Cum sa mentineti echilibrul dintre viata profesionala si cea personala ca medic?

Cum sa mentineti echilibrul dintre viata profesionala si cea personala ca medic?

Este un lucru remarcabil sa va dedicati viata avand grija de sanatatea celor din jur, insa, este esential sa va asigurati ca aveti grija si de propria persoana si de familie, sa ajungeti la un echilibru dintre viata profesionala si cea personala. 

Burnout-ul este clasificat ca o problema de sanatate omniprezenta, caracterizata printr-o pierdere de energie emotionala, mentala si fizica cauzata de stresul de la locul de munca. Echilibrul dintre viata profesionala si viata personala este esential pentru a rezolva aceste probleme.

Echilibrul munca-familie reprezinta relatia dintre jobul la spital si restul vietii si modul in care aceste angajamente se afecteaza reciproc. Avand un echilibru intre viata profesionala si cea personala veti reduce nivelul de stres, veti creste concentrarea, veti avea o satisfactie mai mare la locul de munca si va puteti imbunatati sanatatea.

Iata cateva sfaturi pentru stabilirea echilibrului dintre viata profesionala si cea personala ca medic:

Gestionati-va timpul

O mai buna gestionare a timpului si a modului de petrecere a acestuia este o modalitate de a realiza echilibrul munca-familie. La inceputul fiecarei saptamani, creati un calendar saptamanal si identificati-va prioritatile, inclusiv munca, timpul cu familie si timpul cu propria persoana. Este important sa dedicati putin pentru fiecare zilnic pentru a avea o viata frumoasa.

Printre diferitele responsabilitati, este important sa identificati ce este important pentru dvs. Astfel, va puteti organiza viata profesionala in conformitate cu ceea ce este prioritar pentru a avea o viata echilibrata.

Dezvoltati relatii puternice cu familia

Dupa ce veti reusi sa detineti abilitati de gestionare a timpului, este momentul sa va ganditi cum il puteti utiliza atunci cand vine vorba de cei mai importanti oameni din viata dumneavoastra. Programarea unei cinelunare cu prietenii sau a unei activitati saptamanale cu familia este o modalitate excelenta de a pastra legatura si de a ramane conectat cu cei la care tineti. Munca in spital este dificila, iar programul si disponibilitatea dumneavoastra. pot varia. Cu toate acestea, atata timp cat ramaneti la planul de a avea iesiri regulate cu oamenii la care tineti in afara orelor de munca, veti fi cu un pas mai aproape de atingerea echilibrului dintre viata profesionala si cea personala. Si cei dragi vor aprecia acest lucru, de asemenea.

Este gresit sa va ganditi la munca chiar si atunci cand sunteti in timpul liber. Creati o diviziune intre viata personala si viata profesionala. Nu permiteti stresului profesional sa va fure timpul personal. Radeti mai mult decat o faceti acum. Trebuie sa realizati ca sunteti responsabil pentru tot ce se intampla in viata dumneavoastra.

Acordati-va timp

Desi este important sa aveti o viata sociala, este de asemenea vital sa va amintiti sa petreceti timp cu propria persoana atunci cand este posibil. La urma urmei, echilibrul dintre viata profesionala si cea personala incepe si se incheie cu dumneavoastra.

Cand aveti timp liber, vi se pare firesc sa il utilizati pentru a indeplini sarcini legate de munca. Folositi acest timp pentru a face ceva care va aduce fericirea. Fie ca faceti exercitii fizice, va bucurati de emisiunea preferata sau cautati cartea potrivita in libraria locala, acesta este timpul dumneavoastra.

In prezent, cei mai multi medici acorda o importanta mai mare echilibrului dintre viata profesionala si cea personala dupa ce au vazut efectul burnout-ului in cazul colegilor lor si a familiilor lor. Acest lucru a facut presiuni suplimentare asupra abilitatilor lor de a gestiona echilibrul dintre viata profesionala si viata profesionala. 

Echilibrul munca-viata in cazul unui medic poate fi destabilizat atat de factori externi, cat si interni. Desi factorii externi sunt controlati de angajatori si institutii, factorii interni sunt sub control individual, de aceea este bine sa va calculati fiecare moment din zi si sa petreceti timp de calitate cu cei dragi, pentru a avea o viata frumoasa.

Despre Autor

Mihaela Badiceanu

Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).

Facebook Comment