Noi măsuri pentru sistemul sanitar: medicii nu mai au voie să refuze internarea pacienților

Noi măsuri pentru sistemul sanitar: medicii nu mai au voie să refuze internarea pacienților

Noile măsuri emise în timpul stării de urgență au, din nou, impact asupra sistemului sanitar din țara noastră. Recent, Raed Arafat a anunțat alte documente care reglementează detașarea medicilor și remunerarea lor, dar și internările din spitale. 

Unul dintre ordinele pe care le-a anunțat de secretarul de stat în Ministerul de Interne este cel care stabileşte anumite reguli pentru internarea pacienţilor care se prezintă la unităţile de primiri urgenţe şi în spitale.

Refuzul de internare – şi atragem atenţia asupra acestui lucru – a unui pacient care are nevoie de îngrijiri medicale spitaliceşti cade sub incidenţă penală. Atragem atenţia managerilor şi şefilor de secţie, precum şi medicilor care efectuează gărzi în spitale că pacienţii nu pot fi refuzaţi, tratamentul, pe motiv că nu există confirmarea sau infirmarea faptului că sunt pozitivi sau negativ COVID”, a anunțat Raed Arafat într-o conferință de presă de la sediul MAI. 

Citește și Efectele post-COVID 19 în țările care au ieșit din criză: tehnologii noi și un sistem de sănătate publică modern, esențiale în luptă cu pandemia

Măsurile au fost adoptate – explică Arafat – după ce autoritățile au primit semnale potrivit cărora în anumite situații a fost întârziată internarea sau transferul unui pacient din cauza lipsei informațiilor cu privire la un eventual test pentru noul coronavirus (Covid – 19).

Am decis să emitem un ordin al comandantului acţiunii, care stabileşte clar că orice pacient poate fi suspectat de a fi COVID pozitiv – chiar dacă nu există testarea la nivelul unităţii de primiri urgenţe, motiv pentru care personalul medical trebuie să se protejeze corespunzător, după care pacientul care are altă patologie şi care necesită internare imediată sau pacientul în stare critică se va interna în spitalul în care există sau la care s-a prezentat sau în alt spital conform ordinului Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Afacerilor Interne 1091/2006 privind aprobarea protocoalelor de transfer interclinic a pacientului critic sau la un spital stabilit de direcţiile de sănătate publică”, a mai explicat Raed Arafat.

Alt ordin anunțat de șeful DSU reglementează detașările medicilor astfel încât sistemul sanitar să facă față epidemiei de coronavirus. 

Potrivit ordinului, personalul medical de specialitate (medici primari, specialiști sau rezidenți) personalul mediu sanitar, personalul auxiliar sanitar și personalul sanitar cu studii superioare (chimiști, biologi, biochimiști, fizicieni, farmaciști și balneofiziokinetoterapeuți), angajați în spitalele publice pot fi detașați sau delegați la alte unități sanitare tot publice care au deficit major de personal. 

Pe durata stării de urgență, personalul menționat mai sus nu poate refuza delegarea sau detașarea dispusă în condițiile enumerate. Totodată, în cazul în care detașarea sau delegarea se fac în alte localități decât cele de domiciliu, primăriile sau spitalele unde va lucra medicul (sau specialistul, după caz) au obligația să îi asigure acestuia cazarea și hrana în această perioadă. 

Citește și COVID-19 | 7 moduri de a te proteja dacă îngrijești pacienții infectați

Detașarea sau delegarea în alt județ decât cel în care își desfășoară activitatea medicul se realizează printr-o dispoziție a secretarului de stat desemnat de ministrul Sănătății sau prin ordin al comandantului acțiunii. Propunerea de detașare sau de delegare trebuie să vină din partea direcțiilor de sănătate publică sau a Direcției Generale de Management Urgențe Medicale, pe baza unei analize realizate în spitale. 

Ministerul Sănătății și Casa  Națională de Asigurări de Sănătăate stabilesc prin ordin comun modalitatea de plată și pontaj pentru personalul detașat sau delegat”, se arată în ordinul anunțat de Raed Arafat. 

Acest ordin a fost adoptat având în vedere evoluția situației epidemiologice și evaluarea riscului de sănătate publică pentru perioada imediat următare, care indică o creștere importantă a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus, atât prin circulația virusului pe teritoriul național, cât și prin importarea acestuia odată cu revenirea în țară a persoanelor ce ar putea fi infectate infectate.

Citește și MEDIjobs vine în sprijinul autorităților în contextul epidemiei de Coronavirus și a nevoii de specialiști medicali în spitalele din România

Mai mult, a fost luată în considerare și nevoia asigurării unei capacități medicale suficiente pentru gestionarea cazurilor de infecție cu virusul Covid-19 din țara noastră. 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment