Începând cu luna septembrie, concediile medicale pentru pacienții confirmați cu virusul Sars-Cov-2 vor putea fi acordate și de medicii de familie. Informația apare într-un ordin publicat în Monitorul Oficial. Ordinul este unul comun, semnat de către reprezentanții Ministerului Sănătății și cei ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
De menționat este că medicii de familie pot acorda aceste concedii medicale numai pentru perioada dintre momentul când a fost confirmată infecția cu virusul și momentul internării în spital. Dacă internarea în spital este întârziată cu câteva zile, concediul poate fi acordat de la data testului pozitiv.
Citește și Supravegherea corectă a pacienților simptomatici de către medicii de familie, în etapa epidemică a COVID-19
„Persoana asigurată confirmată cu o boală infectocontagioasă, pentru care s-a instituit măsura izolării la domiciliu sau la o locație declarată, la recomandarea medicului care a efectuat evaluarea acesteia fără internare, în scopul constatării și menținerii riscului de transmitere a unei boli infectocontagioase, beneficiază de concediu medical acordat de medicul de familie, pe întreaga perioadă înscrisă în documentul eliberat de Direcția de Sănătate Publică, care cuprinde informații referitoare la medicul care a evaluat cazul, unitatea sanitară în care acesta își desfășoară activitatea, precum și recomandarea cu privire la instituirea măsurii izolării, cu precizarea perioadei pentru care se dispune această măsură“, se arată în documentul publicat în Monitorul Oficial.
Certificatele de concediu medical pot fi eliberate de medic după ultima zi a încetării perioadei de izolare, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data ultimei zile a încheierii izolării.
Potrivit unei informări a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, medicii eliberează încă de acum câteva luni concediu medical. Însă până la acest ordin, concediul medical era eliberat de medicul specialist sau chiar și de medicul de familie, însă doar dacă avea o scrisoare medicală de la specialist, lucru care îngreuna procedura.
Citește și Medicii de familie nu vor mai plăti impozite pe clădiri – Codul Fiscal a fost modificat
Detaliile cu privire la izolarea sau carantina impuse pacienților confirmați ori suspecți de infecție cu Covid-19 sunt incluse în așa-numite lege a carantinei (denumirea oficială este Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic).
„Izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne și simptome sugestive specifice definiției de caz, precum și pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen, chiar dacă acestea nu prezintă semne și simptome sugestive”, este subliniat în legea menționată.
Ești medic de familie și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.