Medic rezident | cum să “supraviețuiești” turelor de noapte

Medic rezident | cum să “supraviețuiești” turelor de noapte

Pentru mulți medici rezidenți, turele de noapte sunt inevitabile, mai ales dacă lucrezi la secția de urgențe sau terapie intensivă. Ca să te asiguri că nu cazi pradă oboselii și că poți să le oferi pacienților cea mai bună îngrijire, este important să te pregătești din timp. 

Poate fi complicat să fii productiv când erai obișnuit să dormi la acele ore, dar trebuie să faci tot ce îți stă în putință să te asiguri că ești într-o stare fizică și psihică bună. Astfel, vei reuși să comunici eficient cu colegii și să îți tratezi corect pacienții.

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să faci față cu brio muncii în timpul nopții:

1. Bucură-te de un somn odihnitor în timpul zilei

Poate părea nenatural să dormi în timpul zilei, dar trebuie să înveți cum să dormi bine și mult dacă vrei să lucrezi eficient noaptea. Iată câteva trucuri care te vor ajuta să adormi:

  • Folosește draperii groase care să blocheze lumina naturală;
  • Folosește o mască de ochi, vei adormi mai repede dacă creierul tău crede că este noapte;
  • Pune-ți telefonul pe modul silențios ca să nu fii deranjat de nimeni;
  • Dacă poți regla temperatura din cameră, alege 21 de grade, astfel încât să creezi un mediu răcoros care să te ajute să dormi:
  • Folosește dopuri de urechi ca să blochezi orice zgomot provenit de la vecini care te-ar putea trezi;
  • Fă mișcare cu cel puțin trei ore înainte de culcare, altfel riști ca adrenalina să te țină în priză;
  • Citește o carte, nu te uita la seriale când vrei să adormi.

2. Mănâncă bine înainte și în timpul turelor de noapte

Este important să te bucuri de o masă echilibrată înainte de tură deoarece îți va da energie să muncești. Încearcă să incluzi proteine – pește, pui, ciuperci, fasole, carbohidrați – paste integrale, orez brun, quinoa și multe legume, plus fructe pentru vitamine.

Să mănânci înainte va fi ușor deoarece coincide cu ora la care mâncai de obicei cina. Mai complicat va fi în timpul turei de noapte pentru că nu ești obișnuit să mănânci la ora 3 noaptea. Va trebui să te forțezi altfel riști să ai o stare de oboseală puternică și chiar să suferi o cădere de glicemie.

3. Nu îți fie frică să ceri ajutor

Imaginează-ți următoarea situație: este ora 4 a.m și ești chemat pentru că un pacient care părea stabil prezintă din senin simptome problematice; deși echipa ta a făcut multe analize, nu reușești să îți dai seama ce se întâmplă.

Ce faci? Când tratezi pacienții noaptea, e inevitabil să existe și urgențe. În astfel de situații cel mai bine este să rămâi calm și să încerci să îți ajuți cum poți pacientul, chiar dacă asta înseamnă să suni specialiștii disponibili. Nu îți fie frică să îți suni superiorii, oricât de neimportantă ar părea problema.

Citeste si: Medicii de familie vor elibera rețete pentru pacienții care suferă de hepatite fără a mai fi sancționați

4. Fă-ți un kit pentru confort

În timpul nopții, temperatura scade în spital și dacă ești obosit, vei simți frigul mult mai repede. Asigură-te că ai mereu la tine o haină în plus pe care o poți folosi pentru a te încălzi. De asemenea, e bine să ai mereu gustări sănătoase la care să poți apela când ai nevoie de un plus de energie, precum:

  • Măr cu unt de arahide;
  • Batoane cu proteine fără zahăr adăugat;
  • Nuci, migdale, arahide, caju.

5. Ce trebuie să faci când te simți obosit

Când te simți obosit și nu te mai poți concentra, cea mai bună opțiune este să dormi pentru o perioadă scurtă. Dacă ai această opțiune, profită și roagă pe cineva să te sune când este nevoie de tine. Dacă nu, încearcă aceste lucruri:

  • Stropește-te cu apă rece pe față și la încheieturi;
  • Plimbă-te prin spital sau în jur, la aer rece:
  • Menține o conversație cu colegii sau pacienții treji.

Turele de noapte nu sunt o alegere pentru majoritatea, dar sunt o parte obișnuită a muncii în domeniul ales. Ai grijă să dormi îndeajuns înainte, să te hrănești corespunzător și să nu-ți fie frică să ceri ajutor atunci când ai nevoie.

Citeste si: Asistent medical | Cum sa faci fata sezonului gripal

Despre Autor

Otilia Dobos

Otilia Doboș crede că învățatul nu se oprește la școală, ci trebuie să continue pe tot parcursul vieții. Cu un background în Jurnalism, a ales să scrie pentru a împărtăși cititorilor informații relevante, prin articole atractive și bine documentate.

Facebook Comment