Prevederile din OUG care modifica modul în care sunt organizate cabinetele medicale, care au generat confuzii în rândul medicilor și a stomatologilor, au fost eliminate de Guvern.
Concret, este vorba despre o prevedere a unei ordonanțe de urgență care modifica organizarea și funcționarea cabinetelor medicale. Acel act normativ conținea mai multe neclarități legate de posibilitatea cabinetelor medicale individuale, asociate, grupate și a societăților civile medicale de a avea alți medici angajați sau colaboratori.
Acele neclarități au fost eliminate, prin abrogarea articolului care crea confuzie, anunță Colegiul Medicilor.
„Ca urmare a dialogului instituțional existent între Colegiul Medicilor din România (CMR), Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) și Ministerul Sănătății (MS), Guvernul României a renunțat la inițiativa care putea afecta libertatea de exercitare a profesiei medicilor, inclusiv a medicilor stomatologi. În acest sens, Executivul a aprobat, joi, 6 martie 2024, Ordonanța de urgență a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi a altor acte normative din domeniul sănătăţii”, se arată într-o informare publică a CMR.
Actul normativ nou (OUG nr. 8/2025) produce deja efecte, deoarece a fost publicat în Monitorul Oficial în data de 7 martie (Partea I, nr. 202).
În nota în care se motivează aprobarea acestui act normativ se arată că vechea formă avea prevederi care produceau confuzii în rândul medicilor și medicilor stomatologi, „cu consecințe extrem de nefavorabile în modalitatea și libertatea acestora de a-și desfășura activitățile profesionale”.
„Astfel, prin eliminarea din Ordonanța Guvernului nr. 124/1998 a reglementărilor privind profesia de medic, respectiv de medic stomatolog, care se suprapun cu cele din Legea nr. 95/2006, nu se vor mai genera confuzii care pot afecta libertatea profesională a medicilor și a medicilor stomatologi”, mai arată Colegiul Medicilor.
Citește ce spune Președintele Colegiului Medicilor: Legea Sănătății, sub forma actuală, nu mai poate să funcționeze
Ce conținea articolul criticat de medici și de stomatologi?
La începutul acestui an, a fost publicată ordonanța de urgență care modifica organizarea și funcționarea cabinetelor medicale (OG nr. 124/1998).
Modificarea a generat critici în rândul medicilor, iar Colegiul Medicilor din România și Colegiul Medicilor Stomatologi au transmis un punct de vedere comun, care transmitea că noile prevederi erau neclare pentru specialiști.
Cu alte cuvinte, Guvernul ar fi limitat, din punct de vedere fiscal, activitatea medicilor din cabinetele private. Acești specialiști care prestează servicii medicale în mai multe cabinete private ar fi trebuit să activeze ca persoană fizică independentă (PFI), spre deosebire de forma inițială, de tip SRL.
Această noutate administrativă s-ar fi tradus în taxe mai mari de achitat din partea acestor medici. Mai departe, aceste taxe s-ar putea reflecta, ulterior, în prețurile serviciilor plătite de pacienți.
Iată aici articolul complet în care Colegiul Medicilor critică Ordonanța care obligă la taxe mai mari medicii care lucrează în mai multe cabinete private
Articolul 2 din ordonanță de urgență a fost, astfel, abrogat recent. Acesta prevedea că, în cadrul unui cabinet medical, indiferent de forma de organizare, medicul poate avea calitatea de:
- Titular/administrator;
- Angajat;
- Persoană fizică independentă care are încheiat un contract cu cabinetul medical.
„Situația poate genera incertitudini cu privire la modul în care medicii își pot desfășura activitatea și asigura continuitatea serviciilor de sănătate oferite pacienților. (…) Menționăm că păstrarea actualei forme a reglementărilor poate avea consecințe nefavorabile în modalitatea desfășurării activităților profesionale a medicilor și medicilor stomatologi din întreaga țară”, spunea, la acel moment, poziția comună a CMR și a CMSR.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.