Ce este asistenta medicala comunitara si de ce este importanta

Ce este asistenta medicala comunitara si de ce este importanta

Conform datelor Ministerul Sanatatii din 2018, in Romania, exista aproximativ 45 de centre de asistenta medicala comunitara, infiintate prin mecanismul financiar norvegian in valoare de 1,6 miliarde de lei, in care lucreaza peste 1500 de asistente medicale si 470 de mediatori sanitari.

Din 2002, Ministerul Sanatatii si-a propus infiintarea si dezvoltarea acestui tip de servicii medicale pentru a suplini lipsa serviciilor medicale si accesul pacientilor la aceste servicii in zonele si regiunile care au cel mai mult nevoie de acestea respectiv, zonele rurale, izolate sau in care nu exista un dispensar sau o policlinica.

Serviciile de asistenta medicala comunitara se adreseaza in principal categoriilor de persoane vulnerabile precum cei cu nivel economic sub pragul saraciei; somaj; nivel de educatie scazut; dizabilitate; boli cronice; boli aflate in faze terminale care necesita tratamente paliative; graviditate; varsta a treia; varsta sub 18 ani;  fac parte din familii monoparentale; risc de excluziune sociala; alte categorii identificate ca vulnerabile din punct de vedere medical sau social de la nivelul comunitatii, comunitati de romi sau comunitati din zone geografice izolate.

Nevoia de a dezvolta o retea puternica in zonele rurale pe care pacientii se pot baza este cu atat mai stringenta cu cat, conform datelor Institutui National de Statistica din 2018, un doctor de la sate se ocupa în medie de peste 2.700 de oameni, adică de opt ori mai multi pacienti decat la oras.

Abia in 2019, pe 23 mai, la solicitarea Ministerului Sanatatii, Guvernul Romaniei a aprobat Hotararea de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea, functionarea si finantarea activitatii de asistenta medicala comunitara.

Documentul reglementeaza cadrul legal privind organizarea, functionarea si finantarea activitatii de asistenta medicala comunitara si a centrelor comunitare integrate in contextul dezvoltarii retelei de asistenta medicala comunitara, in conformitate cu Programul de Guvernare.

Asa cum se arata in documentele publicate de Ministerul Sanatatii, „actul normativ stabileste si atributiile tuturor structurilor implicate in asistenta medicala comunitara, respectiv Ministerul Sanatatii, directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti si autoritatile administratiei publice locale, dar si atributiile, timpul de lucru si salarizarea personalului care desfasoara activitatea de asistenta medicala comunitara (asistenti medicali comunitari, moase si mediatori sanitari)

Prin acest act, se mai reglementeaza si normarea si conditiile specifice de ocupare a posturilor de catre asistentul medical comunitar, moasa  si mediatorul sanitar, dar si organizarea, functionarea si finantarea centrelor comunitare integrate si raportarea si inregistrarea activitatii de asistenta medicala comunitara.

In premiera, prin aceasta reglementare, se da posibilitatea furnizorilor privati sa poata furniza servicii de asistenta medicala comunitara si se stabilesc conditiile pentru acest lucru. Ministerul Sanatatii asigura, in prezent, finantarea pentru 1556 de asistenti medicali  comunitari (AMC) si 470 de mediatori sanitari pentru comunitatile de romi (MSR).

Ce este asistenta medicala comunitara

Asistenta medicala comunitara, astfel cum este definita la art. 4 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 162/2008  cuprinde programe, activitati si servicii medicale, furnizate in sistem integrat cu serviciile sociale, adresate persoanelor dintr-o comunitate. Are ca scop asigurarea furnizarii de servicii integrate, medicale si sociale, flexibile si adecvate nevoilor beneficiarilor, acordate in mediul in care acestia traiesc prin utilizarea eficienta a serviciilor acordate in cadrul pachetului de baza, punerea accentului pe preventie si continuitate a serviciilor.

De asemenea, pregatirea, supravegherea si raportarile celor care realizeaza activitati de asistenta medicala comunitara se subordoneaza Ministerului Sanatatii si Directiilor de Sanatate Publica (DSP).

Citeste si: În profesia de asistent medical, nu există loc de greșeli: de ce atenția față de pacient este critică pentru îngrijirea medicală de calitate

Ce salariu poate avea un asistent medical comunitar

Conform grilei de salarizare pe 2018 (poate sa fi suferit modificari pana la data publicarii), un salariu de baza al unui asistent medical comunitar porneste de la 4346 lei, cu un spor de  7% cf anexa 8, pct.C. 2. din HG 153/2018.

Ce servicii principale sunt acoperite de asistenta medicala comunitara:

Conform Fisei Postului, un asistent medical comunitar asigura furnizarea de servicii integrate, medicale si sociale, flexibile si adecvate nevoilor beneficiarilor, acordate in mediul in care acestia traiesc prin utilizarea eficienta a serviciilor acordate in cadrul pachetului de baza, punerea accentului pe preventie si continuitate a serviciilor.

– identifica problemele medico-sociale ale comunitatii de care se ocupa (poate fi o comuna, un sat, o regiune)

– realizeaza educatia pentru sanatate si profilaxia bolilor, prin promovarea unui stil de viata si mediu sanatos;

– are in vedere mobilizarea populatiei pentru participarea la programele de vaccinari, controale medicale profilactice etc.;

– se ocupa de promovarea sanatatii reproducerii si planificarea familiala;

– are in vedere ingrijirea si asistenta medicala precum si ingrijiri paleative la domiciliu, curativa si de recuperare, in vederea reinsertiei sociale;

Incepand cu 2010, in cea de-a treia joi din noiembrie (21 noiembrie), a fost stabilita National Rural Health Day (NRHD) – Ziua Nationala a Sanatatii din Zonele Rurale de catre Organizatia Nationala a Departamentelor pentru Sanatate in Mediul Rural (National Rural Health Day (NRHD) din SUA. Aceasta zi isi propune sa marcheze eforturile si implicarea celor care colaboreaza in sistemul de servicii de sanatate care se adreseaza comunitatilor din zonele rurale.

Citeste si: Cum arată o zi din viața unui asistent medical

Despre Autor

Magda Purice

Sunt acel gen de om care scrie cu dorul de a fi asistent medical macar pentru o zi iar cand vine ziua aceea, ar face orice sa se intoarca la masa de scris. Educata ca jurnalist, instruita ca asistent medical, sunt mereu in preajma cuvintelor si a oamenilor.

Facebook Comment