate, între care se numără și calitatea îngrijirilor medicale și managementul unităților sanitare.
În documentul citat, se mai arată că îmbunătățirea prestării serviciilor de sănătate presupune un accent clar pe calitatea îngrijirilor oferite prompt, în mod echitabil, integrat și eficient.
„Studiile arată că o asistență medicală sub standarde este asociată cu resurse semnificative și poate dăuna bunăstării populației. Calitatea îngrijirilor medicale și siguranța pacienților joacă un rol esențial în crearea încrederii în serviciile de sănătate”, arată sursa citată.
Citește și Ministerul Sănătății vrea să înființeze un nou institut, la care vor lucra până la 75 de angajați
Cum va oferi OMS asistență Ministerului Sănătății
„Acțiunea își propune să elaboreze și să disemineze un plan de acțiune pentru calitatea îngrijirilor medicale și o Agendă națională privind siguranța pacienților pentru România, care să cuprindă definiții adecvate și indicatori, asigurându-se totodată că principiile calității îngrijirilor medicale și ale siguranței pacienților sunt în centrul sistemului de sănătate românesc, precum și monitorizarea și raportarea evenimentelor critice cu impact asupra eficacității eficienței clinice pentru a preveni și reduce erorile”, mai arată documentele.
În prima fază, va fi creată de către experții OMS o agendă și un plan de acțiune privind calitatea îngrijirilor medicale și siguranța pacienților din România. Ulterior, va fi organizată o „lansare pilot” a procedurilor prin care sunt puse în aplicare aceste modalități de măsurare a calității, iar setul de bază va fi aplicat în 3-5 spitale pentru a verifica așa numita „fezabilitate tehnică”.
De asemenea, OMS va lucra la un ghid metodologic complet pentru a fi măsurați indicatorii calității și va defini, totodată, indicatorii naționali pentru „Calitatea îngrijirilor medicale și siguranța pacienților în România”. Prin acest Memorandum, OMS vine cu sprijin și în ce privește managementul serviciilor și al resurselor umane din sănătate.
Concret, specialiștii din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății vor lucra și la ajustarea criteriilor de competență pentru înscrierea la concursurilor pentru funcții de conducere în cadrul serviciilor de sănătate. Tot în cadrul memorandumului, vor fi actualizate cerințele de calitate pentru dezvoltarea profesională continuă a personalului medico-sanitar. Programele de formare a angajaților în domeniul managementului serviciilor de sănătate vor fi întâi evaluate, apoi Ministerul Sănătății primește ajutor în auditarea acestor programe de formare.
Te-ar putea interesa și Românii consideră că medicii sunt mai corupți decât politicienii. Secretar de stat: Cadrele medicale trebuie să participe la schimbarea mentalității
Alte tipuri de sprijin pe care îl acordă experții OMS:
- Elaborarea centrului de excelență în managementul serviciilor de sănătate prin dezvoltarea de activități, materiale și metodologii de formare on-line și la locul de muncă
- Digitalizarea a 60 de instituții cu responsabilități în domeniul sănătății, subordonate Ministerului
- Evaluarea capacității tehnice pentru infrastructura informatică
- Identificarea unor modele informatice din Europa ce ar putea fi adaptate în spitalele din România
Memorandumul a fost încheiat în baza unei solicitări a Ministerului. Pentru sprijinul tehnic, până în 30 iunie 2024, Ministerul Sănătății va plăti Organizației Mondiale a Sănătății peste 21 milioane de euro. Acești bani trebuie achitați după cum urmează:
- 10.000.000 euro în termen de 30 de zile de la semnarea Memorandumului, ceea ce reprezintă 47% plată în avans
- 5.500.000 euro până la 30 iunie 2023
- 4.500.000 euro până la 30 iunie 2023
- 1.253.776 euro până la 30 iunie 2024
Într-un comunicat de presă, Ministerul a transmis că pentru componenta de asistență tehnică s-a prevăzut un buget total general de aproximativ 50 milioane de euro. Iar aceste resurse financiare fac parte din categoria „granturi nerambursabile”, acordate României de Uniunea Europeană.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.