Medicina | Cum să pui mâna pe cariera ta de vis

Medicina | Cum să pui mâna pe cariera ta de vis

Dacă te gândești că medicina ar putea fi pentru tine, dar încă studiezi oferta educațională a facultăților, trebuie să știi că pentru fiecare carieră din domeniul medical va trebui să sacrifici timp și energie ca să te califici pe un job, iar în acest articol vei afla ce drum trebuie să urmezi pentru a ajunge acolo unde îți dorești.

În primul rând, începe să-ți faci un plan cincinal și elimină din variante, deoarece educația este primordială, dar nu vei ajunge să lucrezi pe lângă pacienți fără câțiva ani în domeniu. Una dintre grijile principale când faci o facultate de medicina sau o postliceală este cum te vei putea întreține. Dacă ești norocos, te vei putea împrumuta de la părinți sau prieteni pentru a plăti taxele anuale, dar poți încerca să îți găsești un loc de muncă part-time sau de weekend, pentru a fi cât se poate de independent.

Citește și Ghid pentru studenti: 13 tehnici pentru a-ti spori productivitatea

Trecerea examenelor

Trecerea examenelor este cheia pentru a obține calificare de care ai nevoie ca să lucrezi în preajma pacienților și până la examenul de absolvire te poți considera încă în practică. Există însă multe alte cursuri și teste pe care specialiștii medicali le pot face pentru a obține o specializare anume, nu numai licența, doctoratul și rezidențiatul. După acestea îți poți completa cariera și îți poți impresiona colegii cu diverse aptitudini ce te vor ajuta să pui mâna pe job-ul visurilor tale. 

Dedicarea în medicina

Pe lângă studii, personalul medical trebuie să simtă că și-a ales cariera potrivită, pentru a avea mereu energia necesară să performeze la capacitate maximă. Drept urmare, pregătește-te să lucrezi din greu, să faci ore suplimentare și gărzi care te vor lăsa uneori extenuat. Fii pregătit însă și pentru o serie largă de emoții, printre care teamă, milă, entuziasm și tristețe. Pentru a-ți face zilele și nopțile mai ușor de suportat, trebuie să ai grijă în primul rând de tine, din punct de vedere fizic, dar și psihic, pentru a putea rămâne calm în fața pacienților. 

Ca să te ajutăm să înțelegi mai bine sistemul medical, îți descriem în continuare cele mai importante 3 profesii și sperăm că în curând vei putea face pasul cel mare, către locul de muncă ce ți se potrivește cel mai bine.

Paramedic

Deși majoritatea oamenilor se gândesc la acești specialiști ca fiind doar cei care conduc ambulanțele și răspund la apelurile de urgență, există multe alte poziții pe care aceștia pot lucra, iar unele dintre ele presupun un program mai normal în fabrici și laboratoare, poziții part-time și chiar implicarea în armată. Majoritatea acestor specializări nu necesită o educație formală, dar cei mai mulți angajatori își doresc cel puțin o diplomă de absolvire a liceului. Următorul pas este să faci un curs de prim ajutor și intervenții în caz de urgențe, apoi să treci examenul final.

Asistent medical

Deși responsabilitățile variază de la o specializare la alta, aproape toți asistenții monitorizează starea de sănătate a pacienților internați într-un spital, administrează tratamentul prescris de medic, oferă sprijin emoțional pacienților și familiei și îi învață pe aceștia ce trebuie să facă după externare.

Foarte mulți asistenți lucrează și cu oameni sănătoși, concentrându-se mai mult pe prevenție și wellness și cu toate că majoritatea lucrează în spitale, ele mai pot lucra în cabinetele școlare, clinici private, aziluri de bătrâni, sediile marilor companii, închisori și baze militare. De asemenea, asistenții nu au grijă doar de pacienți, unii dintre ei supraveghează instruirea altor asistenți, lucrează în administrație sau cercetare, iar programul de lucru variază în funcție de pregătirea fiecăruia și de domeniul în care activează.

Cel mai sigur mod în care poți deveni asistent medicalieste să faci o facultate de profil sau școală postliceală, care durează între 1 și 4 ani (în funcție de specializare), dar mai sunt și diverse cursuri de câte 6 până la 8 săptămâni, după care trebuie să dai un examen practic și unul teoretic. La sfârșit ar trebui, printre altele, să poți lua pulsul și tensiunea, să știi să iei sânge și să faci mai multe tipuri de injecții, să poți întoarce o persoană de pe o parte a patului pe cealaltă, fără a-i provoca durere și să ajuți pacienții la îmbrăcat și la masă. 

Citește și Cele mai frecvente 3 greseli facute de studentii la scoala de asistenti medicali

Medic

Pentru a deveni medic cu drept de parafă trebuie în primul rând să faci Facultatea de Medicina, care presupune 6 ani de studiu și practică în spitale. Apoi să dai și să iei examenul de rezidențiat și să prinzi un post sau un loc într-un spital de stat. Timp în care educația trebuie să continue, prin participarea la conferințe și convenții, de unde obții adeverințe de participare și puncte EMC.

După ce ți-ai ales specializarea și îți începi rezidențiatul vei profesa timp de 3 până la 6 ani fără drept de parafă, sub atenta supraveghere și coordonare a unui medic specialist sau primar. Ține cont de faptul că aceasta este cea mai solicitantă meserie din domeniu. De multe ori presupune renunțarea la timpul liber sau punerea familiei pe locul al II-lea, dar îți oferă prestigiu, respect și un salariu mai mare, pe lângă care se mai adaugă și sporurile de toxicitate și indemnizația de rezident.

Acum că ți-ai făcut o idee despre ce înseamnă domeniul medical și faptul că pregătirea durează ani de zile și necesită dedicare pentru binele pacienților, dacă te-ai decis să devii medic, trebuie să ai un plan de acțiune și scopuri foarte bine definite, deoarece trebuie să înveți și să te pregătești în timp ce alții încă visează. Acest plan îți modelează viitoarea carieră și este mai bine să ai încă de la început un obiectiv pe termen lung, dar la care să ajungi prin îndeplinirea unor sarcini pe termen scurt.

Citește și Scrisoare catre viitorii studenti la medicina

Pregătește-te și învață în timp ce alții încă se joacă sau visează

Dacă obiectivul tău este să devii medic, acest lucru presupune să înveți în fiecare zi, pentru a putea lua la sfârșit rezidențiatul pe specializarea pe care ți-ai ales-o, deoarece locurile se ocupă în ordinea descrescătoare a notelor.

Înainte de a ajunge acolo, trebuie să treci prin facultate și să-ți iei toate examenele. Aceasta este însă partea ușoară, deoarece deja ai trecut prin liceu, unde învățai mereu noțiuni noi și trebuia să dai teste de verificare și deja ai trecut prin emoțiile unui examen major în viața ta, adică Bacalaureatul. Între timp, poți participa la cursuri de prim ajutor, care te vor introduce în lumea instrumentarului medical și trebuie să renunți la procrastinare și să înveți cum să-ți folosești eficient timpul.

Cum să-ți impui obiective realiste

Obiectivele tale trebuie să fie precise, ca să știi exact încotro te îndrepți și să te poți concentra pe ce ai de făcut. De asemenea, asigură-te că ai obiective realiste, pentru că altfel vei fi dezamăgit rapid. De exemplu, pentru unii oameni este nerealist să vrea să devină medici după doar 6 ani, deoarece uită de rezidențiat, un examen greu de trecut, ce uneori necesită mai multe încercări. Fii sincer și asumă-ți ceea ce poți face într-un timp prestabilit, deoarece nu este nici o rușine să lupți până la capăt pentru îndeplinirea viselor tale.

Du-ți la îndeplinire visele

Visele sunt precum fanteziile ce se nasc din adâncuri pentru a deveni realitate, dar cele importante durează până ajungi la îndeplinirea lor. Pentru a-ți îndeplini visele ca student la medicina, trebuie să înveți în timp ce prietenii tăi ies în oraș. Uneori, rezultatele întârzie să apară, ceea ce te poate face să te simți nepregătit și să fii dezamăgit, să crezi că ți-ai ratat vocația. Când se întâmplă acest lucru, ia-ți un pic de timp și respiră adânc, apoi gândește-te unde ai greșit. Este foarte important să înveți din fiecare eșec în timp ce-ți evaluezi corect succesul, pentru a nu te umple de frustrări.

Citește și INTERVIU Rebecca Mihaela Barbu, Studentă în anul III la Medicina: „Dacă ai un vis, trebuie să ți-l îndeplinești!”

Cere ajutorul în pregătire

Visul de a deveni doctor vine la pachet cu foarte multe responsabilități. Nivelul stresului va crește atunci când vei încerca să găsești un echilibru între viața profesională și cea personală. Este foarte important să recunoști când te simți depășit de situație și să ceri ajutorul. Poate fi vorba despre câteva ședințe la un psiholog, care să te ajute să faci față stresului, poate fi vorba despre meditații la fizică și chimie pentru admiterea la Facultatea de Medicina sau mai târziu, după cei 6 ani grei de studiu în diverse domenii, de meditații speciale pentru a trece cu brio examenul de rezidențiat.

De asemenea, urmărește grupurile de profil de pe Facebook și nu numai, deoarece acestea te vor ajuta să înțelegi care este structura examenelor, dar și să realizezi faptul că nu ești singurul om care trece prin anumite stări.

În concluzie, nu aștepta să vină totul de la sine, pune mâna pe carte, dar realizează faptul că viața ta nu se termină dacă ai picat un examen. Răspunde-ți la întrebările: „De ce?”, „De ce nu?” și „Care sunt pașii necesari?” și nu te da bătut.

Despre Autor

Ioana Roșca

Pasionată de călătorii și lectură, urmează o carieră în jurnalism deoarece își dorește ca în fiecare zi să îmbine utilul cu plăcutul. Iubește provocările, noutățile și vede întotdeauna partea bună a oamenilor, încercând să fie prietenă cu toată lumea și să învețe mereu câte ceva de la oricine.

Facebook Comment