Medicii stomatologi au un nou Cod Deontologic. Care sunt regulile publicității?

Medicii stomatologi au un nou Cod Deontologic. Care sunt regulile publicității?

Medicii stomatologi din România au un nou Cod Deontologic, ceea ce ar reprezenta, potrivit inițiatorilor, un pas necesar care ar contribui la creșterea prestigiului profesiei și la asigurarea unei practici medicale bazate pe respectarea sănătății publice și a valorilor fundamentale ale specialiștilor.

Este vorba despre o decizie a Colegiului Medicilor Stomatologic din România de modificare și completare a Codului Deontologic, decizie care ar sprijini comunitatea acestor profesioniști. Potrivit unei informări transmise de Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR), schimbarea ar clarifica și moderniza cadrul în care profesioniștii din țara noastră își exercită profesia. 

Președintele CMSR a subliniat că transparentizarea activității CMSR și implicarea directă a medicilor în procesul decizional au fost principalele obiective asumate de noua conducere a acestui organism. 

„Modul nostru de lucru a fost îmbunătățit considerabil. Astăzi avem dezbateri libere, care au adus beneficii majore activității noastre. Este benefic să avem viziuni diferite și să le transformăm mereu într-o dezbatere benignă a comunității noastre. Vă mulțumesc pentru atenția acordată procesului legislativ, dar și pentru participarea dumneavoastră activă,” a subliniat dr. Florin Lăzărescu, președintele CMSR, în informarea instituției.

De menționat este faptul că toate modificările efectuate la Codul Deontologic al medicilor stomatologi au la bază un proces de consultare și transparență decizională, precum și discuții cu autoritățile competente, inclusiv Consiliul Concurenței.

Citește și: Guvernul a eliminat prevederile care creau confuzie în rândul medicilor și stomatologilor

În același timp, dr. Florin Lăzărescu a mai precizat că medicina stomatologică are o problemă de imagine în mass-media în urma unei anchete anunțate de Consiliul Concurenței. 

„Există dorința de a pune în aplicare un cod care să vină în sprijinul comunității profesionale. În condițiile în care pe piață, majoritatea cabinetelor stomatologice sunt private, publicitatea trebuie sa fie permisă, dar să corespundă unor anumite principii etice”, a adăugat președintele CMSR.

Totuși, noua formă a Codului Deontologic, votată de membrii Adunării Generale, va fi transmisă Consiliului Concurenței pentru analiză. Ulterior, după ce instituția va reveni cu observații din sfera sa de competență, va fi elaborată versiunea finală a Codului. 

CMSR are în vedere ca într-o ședință din data de 30 mai să fie supus aprobării și Ghidul privind implementarea reglementărilor Codului Deontologic. Ulterior, începând cu data de 1 iulie, cele două acte să intre in vigoare.

Te-ar putea interesa și: Ce podcast-uri să asculți dacă ești medic dentist sau student la medicină dentară

Ce arată noile prevederi din Codul Deontologic? 

În preambulul Codului se arată că actul medical stomatologic depinde nu numai de aptitudinile și pregătirea medicului, ci și de factori externi (igiena orală, stilul de viață, starea de sănătate a pacientului), motiv pentru care garantarea unor rezultate specifice în realizarea actului medical stomatologic este nerealistă. 

Printre modificări se numără prevederi care ar alinia publicitatea la principiile profesiei. 

„Publicitatea etică este un instrument pentru dezvoltarea sănătoasă a stomatologiei în România. În locul interzicerii complete, reglementarea atentă și sprijinul pentru promovarea corectă vor contribui la creșterea încrederii pacienților, la dezvoltarea pieței și la îmbunătățirea imaginii profesiei”, se arată în proiectul Codului Deontologic

Concret, Codul arată că publicitatea este autorizată în măsura în care nu conține informații false ori care ar putea induce publicul în eroare sau ar putea afecta imaginea profesiei ori reputația colegilor.

Conținutul publicitar permis se rezumă exclusiv la următoarele informații: 

  1. serviciile autorizate în condițiile legii pe care medicul stomatolog sau echipa medicală le furnizează;
  2. competențele tehnice și profesionale, gradele profesionale și specialitățile medicale ale personalului medical emise sau recunoscute de Ministerul Sănătății în condițiile legii;
  3. titlurile academice, științifice sau profesionale dobândite sau recunoscute în condițiile legii;
  4. curriculum vitae academic și profesional al medicului stomatolog; 
  5. denumirea formei de exercitare a profesiei, denumirea comercială, adresa sediului principal și secundar;
  6. logo, siglă, slogan, care respectă principiile deontologice;
  7. toate canalele de comunicare disponibile;
  8. imagini și/sau materiale video care reflectă exclusiv cazuistica proprie, cu respectarea drepturilor pacienților;
  9. informații în vederea educației pacientului;
  10. orarul de funcționare.

Află: Tot ce trebuie să știi despre examenul de rezidențiat la medicină dentară

Publicitatea medicului stomatolog nu poate conține: 

  1. mențiuni comparative și/sau denigratoare și/sau superlative; 
  2. facilități financiare, reduceri, prețuri sau alte avantaje materiale, cu excepția prețurilor care vor putea fi afișate pe pagina de internet; 
  3. orice referire la funcții, titluri sau activități care nu au legătură cu exercitarea profesiei; 
  4. mențiuni privind cantitatea rezultatelor obținute, cifra de afaceri sau procentajul de succes, cu excepția cazurilor în care acestea pot fi dovedite (documentate științific, articole publicate, rezultatul unui masterat sau doctorat); 
  5. alte mențiuni exemplificate în Ghidul de bune practici privind publicitatea in domeniul stomatologiei care va fi aprobat de Consiliul Național.

Este interzisă reclama efectuată de un medic stomatolog, în orice mod, la produse farmaceutice, suplimente alimentare, dispozitive medicale, materiale sanitare sau de tehnică dentară ori alte produse de uz medical.

În cazul încălcării repetate a acestor prevederi, medicii ar putea fi sancționați, cu amendă disciplinară.  

Ești medic stomatolog și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment