O zi din viața unui medic rezident român

O zi din viața unui medic rezident român

Problemele din sistemul medical românesc, în special cele de ordin material, sunt de cele mai multe motivele pentru care cadrele medicale aleg o carieră peste hotare. Excepții sunt cei care trec peste aceste probleme și au credința ca profesarea este de nenumărate ori mai valoaroasă pentru pacienții români și chiar pentru viitorul lor profesional. Pentru aceștia, pasiunea și dorința de a ajuta pacienții sunt de cele mai multe ori singurele lucruri care contează cu adevărat.

Acesta este și cazul Mădălinei Șoavă, care a povestit pentru Adevărul care sunt particularitățile vieții de medic rezident în spitalele din România. Tânăra, medic rezident în anul IV la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Universitar din București, la momentul realizarii interviului recunoaște că simte un sentiment extraordinar atunci când primește un cuvânt de mulțumire de la pacienții pe care îi tratează. Acesta este și singurul motiv datorită căruia fata simte că nu trebuie să plece în străinătate. 

“Dacă am rezistat patru ani, pot face asta toată viaţa. Deosebirea de alte specializări ale medicinei este că aici apare mereu ceva nou. Când îţi intră pacientul pe uşă poate să aibă orice. Deşi îţi dai seama cât de cât de diagnostic din primele minute, te aşteaptă mereu atâtea surprize. De plictisit, nu te plictiseşti”, spune cu tărie Mădălina. Tânăra a intrat la Facultatea de Medicină cu visul de a deveni medic oftalmolog, dar după ce a ajuns în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Universitar, a decis că acesta este locul de muncă care îi este predestinat.

Empatie și devotament

Relația dintre tinerii medici rezidenți și pacienții pe care aceștia îi tratează și îngrijesc este definitorie pentru viitorul cadrelor medicale în devenire. Empatia de care dau dovadă în primii ani de interacțiune cu cei care suferă din varii motive, le modelează rezidenților cariera și îi conving că nu există meserie mai nobilă în lume decât salvatul vieților. “Mă mai gândesc la pacienţi şi când sunt acasă. De multe ori, când ies din tură şi las un pacient în stare critică, sun să mă interesez de starea lui”, recunoaște Mădălină. Devotamentul și dragostea față de oameni sunt doar câteva dintre sentimentele pe care le simt medicii rezidenți și care îi ajută ulterior să se formeze ca medici profesioniști.

Mulțumirea de la finalul zilei

În spital, orele unui medic rezident nu se numără, trec de la sine și oferă experiențe greu de simțit în oricare alte meserii. Tinerii sunt purtați de entuziasm și de sentimentul că fac mult bine celor de jur și, la finalul zilei, cuvintele de mulțumire venite din partea celor pe care îi tratează sunt tot ce contează. „Este un sentiment extraordinar cu care pleci acasă când ai salvat o viaţă şi ţi-a mulţumit, cu toate că nu se întâmplă mereu aşa. Chiar zilele trecute mi-a crescut inima în piept când m-a sunat un coleg să-mi spună că o pacientă de 75 de ani pe care o resuscitasem a plecat acasă de mână cu soţul ei”, povestește emoționată Mădălina Șoavă. Și așa, ea și toți ceilalți medici rezidenți vin ziua următoare la spital plini de energie și o iau de la capăt, tineri, puternici și extrem de optimiști.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment