Medicii din toate specialitățile vor putea îngriji pacienții Covid fără teama acuzațiilor de malpraxis

Medicii din toate specialitățile vor putea îngriji pacienții Covid fără teama acuzațiilor de malpraxis

Medicii de alte specialități decât boli infecțioase sau Terapie Intensivă vor putea îngriji pacienții confirmați cu virusul SARS-COV2 fără teama de a fi acuzați de malpraxis. Acest lucru va fi valabil în timpul stării de alertă. 

Anunțul a fost făcut de ministrul Vlad Voiculescu, după ședința de Guvern.  Motivul acestei decizii este faptul că resursa umană este una limitată în sistemul de sănătate din România, iar spitalele sunt copleșite din cauza numărului mare de pacienți Covid-19.

Şi aici, vorbim de medici obosiţi, de asistente și infirmiere. Sunt toţi care contribuie. Pe de altă parte, vorbim de asemenea, despre limitări, pe care le eliminăm astăzi. Sunt limitări date de lege, o lege care îi face pe medici de anumite specialităţi să se teamă de eventuale consecințe ale unui lucru pe care își doresc să-l facă: să ajute în secţiile de terapie intensivă sau acolo unde în general sunt îngrijiţi pacienţi cu COVID -19”, a explicat ministrul. 

Citește și Medicii de la ATI amenință cu demisia dacă li se reduc salariile

Pentru rezolva acest impediment, printr-o Ordonanță de Urgență, a fost modificată Legea sănătății (Legea 95 din 2006). 

Astfel, în timpul stării de alertă, cadrele din alte specialități pot să își ajute colegii de la ATI, respectând protocoalele de practică medicală aprobate printr-un ordin al Ministerului Sănătății. 

Dacă aceste protocoale sunt respectate de către acești profesioniști, ei nu vor putea fi trași la răspundere. Deci – citez: „stabilim că medicii nu sunt răspunzători pentru daune şi prejudiciile produse în exercitarea profesiunii desfăşurate în condiţiile alineatului (1)”. Repet: dacă protocoalele de tratament vor fi respectate, atunci nimeni nu are de ce să se teamă de vreo consecință. Este un mesaj important pentru medici”, a mai explicat ministrul.

Aceste lucruri au fost discutate atât în cadrul Guvernului, cât și cu reprezentanții Colegiului Medicilor. 

La rândul ei, Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a spus că prin această Ordonanță de Urgență este crescută capacitatea de alocare a resursei umane. 

Citește și Când își vor primi banii cadrele medicale implicate în campania de vaccinare

Au fost situații de spitale pluridisciplinare care erau strict Covid și în care toate specialitățile medicale trebuiau să îngrijească pacienți Covid. Inclusiv chirurgi sau urologi sau oftalmologi sau psihiatri. (…) Medici dermatologi au tratat pacienți cu Covid. Acum vor avea un cadru care să-i absolve de repercusiuni de tip malpraxis în acea situație”, a explicat Andreea Moldovan. 

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment