Situația epidemiologică la nivel mondial, generată de răspândirea SARS-CoV-2, s-a reflectat negativ atât în planul sănătății publice, cât și în plan geopolitic, economic și social, iar pentru a elimina problemele apărute în sistem medical în această perioadă, Guvernul a adoptat OUG 12/25 februarie 2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care aduce modificări cu privire la rolul şi responsabilitatea consiliilor de administraţie ale spitalelor publice.
Scopul acestei OUG este transparentizarea licitaţiilor din spitale și vine ca o măsură care să asigure un management adecvat al cazurilor spitalizate, atât pentru tratarea pacienților diagnosticați cu COVID-19, cât și pentru tratarea pacienților cu alte afecțiuni.
Citește și Avocatul Poporului s-a autosesizat în legătură cu lipsa medicilor de familie din mediul rural
Modificări aduse de OUG 12/25 februarie 2021
OUG 12/2021 stabilește noi atribuții pentru consiliile de administrație ale spitalelor publice, printre care avizarea achizițiilor directe care depășesc valoarea de 50.000 de lei și dreptul de a propune realizarea unui audit extern asupra tuturor activităților desfășurate în spital, stabilind tematica și obiectul auditului. De asemenea, acesta va aproba propriul regulament de organizare și funcționare, în condițiile legii.
Consiliul de administrație va avea doi vicepreședinți aleși de consiliul de administrație prin vot secret. Vicepreședinții consiliului de administrație sunt și vicepreședinții CNAS.
Adunarea generală se întrunește anual, în primul trimestru, la convocarea consiliului, inclusiv prin mijloace de comunicare la distanță, și adoptă hotărâri cu majoritate simplă, cu participarea a două treimi din numărul membrilor săi. Dacă la prima convocare nu s-a realizat majoritatea de două treimi, după 10 zile se organizează o nouă ședință, cu aceeași ordine de zi, care va adopta hotărâri cu majoritate simplă, indiferent de numărul membrilor prezenți.
Citește și Incubatorul HERA, soluția pentru a anticipa și a aborda pandemia
Adunarea generală națională se desfășoară inclusiv prin mijloace de comunicare la distanță, în ședință ordinară, în trimestrul I al anului în curs. Votul poate fi exprimat și prin corespondență sau în format electronic.
Conform prezentei OUG, Ministerul Sănătății poate acorda, prin hotărâre a Guvernului, din rezerva ministerului ajutor umanitar cu titlu gratuit sau donație, după caz, instituțiilor sau autorităților cu atribuții în domeniul sănătății din alte state.
Angajezi specialiști medicali? Înregistrează-ți compania aici, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.